mgr inż. Magdalena Kowalczyk
- Jednostka:
Zakład Technologii Mleczarstwa - Budynek: D10
- Pokój: 1,14
- Nr telefonu: 177854903
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-0790-3865
- Konsultacje dla studentów: -
Informacje
Zainteresowania naukowe
- przeżywalność bakterii probiotycznych w czasie przechowywania lodów i mleka fermentowanego,
- zastosowanie prebiotyków w produkcji lodów z mleka różnych gatunków zwierząt,
Research interests
- survival of probiotic bacteria during storage of ice cream and fermented milk,
- application of prebiotics in the production of ice cream from milk of different animal species,
Publikacje
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A Probiotic Milk Enriched with Protein Isolates : Physicochemical, Organoleptic, and Microbiological Properties. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 19
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Ocena wartości mikrobiologicznej koziego mleka z dodatkiem owocu pitai W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 118-129
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M Zagrożenia mikrobiologiczne i kryteria bezpieczeństwa żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 40-48
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Prozdrowotne właściwości jogurtów z koziego mleka z dodatkiem inuliny W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 104-117
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Petrusha O, Pawlos M [et al.] Ocena właściwości lodów mlecznych z dodatkiem błonników owocowych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 130-139
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Zaguła G [et al.] Possibility of Using Different Calcium Compounds for the Manufacture of Fresh Acid Rennet Cheese from Goat's Milk. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 19
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M, Zaguła G [et al.] Bioavailability of Macroelements from Synbiotic Sheep's Milk Ice Cream. - Nutrients, 2023, Vol. 15, iss. 14
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Buniowska-Olejnik M [et al.] The effect of psyllium fiber and chokeberry fibre addition on the quality of probiotic fermented milk. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 3, s. 118-131
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Zaguła G Application of Calcium Citrate in the Manufacture of Acid Rennet Cheese Produced from High-Heat-Treated Goat's Milk from Spring and Autumn Season. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 17
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M, Pawlos M Sheep Milk Symbiotic Ice Cream : effect of Inulin and Apple Fiber on the Survival of Five Probiotic Bacterial Strains during Simulated In Vitro Digestion Conditions. - Nutrients, 2022, Vol. 14, iss. 21
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Buniowska-Olejnik M The Use of Olkuska Sheep Milk for the Production of Symbiotic Dairy Ice Cream. - Animals, 2022, Vol. 12, iss. 1
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M Probiotic Sheep Milk Ice Cream with Inulin and Apple Fiber. - Foods, 2021, Vol. 10, iss. 3
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Buniowska-Olejnik M [et al.] Zastosowanie chelatu aminokwasowego żelaza i witaminy C do produkcji koziego mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 84-93
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Pawlos M [et al.] Normalizacja w produkcji żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 106-117
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Kluz M [et al.] Low-lactose fermented goat milks with Bifidobacterium animalis ssp. Lactis BB-12. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, Vol. 9, iss. 4, p. 751-755
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Próba zastosowania Β-d-galaktozydazy w produkcji probiotycznych lodów mlecznych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 50-61
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Sajnar K, Kluz M [et al.] Effect of addition of spelt and buckwheat hull on selected properties of yoghurt. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, Vol. 10, iss.2, p. 296-300
- [współaut.] Kalicka D, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M [et al.] Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 40-55
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D [et al.] Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 17-29
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D [et al.] Właściwości ekologicznych twarożków kozich z przyprawami ziołowymi W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 28-37
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Buniowska-Olejnik M [et al.] Wpływ dodatku różnych zwiazków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 56-67
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D [et al.] Wpływ rodzaju związków wapnia na wybrane własciwości lodów z witaminą D W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro", Olsztyn 23-24 maja 2019 / pod red. nauk. Sylwestra Czaplickiego, Lucyny Kłębukowskiej, Iwony Konopki. Olsztyn, Zakład Poligraficzny: 2019, S. 97