prof. dr hab. Maciej Balawejder
- Jednostka:
Zakład Chemii i Toksykologii Żywności- Department of Chemistry and Food Toxicology - Budynek: D3
- Pokój: 121
- Nr telefonu: 782850410
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-1674-3602
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 13.30-15.00
Informacje
Zainteresowania naukowe prof. Balawejdera dotyczą następujących zagadnień: modyfikacji składu fitochemicznego roślin rolniczych i ogrodniczych, metody przedłużania trwałości przechowalniczej surowców roślinnych, analizy chromatograficznej związków lotnych oraz metod rozdziału stereoizomerów optycznych poprzez krystalizację.
Podejmuje liczne działania mające na celu nawiązanie współpracy z otoczeniem społeczno- gospodarczym. Współpraca ta dotyczy realizacji projektów badawczo-rozwojowych mających na celu opracowanie i implementację innowacyjnych rozwiązań technologicznych i technicznych do praktyki rolniczej i ogrodniczej. Ponadto jest autorem licznych opracowań technicznych, w tym patentów i wzorów użytkowych (https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/search-results/f6226a39-4490-4af5-a13a-12f71dca4522 ) . Wybrane wynalazki zostały skomercjalizowana i wdrożona do praktyki przemysłowej. Cześć wynalazków została zaprezentowana i nagrodzona na międzynarodowych wystawach wynalazków. Autor licznych publikacji naukowych indeksowanych przez Scopus (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=8969580700 ).
Scientific interests of prof. Balawejder concerned on following issues: modification of the phytochemical composition of agricultural and horticultural plants, methods of extending shelf life of plant raw materials, chromatographic analysis of volatile compounds and methods of separation stereoisomers by crystallization.
Professor establish many cooperation with the ago-food industry. This cooperation concerns the implementation of R&D projects concern implementing innovative technological and technical solutions to agricultural practice. In addition, prof. Balawejder is the co-author of numerous technical innovation especially patents and prototypes (https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/search-results/f6226a39-4490-4af5-a13a-12f71dca4522 ). Selected inventions were commercialized and implemented in industrial practice. Some inventions have been presented and awarded at international exhibitions of inventions. Simultaneously author of numerous scientific publications indexed by Scopus (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=8969580700 ).
Publikacje
- [współaut.] Betlej I, Żurek N, Cebulak T [et al.] Evaluation of Chemical Profile and Biological Properties of Extracts of Different Origanum vulgare Cultivars Growing in Poland. - International Journal of Molecular Sciences, 2024, Vol. 25, iss. 17
- [współaut.] Betlej I, Andres B, Cebulak T [et al.] Phytochemical Composition and Antimicrobial Properties of New Lavandula angustifolia Ecotypes. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 8
- [współaut.] Betlej I, Andres B, Krajewski K [et al.] Cinnamon Bark Oil as an Effective Fungicide in Protecting the Surface of Wood-Based Softboards against the Development of Mold Fungi. - Coatings, 2024, Vol. 14, iss. 4
- [współaut.] Drygaś B, Piechowiak T, Kreczko J [et al.] The Utilisation of Fucus vesiculosus Algae Extracts in the Production of Microgreens Hordeum vulgare L. with an Increased Content of Selected Bioactive Compounds. - Plants-Basel, 2024, Vol. 13, iss. 20
- [współaut.] Drygaś B, Piechowiak T, Matłok N [et al.] The Eliciting Effect of Aqueous Extracts from Ascophyllum nodosum Algae on the Cultivation of Arugula (Eruca sativa Mill.) Microgreens. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 17
- [współaut.] Kuboń M, Matłok N, Szostek M [et al.] Modification of Coconut Fibers through Impregnation with Eco-Friendly Wood Based Isolate as a Method to Increase the Sustainability of Dessert Raspberries Production. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 14
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Puchalski C Flame Heat Sources as a Sustainable Method of Protecting Fruit Orchards against Frost in Poland. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 6
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Szostek M [et al.] Modification of Fungicide Treatment Needs and Antioxidant Content as a Result of Real-Time Ozonation of Raspberry Plants. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 16
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M [et al.] Continuous Ozonation Coupled with UV-C Irradiation for a Sustainable Post-Harvest Processing of Vaccinium macrocarpon Ait. Fruits to Reduce Storage Losses. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 13
- [współaut.] Matłok N, Szostek M Soil Recycling of Waste Biomass in the Production of Malus domestica Fruit Tree Seedlings. - Agriculture-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 10
- [współaut.] Skrobacz K, Szostek M The Influence of Some Reactive Oxygen Species Treatments on the Yield and Changes in the Chemical Composition of Potato Tubers (Solanum tuberosum L.). - Agronomy-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 8
- [współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T [et al.] Preliminary Tests of Tomato Plant Protection Method with Ozone Gas Fumigation Supported with Hydrogen Peroxide Solution and Its Effect on Some Fruit Parameters. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 8
- [współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Turan J [et al.] Yeast Solution Spray and Ozone Gas Fumigation as Methods of Protecting Tomato Plants Against Diseases. - Agricultural Engineering, 2024, Vol. 28, nr 1, s. 215 -233
- [współaut.] Betlej I, Andres B, Cebulak T [et al.] Antimicrobial Properties and Assessment of the Content of Bioactive Compounds Lavandula angustifolia Mill. Cultivated in Southern Poland. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 17
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Kapusta I [et al.] Variability of Properties Modulating the Biosynthesis of Biologically Active Compounds in Young Barley Treated with Ozonated Water. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 13
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Krempa A [et al.] Cyclic Storage Chamber Ozonation as a Method to Inhibit Ethylene Generation during Plum Fruit Storage. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 12
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Szostek M [et al.] The Modification of Substrate in the Soilless Cultivation of Raspberries (Rubus Idaeus L.) as a Factor Stimulating the Biosynthesis of Selected Bioactive Compounds in Fruits. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 1
- [współaut.] Matłok N, Zapałowska A, Durał B Effect of Ozon Treatment on Shelf-Life of Poultry Meat in the Logistic Chain. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 1, p. 155 - 161
- [współaut.] Olbrycht M, Gumieniak J, Mruc P [et al.] Separation of non-racemic mixtures of enantiomers by achiral chromatography. - Journal of Chromatography A, 2023, Vol. 1693
- [współaut.] Piechowiak T, Grzelak-Błaszczyk K, Oracz J [et al.] Antioxidant activity of fruit jellies enriched with phytochemicals from Pinus sylvestris L.. - LWT - Food Science and Technology, 2023, Vol. 173
- [współaut.] Piechowiak T, Kapusta I, Chęciek A [et al.] In Vitro Analysis of Selected Antioxidant and Biological Properties of the Extract from Large-Fruited Cranberry Fruits. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 23
- [współaut.] Piechowiak T, Matłok N Extraction of phytochemicals from young shoots of Pinus sylvestris L. and analysis of their selected biological properties. - LWT - Food Science and Technology, 2023, Vol. 188
- [współaut.] Piechowiak T, Skóra B Effect of postharvest nicotinamide treatment on NAD+ metabolism and redox status in strawberry fruit during storage. - Phytochemistry, 2023, Vol. 213
- [współaut.] Piechowicz B, Kwiatek A, Sadło S [et al.] Use of Gas Chromatography and SPME Extraction for the Differentiation between Healthy and Paenibacillus larvae Infected Colonies of Bee Brood - Preliminary Research. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Szostek M, Matłok N, Kosowski P [et al.] Changes in Speciation and Bioavailability of Trace Elements in Sewage Sludge after the Ozonation Process. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 4
- [współaut.] Zapałowska A, Matłok N, Piechowiak T [et al.] Physiological and Morphological Implications of Using Composts with Different Compositions in the Production of Cucumber Seedlings. - International Journal of Molecular Sciences, 2023, Vol. 24, iss. 18
- [współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T [et al.] The Impact of Convection Drying Temperature on Content of Selected Phytochemicals in Dried Wild Garlic Leaves (Allium ursinum L.). - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 1, p. 15-22
- [współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T Modification of the Intensity of Compounds Biosynthesis in the Petioles of Rhubarb (Rheum rhaponticum L.) Induced by the Ozonation Process. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 2, p. 243-252
- [współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T The Influence of Ozonation Carried Out during Vegetation on the Content of Selected Bioactive Phytochemicals and the Microbiological Load of Tubers of Raphanus sativus var. sativus. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 11
- [współaut.] Matłok N, Zapałowska A, Wywrocki P Logistyczne aspekty produkcji i dystrybucji biomasy na cele energetyczne W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 225-232
- [współaut.] Matłok N, Zapałowska A, Wywrocki P Metoda SERVQUAL w ocenie jakości usług logistycznych W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 215-224
- [współaut.] Gorzelany J, Patyna M, Pluta S [et al.] The Effect of the Addition of Ozonated and Non-Ozonated Fruits of the Saskatoon Berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) on the Quality and Pro-Healthy Profile of Craft Wheat Beers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 14
- [współaut.] Józefczyk R, Antos P, Pieniążek M Procedure for detoxication of linuron contaminated soil based on ozonation and fl uidization process. - Archives of Environmental Protection, 2022, Vol. 48, no. 3, pp. 48-56
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Migut D, Piechowiak T Assessment of the Impact of the Application of a Quercetin-Copper Complex on the Course of Physiological and Biochemical Processes in Wheat Plants (Triticum aestivum L.) Growing under Saline Conditions. - Cells, 2022, Vol. 11, no. 7
- [współaut.] Kisała J, Tomaszewska A, Barylyak A [et al.] Photocatalytic Degradation of 4,4'-Isopropylidenebis(2,6-dibromophenol) on Magnetite Catalysts vs. Ozonolysis Method : process Efficiency and Toxicity Assessment of Disinfection By-Products. - International Journal of Molecular Sciences, 2022, Vol. 23, iss. 7
- [współaut.] Koc-Jurczyk J, Jurczyk &, Kisała J The impact of 3,3',5,5'-tetrabromobisphenol-A (TBBPA) solution pretreatment by ozonolysis and photocatalysis on the activated sludge respirometric activity. - Desalination and Water Treatment, 2022, Vol. 246, p. 1-11
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Kapusta I [et al.] Induction of Biosynthesis Antioxidant Molecules in Young Barley Plants by Trioxygen. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Królikowski K Mechanism of Reduction of Drought-Induced Oxidative Stress in Maize Plants by Fertilizer Seed Coating. - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 5
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M Effect of Ozone Treatment on the Contents of Selected Bioactive Phytochemicals in Leaves of Alligator Plant Kalanchoe daigremontiana. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 18
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M Effects of Post-Harvest Ozone Treatment on Some Molecular Stability Markers of Amelanchier alnifolia Nutt. Fruit during Cold Storage. - International Journal of Molecular Sciences, 2022, Vol. 23, iss. 19
- [współaut.] Piechowiak T, Grzelak-Błaszczyk K, Sójka M [et al.] Quality and antioxidant activity of highbush blueberry fruit coated with starch-based and gelatine-based film enriched with cinnamon oil. - Food Control, 2022, Vol. 138
- [współaut.] Piechowiak T, Grzelak-Błaszczyk K, Sójka M One-time ozone treatment improves the postharvest quality and antioxidant activity of Actinidia arguta fruit. - Phytochemistry, 2022, Vol. 203
- [współaut.] Piechowiak T, Migut D, Józefczyk R Ozone Treatment Improves the Texture of Strawberry Fruit during Storage. - Antioxidants, 2022, Vol. 11, iss. 5
- [współaut.] Piechowiak T, Skóra B Ozonation process causes changes in PARP-1 expression and the metabolism of NADPH in strawberry fruit during storage. - Journal of Biotechnology, 2022, Vol. 357, p. 84-91
- [współaut.] Szostek M, Kosowski P, Szpunar-Krok E [et al.] The Usefulness of Ozone-Stabilized Municipal Sewage Sludge for Fertilization of Maize (Zea mays L.). - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 3
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Migut D, Piechowiak T [et al.] The Effect of Exogenous Application of Quercetin Derivative Solutions on the Course of Physiological and Biochemical Processes in Wheat Seedlings. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 13
- [współaut.] Matłok N, Basara O, Zardzewiały M [et al.] Effectiveness of a Complex Fertilisation Technology Applied to Zea mays, Assessed Based on Normalised Difference Vegetation Index (NDVI) from Terra Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 8
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Figiel A Effect of Fertilisation on the Quality of Dried Coriander (Coriandrum sativum L.) and Lovage (Levisticum officinale). - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 5
- [współaut.] Matłok N, Kapusta I, Piechowiak T [et al.] Characterisation of Some Phytochemicals Extracted from Black Elder (Sambucus nigra L.) Flowers Subjected to Ozone Treatment. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 18
- [współaut.] Matłok N, Sowa W, Kończak N [et al.] Effect of two types of ozone treatments on the quality of apple fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2021, Vol. 25, iss. 2, p. 285-292
- [współaut.] Migut D, Jańczak-Pieniążek M, Piechowiak T [et al.] Physiological Response of Maize Plants (Zea mays L.) to the Use of the Potassium Quercetin Derivative. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 14
- [współaut.] Olbrycht M, Bajek-Bil A, Poplewska I [et al.] Development of a Route to the Most Active Nafronyl Stereoisomer by Coupling Asymmetric Synthesis and Chiral Chromatography Separation. - Chemical Engineering and Technology, 2021, Vol. 44, iss. 9, p. 1686-1692
- [współaut.] Piechowiak T The study on the use of flavonoid- phosphatidylcholine coating in extending the oxidative stability of flaxseed oil during storage. - Food Packaging and Shelf Life, 2021, Vol. 28
- [współaut.] Piechowiak T, Sowa-Borowiec P Effect of Ozonation Process on the Energy Metabolism in Raspberry Fruit During Storage at Room Temperature. - Food and Bioprocess Technology, 2021, Vol. 14, iss. 3, p. 483-491
- [współaut.] Piechowiak T, Sowa-Borowiec P, Tarapatskyy M The Role of Mitochondrial Energy Metabolism in Shaping the Quality of Highbush Blueberry Fruit During Storage in Ozone-Enriched Atmosphere. - Food and Bioprocess Technology, 2021, Vol. 14, iss. 11, p. 1973-1982
- [współaut.] Zapałowska A, Matłok N, Zardzewiały M [et al.] Effect of Ozone Treatment on the Quality of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). - Plants-Basel, 2021, Vol. 10, iss. 5
- [współaut.] Antos P, Piechowiak T, Tereszkiewicz K Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 156-164
- [współaut.] Kosowski P, Szostek M, Pieniążek R [et al.] New Approach for Sewage Sludge Stabilization with Ozone. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 3, Art. no. 886
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Piechowiak T [et al.] Impact of Ozonation Process on the Content of Bioactive Compounds with Antioxidant Properties in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) Shoots as Well as Yield and Composition of Essential Oils. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 146-155
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Piechowiak T Influence of Drying Temperature on the Content of Bioactive Compounds in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) Shoots as Well as Yield and Composition of Essential Oils. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 15-24
- [współaut.] Matłok N, Lachowicz S, Gorzelany J Influence of Drying Method on Some Bioactive Compounds and the Composition of Volatile Components in Dried Pink Rock Rose (Cistus creticus L.). - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 11
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Gorzelany J [et al.] Effect of Ozone Fumigation on Physiological Processes and Bioactive Compounds of Red-Veined Sorrel (Rumex sanguineus ssp. sanguineus). - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 11
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M [et al.] Effects of Ozone Treatment on Microbial Status and the Contents of Selected Bioactive Compounds in Origanum majorana L. Plants. - Plants-Basel, 2020, Vol. 9, iss. 12
- [współaut.] Matłok N, Stępień A, Gorzelany J [et al.] Effects of organic and mineral fertilization on yield and selected quality parameters for dried herbs of two varieties of oregano (Origanum vulgare L.). - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 16
- [współaut.] Matłok N, Szostek M, Antos P [et al.] Effect of Foliar and Soil Fertilization with New Products Based on Calcinated Bones on Selected Physiological Parameters of Maize Plants. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 7
- [współaut.] Olbrycht M, Kołodziej M, Bochenek R [et al.] Mechanism of nutrition activity of a microgranule fertilizer fortified with proteins. - BMC Plant Biology, 2020, Vol. 20, iss. 1
- [współaut.] Piechowiak T, Grzelak-Błaszczyk K, Bonikowski R Optimization of extraction process of antioxidant compounds from yellow onion skin and their use in functional bread production. - LWT - Food Science and Technology, 2020, Vol. 117, Article number 108614
- [współaut.] Piechowiak T, Grzelak-Błaszczyk K, Sójka M Changes in phenolic compounds profile and glutathione status in raspberry fruit during storage in ozone-enriched atmosphere. - Postharvest Biology and Technology, 2020, Vol. 168
- [współaut.] Piechowiak T, Józefczyk R Przetwarzanie odpadów z produkcji cebuli w żywność funkcjonalną. - Polish Journal for Sustainable Development, 2020, T. 24, cz. 1, s. 103-116
- [współaut.] Piechowiak T, Skóra B Ozone Treatment Induces Changes in Antioxidative Defense System in Blueberry Fruit During Storage. - Food and Bioprocess Technology, 2020, Vol. 13, iss. 7, p. 1240-1245
- [współaut.] Szostek M, Gorzelany J, Antos P [et al.] A Study on the Potential Fertilization Effects of Microgranule Fertilizer Based on the Protein and Calcined Bones in Maize Cultivation. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 4, Art. no. 1343
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Jańczak-Pieniążek M, Migut D [et al.] Physiological and Biochemical Properties of Potato (Solanum tuberosum L.) in Response to Ozone-Induced Oxidative Stress. - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 11
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Jańczak-Pieniążek M, Skrobacz K [et al.] Response of Potato (Solanum Tuberosum L.) Plants to Spraying by Hydrogen Peroxide. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 6, Art. no. 2469
- [współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T [et al.] Ozone Treatment as a Process of Quality Improvement Method of Rhubarb (Rheum rhaponticum L.) Petioles during Storage. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 22
- [współaut.] Jurczyk &, Koc-Jurczyk J Quantitative Dynamics of Chosen Bacteria Phylla in Wastewater Treatment Plants Excess Sludge After Ozone Treatment. - Journal of Ecological Engineering, 2019, vol. 20, iss. 3, s. 204-213
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Pieniążek M [et al.] Foliar Fertilizer Based on Calcined Bones, Boron and Molybdenum : A Study on the Development and Potential Effects on Maize Grain Production. - Sustainability, 2019, Vol. 11, iss. 19, Art. no. 5287
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Stępień A [et al.] Effect of Fertilization in Selected Phytometric Features and Contents of Bioactive Compounds in Dry Matter of Two Varieties of Basil (Ocimum basilicum L.). - Sustainability, 2019, Vol. 11, iss. 23
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Witek G Pestovanie cukrovej repy s využitím alternatívneho hnojiva na list od firmy Dr Green. - Listy Cukrovarnické a Řepařské, 2019, Vol. 135, č. 11, s. 358-361
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Antos P Postharvest Ozone Treatment of Cucumber as a Method for Prolonging the Suitability of the Fruit for Processing. - Ozone-Science & Engineering, 2019, Vol. 41, iss. 3, p. 261-264
- [współaut.] Olbrycht M, Poplewska I, Lorenz H [et al.] Cooperative Kinetic Model to Describe Crystallization in Solid Solution Forming Systems. - Crystal Growth & Design, 2019, vol. 19, no. 3, pp. 1786-1796
- [współaut.] Piechowiak T Impact of ozonation process on the antioxidant status in blackcurrant Ribes nigrum L. fruit. - Journal of Berry Research, 2019, Vol. 9, iss. 4, p. 575-601
- [współaut.] Piechowiak T Impact of ozonation process on the level of selected oxidative stress markers in raspberries stored at room temperature. - Food Chemistry, 2019, Vol. 298, Art. nr 125093
- [współaut.] Piechowiak T Onion skin extract as a protective agent against oxidative stress in Saccharomyces cerevisiae induced by cadmium. - Journal of Food Biochemistry, 2019, vol. 43, iss. 7, Article number e12872
- [współaut.] Piechowiak T Wybrane zastosowania ozonu w przemyśle spożywczym. - Przemysł Spożywczy, 2019, T. 73, nr 4, s. 38-45
- [współaut.] Piechowiak T, Antos P, Józefczyk R [et al.] Impact of Ozonation Process on the Microbiological Contamination and Antioxidant Capacity of Highbush Blueberry (Vaccinum corymbosum L.) Fruit during Cold Storage. - Ozone-Science & Engineering, 2019, Vol. 41, iss. 4, s. 376-385
- [współaut.] Piechowiak T, Antos P, Kosowski P [et al.] Impact of ozonation process on the microbiological and antioxidant status of raspberry (Rubus ideaeus L.) during storage at room temperature. - Agricultural and Food Science, 2019, vol. 28, no. 1, s. 35-44
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Antos P Depth of Application of a Microgranule for Precision Sowing on the Controlled Release of Nutrients, and the Growth of Maize Plants in the Initial Stage of Development W: 2nd International Scientific Conference "Chemical Technology and Engineering" : proceedings : Ukraine, Lviv, June 24-28th, 2019 / Ministry of Education and Science of Ukraine. Lviv Polytechnic National University. Lviv, Lviv Polytechnic National University: 2019, S. 220-221
- [współaut.] Olbrycht M, Marek W, Piątkowski W [et al.] Mass Transport of Micro- and Macro-Molecule Compounds of Phosphorous Base Fertilizer Fortified with Protein in Soil Matrix W: 2nd International Scientific Conference "Chemical Technology and Engineering" : proceedings : Ukraine, Lviv, June 24-28th, 2019 / Ministry of Education and Science of Ukraine. Lviv Polytechnic National University. Lviv, Lviv Polytechnic National University: 2019, S. 338-339
- [współaut.] Przywara M, Kołodziej M, Marek W [et al.] Granulation and drying of fertilizers based on alternative source of phosphorus W: 2nd International Scientific Conference "Chemical Technology and Engineering" : proceedings : Ukraine, Lviv, June 24-28th, 2019 / Ministry of Education and Science of Ukraine. Lviv Polytechnic National University. Lviv, Lviv Polytechnic National University: 2019, S. 45-46
- [współaut.] Antos P, Piechowicz B, Gorzelany J [et al.] Effect of ozone on fruit quality and fungicide residue degradation in apples during cold storage. - Ozone-Science & Engineering, 2018, Vol. 40, iss. 6, s. 482-486
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Matłok N [et al.] The impact of the cucumber fruit preparation on their mechanical properties and microbial status of the souring brine during souring procedure. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 1, pp. 11-17
- [współaut.] Piechowiak T Antyoksydacyjne właściwości płatków zbożowych różnego pochodzenia. - Przegląd Zbożowo-Młynarski - Gazeta Młynarska, 2018, nr 3, s. 34-37
- [współaut.] Piechowiak T Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia. - Przegląd Zbożowo-Młynarski - Gazeta Młynarska, 2018, T. 64, nr 6, s. 34-36
- [współaut.] Piechowiak T, Józefczyk R Impact of ozonation process of wheat flour on the activity of selected enzymes. - Journal of Cereal Science, 2018, Vol. 84, p. 30-37
- [współaut.] Piechowicz B, Grodzicki P, Ząbkiewicz P [et al.] Components of the smell of beer as enticing factor for invasive slugs Arion lusitanicus non-mabille. - Ecological Chemistry and Engineering. A, 2018, vol. 25, nr 2, s. 133-151
- [współaut.] Piechowicz B, Zaręba L, Pieniążek M [et al.] Why are the slugs Arion vulgaris attracted to beer?. - Fresenius Environmental Bulletin, 2018, Vol. 27, iss. 12A, s. 8796-8805
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Matłok N [et al.] Impact of Pre-Ozonation on Mechanical Properties of Selected Genotypes of Cucumber Fruits During the Souring Process. - Ozone-Science & Engineering, 2017, Vol. 39, iss. 3, s. 188-195
- [współaut.] Piechowiak T Całkowita zdolość antyokydacyjna i wybrane metody jej wyznaczania w produktach roslinnych. - Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2017, T. 61, nr 5, s. 14-16
- [współaut.] Piechowiak T Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 1). - Przegląd Zbożowo-Młynarski - Gazeta Młynarska, 2017, nr 2, s. 26-30
- [współaut.] Piechowiak T Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 2). - Przegląd Zbożowo-Młynarski - Gazeta Młynarska, 2017, nr 3, s. 22-26
- [współaut.] Sadło S, Szpyrka E, Piechowicz B [et al.] Reduction of Captan, Boscalid and Pyraclostrobin Residues on Apples Using Water Only, Gaseous Ozone, and Ozone Aqueous Solution. - Ozone-Science & Engineering, 2017, vol. 39, iss. 2, s. 97-103
- [współaut.] Józefczyk R, Antos P, Bilek M [et al.] Sposób przedłużania trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2016, R. 54, nr 23, s. 3
- [współaut.] Józefczyk R, Antos P, Pieniążek M Pilot-scale Installation for Remediation of DDT-contaminated Soil. - Ozone-Science & Engineering, 2016, vol. 38, iss. 4, p. 272-278
- [współaut.] Józefczyk R, Antosik P, Pieniążek M A method for remediation of soil contaminated with simazine. - Archives of Environmental Protection, 2016, vol. 42, no. 3, pp. 41-46
- [współaut.] Kiwala D, Olbrycht M, Piątkowski W [et al.] Separation of Stereoisomeric Mixtures of Nafronyl as a Representative of Compounds Possessing Two Stereogenic Centers By Coupling Crystallization, Diastereoisomeric Conversion and Chromatography. - Organic Process Research & Development, 2016, vol. 30, no. 2, pp. 615-625
- [współaut.] Olbrycht M, Kiwala D, Seidel-Morgenstern A [et al.] Multiplicity of Equilibrium States in Separating Stereoisomeric Mixtures of Nafronyl Oxalate by Crystallization. - Crystal Growth and Design, 2016, vol. 16, no. 9, pp. 5049-5058
- [współaut.] Piechowicz B, Rębisz E, Grodzicki P [et al.] The smell of Beer as a Factor Affecting the Emission of Carbon Dioxide by Arion Lusitanicus Auct. Non-Mabille. - Annals of Animal Science, 2016, vol. 16, nr 2, s. 463-476
- [współaut.] Piechowicz B, Watrakiewicz R, Rębisz E [et al.] Beer as attractant for Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1885 (Gastropoda: Pulmonata: Arionidae). - Folia Malacologica, 2016, vol. 24, iss. 3, pp. 193-200
- [współaut.] Antos P, Bilek M, Chwaszcz B [et al.] Zastosowanie atmosfery wzbogaconej ozonem w celu podniesienia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej (Vacciniumcorymbosum L.) w temperaturze pokojowej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 7-17
- [współaut.] Skrobacz K, Kosowski P, Józefczyk R [et al.] Ozonowanie jako nowoczesne narzędzie w rolnictwie W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 300-307
- [współaut.] Chwaszcz B, Józefczyk R, Bilek M Ozonowanie jako metoda przedłużania trwałości przechowalniczej owoców maliny w warunkach niechłodniczych W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Zbigniewa J. Dolatowskiego ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 15-26
- [współaut.] Chwaszcz B, Józefczyk R, Bilek M Ozonowanie jako metoda przedłużenia trwałości przechowalniczej owoców maliny w warunkach niechłodniczych W: XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk ŻYWNOŚĆ - ZDROWIE - PRZYSZŁOŚĆ : Materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015 / Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności: 2015, S. 38
- [współaut.] Chwaszcz B, Kosowski P, Józefczyk R [et al.] A method to increase the storage sustainability of american blueberry using ozone atmosphere W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 28
- [współaut.] Antos P, Czyjt-Kuryło S, Józefczyk R [et al.] A novel method for degradation of DDT in contaminated soil. - Ozone-Science & Engineering, 2014, Vol. 36, iss. 2, s. 166-173
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R, Pieniążek M [et al.] MCPA decomposition method in soil matrix using ozone as an oxidant. - Polish Journal of Soil Science, 2014, Vol. 47, nr 2, s. 63-70
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R, Pieniążek M [et al.] Metoda remediacji gleby skażonej DDT i ocena stopnia skuteczności procesu z wykorzystaniem organizmów testowych. - Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2014, T. 53, nr 4, s. 219-220
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R, Pieniążek M Metoda remediacji ozonem gleb skażonych pestycydami. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2014, nr 18, s. 19-20
- [współaut.] Lachowicz S, Bilek M, Matłok N Określenie jakości cukru na podstawie zawartości monosacharydów. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2014, nr 17, s. 49-54
- [współaut.] Olbrycht M, Matuła K, Piatkowski W [et al.] Multistage cross-current and countercurrent flow crystallization for separation of racemic 2-methylbutanoic acid. - Industrial & Engineering Chemistry Research, 2014, Vol. 53, iss. 41, s. 15990-15999
- [współaut.] Szpyrka E, Antos P, Józefczyk R [et al.] Method for reduction of pesticide residue levels in raspberry and blackcurrant based on utilization of ozone. - Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, 2014, Vol. 25, no. 4, s. 1-15
- [współaut.] Ziobro E, Sowa K, Józefczyk R [et al.] Wstępne badania nad wykorzystaniem nadtlenoazotynów do remediacji gleby skażonej pestycydami W: Acta Carpathica 12 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 77-82
- [współaut.] Antos P, Kurdziel A, Sadło S Preliminary study on the use of ozonation for the degradation of dithiocarbamate residues in the fruit drying process : mancozeb residue in blackcurrant is the example used. - Journal of Plant Protection Research, 2013, vol. 53, iss. 1, s. 48-52
- [współaut.] Antos P, Sadło S Potential of ozone utilization for reduction of pesticide residue in food of plant origin : a rewiev. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2013, vol. 64, iss. 1, s. 13-18
- [współaut.] Mossety-Leszczak B, Poplewska I, Lorenz H [et al.] Modeling and predictions of solid-liquid equilibria for citalopram oxalate as a representative of a solid solution forming system. - Fluid Phase Equilibria, 2013, vol. 346, s. 8-19
- [współaut.] Droba M, Dżugan M, Józefczyk R [et al.] Current problems of environmental monitoring / University of Rzeszow. Faculty of Biology and Agriculture. Department of Chemistry and Food Toxicology. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2013, 70 s.
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R Oczyszczanie ziemi skażonej linuronem z wykorzystaniem procesu fluidyzacji oraz ozonu W: Acta Carpathica 10 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 7-12
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R Wykorzystanie ozonu w ochronie środowiska oraz technologii żywności W: Acta Carpathica 3 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 85-90
- [współaut.] Kiwala D, Lorenz H, Seidel-Morgenstern A [et al.] Resolution of a diasteromeric salt of citalopram by multistage crystallization. - Crystal Growth and Design, 2012, Vol. 12, iss. 5, s. 2557-2566
- [współaut.] Droba B, Droba B Biochemia z elementami enzymologii : ćwiczenia laboratoryjne. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, 80 s.
- [współaut.] Droba M, Droba B Chemia dla kierunków przyrodniczych. Cz. 2, Chemia organiczna - ćwiczenia laboratoryjne / red. nauk. Maria Droba. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, 79 s.
- [współaut.] Droba M, Droba B Chemia dla kierunków przyrodniczych. Cz. 2, Chemia organiczna - ćwiczenia laboratoryjne. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, 77 s.
- [współaut.] Antos P, Czyjt-Kuryło S, Chwaszcz B [et al.] Methods for removal of petroleum originated contaminants from soil W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 231-240
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R, Kisała J Remediation of imidacloprid contaminated soil - comparison of two different reactors for the ozone treatment W: Xenobiotics : soil, food and human health interactions / ed. Anna Pasternakiewicz, Robert Stawarz, Bożena Witek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 147-158
- [współaut.] Chwaszcz B, Antos P, Czyjt-Kuryło S [et al.] Utilization of advanced oxidation processes for degradation of organophosphorus pesticides in various environmental matrixes W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 211-220
- [współaut.] Czyjt-Kuryło S, Antos P, Chwaszcz B [et al.] Methods for remediation of DDT contaminated soil W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 221-230
- [współaut.] Kisała J, Kumięga P, Hęclik K [et al.] Linurion contaminated water detoxification by ozonolysis and Fenton reaction W: Xenobiotics : soil, food and human health interactions / ed. Anna Pasternakiewicz, Robert Stawarz, Bożena Witek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 135-146
- Multi-stage crystallization for resolution of enantiomeric mixtures in a solid solution forming system. - Chemical Engineering Science, 2011, vol. 66, iss. 22, p. 5638-5647
- [współaut.] Antos P, Józefczyk R Remediation of imidacloprid contaminated soil - comparison of two different reactors for the ozone treatment W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 13
- [współaut.] Dżugan M, Kleban E, Leżański P [et al.] Effect of irradiation on the chemical composition and antioxidant activity of garlic (Allium sativum L.). W: Xenobiotcs : environmental exposure, toxicity and physiological response / Małgorzata Dżugan, Grzegorz Formicki (eds.). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011
- [współaut.] Dżugan M, Kleban E, Leżański P [et al.] Effect of irradiation on the chemical composition and antioxidant activity of garlic (Allium sativumL.) W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 24
- [współaut.] Hęclik K, Kisała J, Mazurkiewicz W [et al.] Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnej aktywności farmakologicznej W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 523-533
- [współaut.] Józefczyk R Possibility of using hydrolases activity from earthworm in toxicological studies W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 40
- [współaut.] Józefczyk R Possibility of using hydrolases activity from earthworm in toxicological studies W: Xenobiotcs : environmental exposure, toxicity and physiological response / Małgorzata Dżugan, Grzegorz Formicki (eds.). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011
- [współaut.] Kisała J, Kumięga P, Hęclik K [et al.] Linuron contaminated water detoxification by ozonolysis and fenton reaction W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 44
- Możliwości zastosowania ozonu do oczyszczania gleby z pestycydów. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 11-14