dr inż. Magdalena Słowik-Borowiec
- Jednostka:
Instytut Biotechnologii - Budynek: G4
- Pokój: 110
- Nr telefonu: +48178516868
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-4436-8638
- Konsultacje dla studentów: środa 10.00-11.30
Informacje
Research interests:
- tests in the field of determination of environmental pollutants, including pesticides and PAHs,
- study of the kinetics of the disappearance of xenobiotics in plant products,
- fermentation,
- development of conditions for the analysis of food ingredients, e.g. vitamins.
Publikacje
- [współaut.] Zdeb G Kinetics of the dissipation of azoxystrobin, quizalofop-p-ethyl, fluazifop-p-butyl and clomazone in fermented legume seeds. - Journal of Food Composition and Analysis, 2024, Vol. 127
- [współaut.] Głąb N, Stach S, Szpyrka E A Miniaturized Sample Preparation Method for the Determination of Vitamins A and E in Food Products. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 8
- [współaut.] Szpyrka E Analysis of Residues in Environmental Samples. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 7
- [współaut.] Szpyrka E, Książek-Trela P, Podbielska M Simultaneous Determination of Multi-Class Pesticide Residues and PAHs in Plant Material and Soil Samples Using the Optimized QuEChERS Method and Tandem Mass Spectrometry Analysis. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 7
- [współaut.] Zdeb G, Kuras W, Książek-Trela P Influence of Bacillus Subtilis Fermentation on Content of Selected Macronutrients in Seeds and Beans. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 1, p. 123-138
- [współaut.] Potocki L, Oklejewicz B, Broda D [et al.] Preparation of Vitamin K2 Mk-7 in a Process of Fermentation of Different Seeds and Cereals by Bacteria Bacillus Subtilis. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2021, Vol. 25, iss. 1, p. 93-104
- [współaut.] Betlej G, Bator E, Oklejewicz B [et al.] Long-Term Adaption to High Osmotic Stress as a Tool for Improving Enological Characteristics in Industrial Wine Yeast. - Genes, 2020, Vol. 11, iss. 5
- [współaut.] Podbielska M, Kus-Liśkiewicz M, Jagusztyn B [et al.] Influence of Bacillus subtilis and Trichoderma harzianum on Penthiopyrad Degradation under Laboratory and Field Studies. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 6
- [współaut.] Szpyrka E Selected food processing techniques as a factor for pesticide residue removal in apple fruit. - Environmental Science and Pollution Research, 2020, Vol. 27, iss. 2, p. 2361-2373
- [współaut.] Szpyrka E, Broda D, Oklejewicz B [et al.] A Non-Vector Approach to Increase Lipid Levels in the Microalga Planktochlorella nurekis. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 2, Art. no. 270
- [współaut.] Szpyrka E, Książek-Trela P, Zwolak A [et al.] The difference in dissipation of clomazone and metazachlor in soil under field and laboratory conditions and their uptake by plants. - Scientific Reports, 2020, Vol. 10, iss. 1, Article number: 3747
- [współaut.] Szpyrka E, Podbielska M, Zwolak A [et al.] Influence of a Commercial Biological Fungicide containing Trichoderma harzianum Rifai T-22 on Dissipation Kinetics and Degradation of Five Herbicides in Two Types of Soil. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 6
- [współaut.] Szpyrka E Consumer health risk to pesticide residues in Salvia officinalis L. and its infusions. - Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, 2019, Vol. 54, iss. 1, p. 14-19
- [współaut.] Szpyrka E Multiresidue Analysis of Pesticides in Wine and Grape Using Gas Chromatography with Microelectron Capture and Nitrogen-Phosphorus Detection. - Food Analytical Methods, 2018, Vol. 11, iss. 12, p. 3516-3530
- [współaut.] Szpyrka E, Matyaszek A Dissipation of chlorantraniliprole, chlorpyrifos-methyl and indoxacarb-insecticides used to control codling moth (Cydia Pomonella L.) and leafrollers (Tortricidae) in apples for production of baby food. - Environmental Science and Pollution Research, 2017, Vol. 24, iss. 13, p. 12128-12135
- [współaut.] Szpyrka E, Sadło S, Kurdziel A [et al.] Zanikanie niektórych fungicydów stosowanych do zwalczania parcha jabłoni (Venturia inaequalis Cooke/Aderh.). - Postępy w Ochronie Roślin, 2010, Vol. 50, nr 4, s. 1991-1994
- [współaut.] Szpyrka E, Jaźwa A, Machowska A [et al.] Zachowanie się niektórych herbicydów w glebach pól uprawnych Podkarpacia. - Postępy w Ochronie Roślin, 2009, vol. 49, nr 3, s. 1440-1446
- [współaut.] Szpyrka E, Sadło S, Rogozińska K Zanikanie kaptanu i propikonazolu w owocach i liściach jabłoni odmiany jonagold. - Postępy w Ochronie Roślin, 2009, vol. 49, nr 3, s. 1447-1451
- [współaut.] Machowska A, Szpyrka E, Sadło S Występowanie pozostałości środków ochrony roślin w jabłkach w roku 2007. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2008, nr 3, s. 293-300