prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan
- Jednostka:
Zakład Chemii i Toksykologii Żywności - Budynek: D3
- Pokój: 129
- Nr telefonu: 17 872 1619
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-1601-6296
- Konsultacje dla studentów: Poniedziałek 14:30-16:00
Informacje
Zainteresowania badawcze:
- analiza i autentykacja miodów i innych produktów pszczelich;
- wykorzystanie innowacyjnych metod do dekrystalizacji miodu;
- badanie synergizmu produktów pszczelich i ziół - projektowanie nowych produktów dla apifitoterapii;
- mechanizmy toksyczności kadmu i poszukiwanie naturalnych substancji protektorowych.
Research interests:
- analysis and authentication of honey and other bee products;
- the use of innovative methods for honey decrystallization;
- research on the synergism of bee products and herbs -designing new products for apiphytotherapy;
- cadmium toxicity mechanisms and search for natural protectors;
Publikacje
- [współaut.] Ciszkowicz E, Tomczyk M, Miłek M [et al.] Coniferous Honeydew Honey : Antibacterial Activity and Anti-Migration Properties against Breast Cancer Cell Line (MCF-7). - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 2
- [współaut.] Lenicky~21 M, Sidor E, Dianová L [et al.] The effect of bee drone brood on the motility and viability of stallion spermatozoa - an in vitro study. - In Vitro Cellular and Developmental Biology - Animal, 2024, Vol. 60, iss. 6, p. 596-608
- [współaut.] Miłek M, Bonikowski R The effect of extraction conditions on the chemical profile of obtained raw poplar propolis extract. - Chemical Papers, 2024, Vol. 78, iss. 11, p. 6709-6720
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Zaguła G [et al.] Quality of Propolis Commercially Available on Podkarpacki Beekeeping Market. - Journal of Apicultural Science, 2024, Vol. 68, no. 1, p.35-49
- [współaut.] Miłek M, Franke G, Tomczyk M [et al.] The Influence of Geographical Origin on Poplar Propolis Composition and the Impact of Human Microbiota. - Pharmaceuticals, 2024, Vol. 17, iss.6
- [współaut.] Tomczyk M, Szymański P, Grabek-Lejko D [et al.] The Influence of Selected Herb Additives on the Organoleptic and Antioxidant Properties and Storage Stability of Frozen Homemade Tofu. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 15
- [współaut.] Strzałka A Wykorzystanie pomarańczy i goździków do wzbogacenia miodu rzepakowego W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 92-103
- [współaut.] Zastawna E, Miłek M Ocena stabilności miodów wzbogaconych dodatkiem syropów owocowych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 79-91
- [współaut.] Łyskowski A, Miłek M Assessing the Antimicrobial Properties of Honey Protein Components through In Silico Comparative Peptide Composition and Distribution Analysis. - Antibiotics-Basel, 2023, Vol. 12, iss. 5
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Sidor E [et al.] The Antioxidant, Antibacterial and Anti-Biofilm Properties of Rapeseed Creamed Honey Enriched with Selected Plant Superfoods. - Antibiotics-Basel, 2023, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Miłek M, Kloc M The content of polyphenols and caffeine in spent coffee grounds obtained from various home brewing methods. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 1, s. 40-52
- [współaut.] Miłek M, Mołoń M, Kielar P [et al.] The Comparison of Honey Enriched with Laboratory Fermented Pollen vs. Natural Bee Bread in Terms of Nutritional and Antioxidant Properties, Protein In Vitro Bioaccessibility, and Its Genoprotective Effect in Yeast Cells. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 15
- [współaut.] Miłek M, Mołoń M, Kula-Maximenko M [et al.] Chemical Composition and Bioactivity of Laboratory-Fermented Bee Pollen in Comparison with Natural Bee Bread. - Biomolecules, 2023, Vol. 13, iss. 7
- [współaut.] Miłek M, Sidor E, Buczkowicz J [et al.] The Application of SDS-PAGE Protein and HPTLC Amino Acid Profling for Verifcation of Declared Variety and Geographical Origin of Honey. - Food Analytical Methods, 2023, Vol. 16, iss. 7, s. 1157-1171
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Tomczyk M The Possibility of Using Bee Drone Brood to Design Novel Dietary Supplements for Apitherapy. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 8
- [współaut.] Sidor E, Trybulec K, Tomczyk M Spirulina (Arthrospira platensis) jako składnik napojów funkcjonalnych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 1, s. 118-131
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Nagalievska M, Piechowiak T [et al.] The Phenolic Profile of Rapeseed Honey Enriched with Melilotus Albus Flowers and its Inhibitory Effect on Rat Platelet Aggregation. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 4, s. 168-183
- [współaut.] Tomczyk M, Czerniecka-Kubicka A, Miłek M [et al.] Tracking of Thermal, Physicochemical, and Biological Parameters of a Long-Term Stored Honey Artificially Adulterated with Sugar Syrups. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 4
- [współaut.] Tomczyk M, Kusibab J, Zachara A Assessment of Mercury Level in Local Polish and Imported Honeys with Use of Direct Mercury Analyzer. - Journal of Apicultural Science, 2023, Vol. 67, no. 1, s. 5-13
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Kaczmarski M [et al.] The Negligible Effect of Toxic Metal Accumulation in the Flowers of Melliferous Plants on the Mineral Composition of Monofloral Honeys. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Miłek M, Sidor E [et al.] Antiviral and Antibacterial Effect of Honey Enriched with Rubus spp. as a Functional Food with Enhanced Antioxidant Properties. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 15
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Lecka-Szlachta K [et al.] Mineral Composition, Antioxidant, Anti-Urease, and Antibiofilm Potential of Juglans Regia Leaves and Unripe Fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 1, p. 69-82
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Tomczyk M [et al.] The Study of Chemical Profile and Antioxidant Properties of Poplar-Type Polish Propolis Considering Local Flora Diversity in Relation to Antibacterial and Anticancer Activities in Human Breast Cancer Cells. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Miłek M, Kielar P, Stępień K [et al.] SDS-PAGE Protein and HPTLC Polyphenols Profiling as a Promising Tool for Authentication of Goldenrod Honey. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 16
- [współaut.] Miłek M, Marcinčáková D, Kolesárová M [et al.] The Effect of Adding Spices to Green Walnut Tinctures on Their Polyphenolic Profile, Antioxidant Capacity and Action on Renal Cells. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 7
- [współaut.] Sidor E, Tomczyk M, Miłek M The effect of storage time on the antioxidant activity and polyphenolic profile of frozen and lyoohylized drone brood fixed in honey. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, R. 29, nr 2, s. 45-56
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Jarecki W The Effect of Sowing Density and Different Harvesting Stages on Yield and Some Forage Quality Characters of the White Sweet Clover (Melilotus albus). - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 5
- [współaut.] Tomczyk M, Bocian A, Sidor E [et al.] The Use of HPTLC and SDS-PAGE Methods for Coniferous Honeydew Honey Fingerprinting Compiled with Mineral Content and Antioxidant Activity. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Sidor E, Strzałka A Analiza aktywności antyoksydacyjnej miodów z dodatkiem mandarynek i goździków W: Żywność dzisiaj. Lokalna czy globalna, tradycyjna czy innowacyjna? : Monografia pokonferencyjna / red. Monika Beszterda-Buszczak, Monika Przeor. Poznań, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: 2022, S. 9-21
- [współaut.] Grabek-Lejko D Możliwości wykorzystania miodu w terapii COVID-19 - potencjalne mechanizmy działania i przegląd badań klinicznych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, R. 28, nr 1, s. 68-87
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Sidor E, Tomczyk M The impact of ultrasound decrystallization on enzymatic, antioxidant and antibacterial properties of honey. - Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2021, Vol. 71
- [współaut.] Miłek M, Bocian A, Kleczyńska E [et al.] The Comparison of Physicochemical Parameters, Antioxidant Activity and Proteins for the Raw Local Polish Honeys and Imported Honey Blends. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 9
- [współaut.] Miłek M, Grabek-Lejko D, Hęclik J [et al.] Antioxidant Activity, Polyphenolic Profiles and Antibacterial Properties of Leaf Extract of Various Paulownia spp. Clones. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Miłek M, Grabek-Lejko D, Stępień K [et al.] The enrichment of honey with Aronia melanocarpa fruits enhances its in vitro and in vivo antioxidant potential and intensifies its antibacterial and antiviral properties. - Food & Function, 2021, Vol. 12, iss. 19, p. 8920-8931
- [współaut.] Miłek M, Młodecki & Caffeine content and antioxidant activity of various brews of specialty grade coffee. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2021, Vol. 20, iss. 2, s. 179-188
- [współaut.] Miłek M, Sidor E, Tomczyk M Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej. - Przemysł Spożywczy, 2021, T. 75, nr 3, s. 20-24
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Tomczyk M Antioxidant Activity of Frozen and Freeze-Dried Drone Brood Homogenate Regarding the Stage of Larval Development. - Antioxidants, 2021, Vol. 10, iss. 5
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Zaguła G [et al.] Searching for Differences in Chemical Composition and Biological Activity of Crude Drone Brood and Royal Jelly Useful for Their Authentication. - Foods, 2021, Vol. 10, iss. 9
- [współaut.] Sidor E, Tomczyk M Application of Ultrasonic or Microwave Radiation to Delay Crystallization and Liquefy Solid Honey. - Journal of Apicultural Science, 2021, Vol. 65, no. 2, s. 243-253
- [współaut.] Tarapatskyy M, Sowa-Borowiec P, Zaguła G [et al.] Assessment of the Botanical Origin of Polish Honeys Based on Physicochemical Properties and Bioactive Components with Chemometric Analysis. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 16
- [współaut.] Tomczyk M, Miłek M, Sowa-Borowiec P [et al.] Species-dependent 5'-hydroxymethylfurfural formation in slowly dried fruits. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2021, Vol. 10, iss. 4, p. 586-591
- [współaut.] Sidor E Możliwości wykorzystania czerwiu trutowego jako suplementu diety W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 44-57
- [współaut.] Czachor J, Miłek M, Galiniak S [et al.] Coffee Extends Yeast Chronological Lifespan through Antioxidant Properties. - International Journal of Molecular Sciences, 2020, Vol. 21, iss. 24
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Swacha S, Tomczyk M [et al.] Physicochemical quality parameters, antibacterial properties and cellular antioxidant activity of Polish buckwheat honey. - Food Bioscience, 2020, Vol. 34
- [współaut.] Miłek M, Drogoń A, Pyda M [et al.] The use of infrared spectroscopy and thermal analysis for the quick detection of adulterated beeswax. - Journal of Apicultural Research, 2020, Vol. 59, iss. 4, p. 677-684
- [współaut.] Sidor E Drone Brood Homogenate as Natural Remedy for Treating Health Care Problem : a Scientific and Practical Approach. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Marcinčáková D, Miłek M [et al.] Analysis of Cytotoxicity of Selected Asteraceae Plant Extracts in Real Time, Their Antioxidant Properties and Polyphenolic Profile. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Tomczyk M, Miłek M, Sidor E [et al.] The Effect of Adding the Leaves and Fruits of Morus alba to Rape Honey on Its Antioxidant Properties, Polyphenolic Profile, and Amylase Activity. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 1
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G A simple method of enrichment of honey powder with phytochemicals and its potential application in isotonic drink industry. - LWT - Food Science and Technology, 2020, Vol. 125
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Puchalski C Transfer of Some Toxic Metals from Soil to Honey Depending on Bee Habitat Conditions. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 49-59
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Tarapatskyy M [et al.] The effect of honey variety on the quality of honey powder. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, vol. 9, no. 5, s. 949- 954
- [współaut.] Miłek M, Sidor E, Grabek-Lejko D Apifitoterapia : synergistyczne działanie miodu i roślin leczniczych. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 254 s.
- [współaut.] Frydrych A, Sidor E, Litwa W Jakościowa analiza palinologiczna i aktywność przeciwutleniająca barwnych frakcji pyłku pszczelego W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 68-78
- [współaut.] Kluz M, Magoń K, Pietrzyk K [et al.] Prozdrowotne właściwości i aktywność mikrobiologiczna owocu mangostanu W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 30-38
- [współaut.] Marszałek K, Barba-Orellana S, Barbac F [et al.] Strategies to reduce lipid consumption W: Agri-Food Industry Strategies for Healthy Diets and Sustainability : New Challenges in Nutrition and Public Health / editors Francisco Barba, Predrag Putnik, Danijela Bursać Kovačević. Cambridge, Academic Press: 2020, S. 91-102
- [współaut.] Miłek M, Sowa-Borowiec P, Kamień D [et al.] Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 30-39
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Pacuła S, Kaniuczak J [et al.] Akumulacja wybranych metali w grzybach jadalnych W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 81-89
- [współaut.] Sidor E, Bernat P Ocena aktywności przeciwutleniającej naparów herbacianych słodzonych miodem W: Przyszłość w żywności - żywność w przyszłości / red. Anna M. Salejda, Anna Kancelista. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2020, S. 73-84
- [współaut.] Sidor E, Tomczyk M, Miłek M Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy białej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 100-110
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Gorczyca A, Miłek M [et al.] Ocena przydatności przetwórczej owoców pomidora na podstawie zawartości likopenu oraz aktywności wybranych glikozydaz W: Przyszłość w żywności - żywność w przyszłości / red. Anna M. Salejda, Anna Kancelista. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2020, S. 85-94
- [współaut.] Tomczyk M, Puk M Zastosowanie miodu do hamowania procesu brunatnienia podczas wytwarzanych chipsów jabłkowych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 111-120
- [współaut.] Błażej B, Tomczyk M Dietary preferences and health status of tobacco smokers in Poland. - Polish Journal of Public Health, 2019, t. 129, nr 1, s. 13-17
- [współaut.] Pizoń A, Tomczyk M, Kapusta I A New Black Elderberry Dye Enriched in Antioxidants Designed for Healthy Sweets Production. - Antioxidants, 2019, Vol. 8, iss. 8, Art. nr 257
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tarapatskyy M Coumarin- real threat or overstatement?. - Hungarian Agricultural Research, 2019, Vol. 28, no. 1, s. 11-14
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tarapatskyy M, Puchalski C [et al.] A novel honey-based product enriched with coumarin from Melilotus flowers. - Journal of Food Measurement and Characterization, 2019, Vol. 13, Iss. 3, pp. 1748-1754
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tarapatskyy M, Puchalski C Quality evaluation of cinnamon marketed in Poland on the basis of determining ratio of cinnamaldehyde-to-coumarin content. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, R. 26, nr 4, s. 113-125
- [współaut.] Tomczyk M, Olesiuk J Ocena jakości napojów izotonicznych przygotowantch samodzielnie na bazie naturalnych składników. - Medycyna Sportowa, 2019, Vol. 35, nr 3, s. 137-146
- [współaut.] Tomczyk M, Tarapatskyy M The influence of geographical origin on honey composition studied by Polish and Slovak honeys. - Czech Journal of Food Sciences, 2019, t. 37, nr 4, s. 232-238
- [współaut.] Pizoń A Właściwości antyoksydacyjne owoców i soku z bzu czarnego (Sambucus Nigra L.) W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 124-133
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Bieniek A, Tomczyk M Ocena możliwości wykorzystania pomiarów kolorymetrycznych do identyfikacji miodów odmianowych W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 180-192
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Igras A, Kud L [et al.] Antyoksydacyjne właściwości kiełków wybranych gatunków roślin W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 169-179
- [współaut.] Swacha S, Tomczyk M, Sowa-Borowiec P [et al.] Analiza właściwości miodów pochodzących z nietypowych pożytków pszczelich W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 216-228
- [współaut.] Ruszel A, Tomczyk M Jakość miodów importowanych dostępnych na rynku podkarpackim. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 4, s. 127-139
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Jarecki W Nostrzyk (Melilotus) - zapomniana roślina o dużym znaczeniu gospodarczym. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2018, nr 593, s. 73-85
- [współaut.] Tomczyk M, Sowa-Borowiec P, Grabek-Lejko D Antioxidant Activity as Biomarker of Honey Variety. - Molecules, 2018, vol. 23, iss. 8, Art. no. 2069 (14 s.)
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Kaczmarski M [et al.] Honeybees (Apis mellifera) as a biological barrier for contamination of honey by environmental toxic metals. - Environmental Monitoring and Assessment, 2018, Vol. 190, iss. 2, art. no. 101
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Puchalski C The comparison of the physicochemical parameters and antioxidant activity of homemade and commercial pomegranate juices. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2018, z. 17(1), s. 59-68
- [współaut.] Trybus W, Lis M, Tomczyk M [et al.] Cadmium-induced ultrastructural changes in primary target organs of developing chicken embryos (Gallus domesticus). - Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 2018, Vol. 50, p. 167-174
- [współaut.] Patla W, Zaguła G, Tomczyk M Contamination of rice available on Polish market with toxic metals W: Researched risk factors of food chain / edited by Gábor Géczi, Péter Korzenszky. Gödöllö, Szent István University: 2018, S. 11-14
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tomczyk M, Reguła A [et al.] Jakość świeżych soków jabłkowo-marchwiowych w zależności od metody wytwarzania w warunkach domowych W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność" : VI International Session of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity" / pod redakcją naukową: Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Sekcja Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Żywności, Sekcja Chemii Żywności Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Lublin, Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "Libropolis": 2018, S. 68-78
- [współaut.] Tomczyk M, Kozyra B Wpływ procesu kremowania na jakość miodu W: Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło składników bioaktywnych / redakcja Jacek Słupski, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 110-117
- Rola siarkoorganicznych związków czosnku (Allium sativum) w ograniczaniu biodostępności kadmu z diety W: Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych / redaktorzy Jacek Słupski, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 176-183
- [współaut.] Purcarea C, Tomczyk M, Chis A [et al.] A comparative study of metal content in selected Polish and Romanian honey samples. - Revista de Chimie, 2017, vol. 68, no. 6, p. 1163-1169
- [współaut.] Rawski R, Sanecki P, Kijowska K The evidence of proteases in sprouted seeds and their application for animal protein digestion. - Chemical Papers, 2017, vol. 72, iss. 5, s. 1213-1221
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Grabek-Lejko D, Tomczyk M [et al.] Hydrogen peroxide-dependent antibacterial action of Melilotus albus honey. - Letters in Applied Microbiology, 2017, vol. 65, iss. 1, s. 82-89
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Kwaśniewska M, Tomczyk M [et al.] Physicochemical parameters and antioxidant activity of bee honey enriched with herbs. - Plant Foods for Human Nutrition, 2017, Vol. 72, iss.1, pp. 74-81
- [współaut.] Tomczyk M Aktywność i stabilność termiczna diastazy występującej w podkarpackich miodach odmianowych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 4, s. 103-112
- [współaut.] Tomczyk M The Use of the PHOTOCHEM Device in Evaluation of Antioxidant Activity of Polish Honey. - Food Analytical Methods, 2017, Vol. 10, iss. 5, s. 1568-1574
- [współaut.] Zaguła G, Tomczyk M, Sowa-Borowiec P [et al.] Levels of toxic and essential metals in varietal honeys from Podkarpacie. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 3, s. 1039-1048
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tarapatskyy M Ocena zawartości kumaryny w cynamonie dostępnym na lokalnym rynku W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2, Wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 5-15
- [współaut.] Tomczyk M Wartość prozdrowotna "skórek owocowych" wytworzonych na bazie owoców sezonowych W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 164-173
- [współaut.] Bilek M, Pytko J, Sosnowski S Możliwość wydłużenia trwałości soku brzozowego poprzez sporządzenie napoju o polepszonych walorach smakowych i prozdrowotnych. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t. 71, nr 4, s. 5-19
- [współaut.] Chis A, Purcarea C, Teusdea A Comparative antioxidant content and antioxidant activity of selected Romanian and Polish honeydew honey. - Revista de Chimie, 2016, vol. 67, no. 2, p. 214-218
- [współaut.] Lis M Cadmium-induced changes in hatchability and in the activity of aminotransferases and selected lysosomal hydrolases in the blood plasma of Muscovy ducklings (Cairina moschata). - Acta Veterinaria Hungarica, 2016, vol. 64, nr 2, s. 239-249
- [współaut.] Rut K, Tomczyk M The effect of thermal processing on the content of bioactive compounds in cranberry (vaccinum macrocarpon) fruits. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr spec. 1, s. 36-39
- [współaut.] Tomczyk M, Filipczyk P, Zaguła G [et al.] Health safety of edible wild mushrooms collected from the industrial area. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr 5, s. 456-459
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Tomczyk M Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 235 s.
- [współaut.] Tomczyk M Jakość miodów produkowanych na Podkarpaciu. Rzeszów, Oficyna Wydawnicza "Zimowit" sp. z o.o.: 2016, 98 s.
- [współaut.] Hęclik J, Lis M, Tomczyk M [et al.] Cadmium induced changes in multiple forms of chosen acid glycosidases in tissues of developing chicken embryos W: Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 158-168
- [współaut.] Kisała J, Tomczyk M Zawartość składników bioaktywnych w soku z owoców granatu (Punica granatum ) w zależności od metody wytwarzania W: Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności / Aleksandra Duda-Chodak, Dorota Najgebauer-Lejko, Iwona Drożdż, Tomasz Tarko (redaktorzy) ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2016, S. 143-153
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Piędel E, Tomczyk M [et al.] Antyoksydacyjne i antybakteryjne właściwości wybranych odmian cebuli (Alliumcepa L.) W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 7-18
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tomczyk M, Kluz M Właściwości fizykochemiczne podkarpackich miodów odmianowych W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 270-278
- [współaut.] Tomczyk M, Miąsik B, Sowa-Borowiec P [et al.] The possibility of secondary contamination of honey during storage in aluminum cans W: Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 136-144
- [współaut.] Tomczyk M, Miąsik B, Sowa-Borowiec P [et al.] The possibility of secondary contamination of honey during storage in aluminum cans W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 82
- [współaut.] Tomczyk M, Purcărea C, Chiş A [et al.] The heavy metal content in Polish and Romanian varietal honeys W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 30
- [współaut.] Lis M, Hęclik J, Lutnicka H [et al.] Badania in ovo nad embriotoksycznością kadmu i poszukiwanie substancji ochronnych. - Proceedings of ECOpole, 2015, Vol. 9, nr 1, s. 209-216
- [współaut.] Zielińska S, Pieniążek M Changes in activity of acid hydrolases in tissues of wild pheasants induced by heavy metals. - Ecological Chemistry and Engineering. A, 2015, vol. 22, nr 2, s. 93-101
- [współaut.] Puchalski C, Augustyńska-Prejsnar A Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 141 s.
- [współaut.] Tomczyk M, Puchalski C, Zaguła G [et al.] Rola interakcji międzypierwiastkowych w ograniczaniu biodostępności metali ciężkich w łańcuchu pokarmowym człowieka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 123, [1] s.
- [współaut.] Czekaj M Mikroplastik jako nowe zanieczyszczenie żywności W: XLIV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych : koła naukowe szkołą twórczego działania, Olsztyn, 27-28 kwietnia 2015 r. / pod red. Joanny A. Pawłowicz, Elżbiety Szafranko. Olsztyn, KNMAiU KRESKA, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Polskie Towarzystwo Historyczne oddział w Olsztynie: 2015, S. 1220-1223
- [współaut.] Kordiaka R, Kantor A, Kluz M [et al.] Determination of bananas surface microflora by the new analytical method - MALDI-TOF MS Biotyper W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 62
- [współaut.] Pakla M, Tomczyk M Aktywność antyoksydacyjna kiełków roślinnych z domowej uprawy W: Trendy w żywieniu człowieka / pod red. nauk. Małgorzaty Karwowskiej i Waldemara Gustawa ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 61-71
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tarapatskyy M Health evaluation of honeys based on sugar profile, polyphenolic compounds and proline content W: 3rd Honey Seminar jointly with 4th International Meeting of Young Food Technologists : book of abstract / University of Rzeszow ; Faculty Biology and Agriculture ; Student Scientific Group of Food Technologists "Ferment". [Rzeszow], [University of Rzeszow]: 2015, S. 22
- [współaut.] Tomczyk M, Filipczyk P, Zaguła G [et al.] Health safety of edible mushrooms collected from the industrial area W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 40
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Puchalski C Study of the transfer of heavy metals from soil to honey W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 14
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Puchalski C The health value of varietal honey produced in Podkarpacie region W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 126
- [współaut.] Zielińska S, Tomczyk M, Bedus M [et al.] The use of honey in the monitoring of heavy metals in the environment of Southern Poland W: Living organisms and bioanalytical approaches for detoxification and monitoring of toxic compounds : edited by Andriy Sibirny, Dariya Fedorovych, Mykhailo Gonchar, Dorota Grabek-Lejko. Rzeszow, University of Rzeszow: 2015, S. 63-72
- [współaut.] Zielińska S, Tomczyk M, Kačániová M [et al.] Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 112-127
- [współaut.] Lis M, Zaguła G, Puchalski C [et al.] The effect of combined zinc-cadmium injection in ovo on the activity of indicative hydrolases in organs of newly hatched chicks. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014, vol. 3, no. 5, p. 432-435
- [współaut.] Tomczyk M, Kačániová M The antioxidant properties and microbiological quality of Polish honeys. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014, vol. 3, no. 5, p. 422-425
- [współaut.] Zielińska S, Tomczyk M, Bilek M [et al.] The saccharide profile of Polish honeys depending on their botanical origin. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014, vol. 3, no. 5, p. 387-390
- [współaut.] Kordiaka R, Kačániová M, Tomczyk M Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum jako uzupełnienie wiosennej diety W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 248-258
- [współaut.] Felšöciová S, Kačániová M, Hleba L [et al.] Microscopic fungi isolated from Polish honey. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2012/2013, vol. 2, no. 3, p. 1040-1049
- [współaut.] Pawlak K, Wojtysiak D, Lis M [et al.] Effect of in ovo injection of cadmium on chicken embryo heart. - African Journal of Agricultural Research, 2013, vol. 8, no. 16, p. 1534-1539
- [współaut.] Droba M, Balawejder M, Józefczyk R [et al.] Current problems of environmental monitoring / University of Rzeszow. Faculty of Biology and Agriculture. Department of Chemistry and Food Toxicology. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2013, 70 s.
- [współaut.] Kisała J, Pasternakiewicz A, Droba M Chemia dla kierunków przyrodniczych. Cz. 1, Chemia ogólna i analityczna / red. nauk. Maria Droba. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2013, 88 s.
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ćwiczenia laboratoryjne z toksykologii żywności. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2013, 68 s.
- Bioactive components of garlic and their effect on the reduction of cadmium toxicity in food. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2013, 126 s.
- [współaut.] Lis M, Cichy A, Trzeciak K [et al.] Effect of α-tocopherol in ovo supplementation on chick embryo development W: XIIIth Conference on Risk Factors of Food Chain, Gödöllö - Hungary, 24-26 October 2013 : book of abstracts. Gödöllö: 2013, Abstr. nr 38
- [współaut.] Lutnicka H, Lis M, Droba M [et al.] Ultrastructural changes in kidneys of newly hatched chicks exposed to cadmium during embryogenesis W: XIIIth Conference on Risk Factors of Food Chain, Gödöllö - Hungary, 24-26 October 2013 : book of abstracts. Gödöllö: 2013, Abstr. nr 10
- [współaut.] Zielińska S, Bedus M, Tomczyk M Aktywność antyoksydacyjna miodów w zależności od ich pochodzenia botanicznego i geograficznego W: Acta Carpathica 10 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 235-240
- [współaut.] Kačániová M, Vuković N, Chlebo R [et al.] The antimicrobial activity of honey, bee pollen loads and beeswax from Slovakia. - Archives of Biological Sciences, 2012, vol. 64, iss. 3, p. 927-934
- [współaut.] Lis W, Droba M, Niedziółka J Protective effect of zinc on cadmium embryotoxicity and antioxidant status of blood plasma in newly hatched chicks. - Journal of Environmental Science and Health. Part A : Toxic / Hazardous Substance & Environmental Engineering, 2012, vol. 47, iss. 9, s. 1288-1293
- [współaut.] Zielińska S, Hęclik J, Pieniążek M [et al.] Evaluation of heavy metals environmental contamination based on their concentrations in tissues of wild pheasant (Phasianus colchicus L.). - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2012, vol. 2, iss. 1, p. 238-245
- [współaut.] Formicki G Xenobiotcs : environmental exposure, toxicity and physiological response / eds. Małgorzata Dżugan, Grzegorz Formicki. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, 319 s.
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, 83 s.
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ćwiczenia laboratoryjne z toksykologii żywności. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, 68 s.
- [współaut.] Chilmonczyk Z, Drabicka A Działania niepożądane leków W: Leki a zdrowie publiczne : wybrane zagadnienia / pod red. Pawła Januszewicza, Moniki Binkowskiej-Bury, Zbigniewa E. Fijałka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 153-172
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Słotwińska D Storage effect on physiochemical and antioxidant properties of honey from the Southern Poland W: Soil, food and health interactions / Anna Pasternakiewicz, R. Stawarz (eds). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Słotwińska D, Kačániová M Storage effect on physicochemical and antioxidant properties of honey from the Southern Poland W: Xenobiotics : soil, food and human health interactions / ed. Anna Pasternakiewicz, Robert Stawarz, Bożena Witek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 100-111
- Using N-acetyl-Β-D-glucosaminidase to evaluate the effect of cadmium embryotoxicity in birds W: Xenobiotcs : environmental exposure, toxicity and physiological response / Małgorzata Dżugan, Grzegorz Formicki (eds). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 109-119
- [współaut.] Lis M, Droba M, Niedziółka J Effect of cadmium injected in ovo on hatching results and the activity of plasma hydrolytic enzymes in newly hatched chicks. - Acta Veterinaria Hungarica, 2011, Vol. 59, no. 3, s. 337-347
- [współaut.] Kisała J, Pasternakiewicz A Chemia dla kierunków przyrodniczych. Cz. 1, Chemia ogólna i analityczna. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, 84 s.
- [współaut.] Pasternakiewicz A Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, 92 [2] s.
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Słotwińska D Storage effect on physiochemical and antioxidant properties of honey from the southern Poland W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 32
- [współaut.] Kisała J Application of the Photochem system in agricultural investigations W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 193-203
- [współaut.] Kisała J, Kumięga P, Hęclik K The effects of chromium (III, VI) ions on the growth and development of garden cress (Lepidium sativum L.) W: Xenobiotcs : environmental exposure, toxicity and physiological response / Małgorzata Dżugan, Grzegorz Formicki (eds.). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011
- [współaut.] Kisała J, Kumięga P, Hęclik K The effects of chromium (III, VI) ions on the growth and development of garden cress (Lepidium sativumL.) W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 45
- [współaut.] Kleban E, Balawejder M, Leżański P [et al.] Effect of irradiation on the chemical composition and antioxidant activity of garlic (Allium sativum L.). W: Xenobiotcs : environmental exposure, toxicity and physiological response / Małgorzata Dżugan, Grzegorz Formicki (eds.). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011
- [współaut.] Kleban E, Balawejder M, Leżański P [et al.] Effect of irradiation on the chemical composition and antioxidant activity of garlic (Allium sativumL.) W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 24
- Carcinogens in highly industrially processed food W: Malignant diseases as a health problem of modern society / red. Elżbieta Cipora, Irena Dorota Karwat. Sanok, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jana Grodka: 2011, S. 57-65
- Effect of selenium and vitamin E dietary supplementation on some acid hydrolases activity in testes of japanese quail (Coturnix japonica) W: Animal physiology 2011 : 9th international scientific conference, June, 1st-2nd, 2011, Castle Mojmirovce, Slovak Republic : [proceeding book of abstracts] / ed. Adriana Kolesárová, Marcela Capcarová, Anna Kalafová]. Nitra, Slovak University of Agriculture: 2011, S. 16-17
- Using N-acetyl-β-D-glucosaminidase to evaluate effect of embryo toxicity of cadmium in birds W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 23
- [współaut.] Szostek M, Pieniążek M Możliwość wykorzystania bażanta (Phasianus colchicus L.) w biomonitoringu środowiska glebowego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2010, nr 13, s. 49-50
- Activity of hydrolytic enzymes in semen of roosters' (Gallus domesticus) different breeds. - Bíologíâ tvarin, 2010, T. 12, nr 2, s. 123-126
- [współaut.] Kisała J Nowoczesne systemy w technologii żywności i zarządzaniu środowiskiem : VI. Ogólnopolska Młodzieżowa Konferencja Naukowa "Młodzi naukowcy - w praktyce rolniczej" : materialy konferenyjne : Rzeszów-Iwonicz, 20-22 kwietnia 2010 / [red. materiałów konf. Joanna Kisała, Małgorzata Dżugan]. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2010, 310 s.
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2010, 83 s.
- [współaut.] Baran M, Małek M, Więcek M Środki zagęszczające - polisacharydy żelujące W: Nowoczesne systemy w technologii żywności i zarządzaniu środowiskiem : VI. Ogólnopolska Młodzieżowa Konferencja Naukowa "Młodzi naukowcy - w praktyce rolniczej" : materialy konferenyjne : Rzeszów-Iwonicz, 20-22 kwietnia 2010 / [red. materiałów konf. Joanna Kisała, Małgorzata Dżugan]. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2010, S. 23-27
- [współaut.] Cipora E The importance of diet in cancer prevention W: Selected aspects of malignant diseases / Ed. E. Cipora, A. Bednarek. Sanok, PWSZ im. Jana Grodka w Sanoku: 2010, S. 47-56
- [współaut.] Kluz M, Grabek-Lejko D, Pasternakiewicz A [et al.] Analiza właściwości cydrów wyprodukowanych naturalnym sposobem W: In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. Nitra, Slovak Agricultural University: 2010, S. 167-171
- [współaut.] Pakla M, Pasternakiewicz A, Grabek-Lejko D Photochemiluminescent detection of oxidative stress in Lepidium sativum L. exposed to cadmium and zinc W: In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. Nitra, Slovak Agricultural University: 2010, S. 62-67
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Król W, Kluz M Porównanie zawartości wybranych składników owoców i warzyw z upraw tradycyjnych i ekologicznych W: In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. Nitra, Slovak Agricultural University: 2010, S. 252-256
- [współaut.] Sajchta A, Groszek M, Matys J Gluten - niebezpieczny składnik chleba? W: Nowoczesne systemy w technologii żywności i zarządzaniu środowiskiem : VI. Ogólnopolska Młodzieżowa Konferencja Naukowa "Młodzi naukowcy - w praktyce rolniczej" : materialy konferenyjne : Rzeszów-Iwonicz, 20-22 kwietnia 2010 / [red. materiałów konf. Joanna Kisała, Małgorzata Dżugan]. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2010, S. 77-82
- Cadmium as an environmental carcinogen W: Selected aspects of malignant diseases / Ed. E. Cipora, A. Bednarek. Sanok, PWSZ im. Jana Grodka w Sanoku: 2010, S. 20-29
- [współaut.] Birek A Zmienność fosfataz w układzie rozrodczym samców niektórych gatunków ptaków domowych. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 43-48
- [współaut.] Kisała J Wpływ stanu środowiska i sposobu utrzymania pszczół na jakość miodu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 115-120
- [współaut.] Książkiewicz J Activity of α- and β-mannosidases in semen and reproductive organs of the drake. - Reproductive Biology, 2009, Vol. 9, iss. 1, s. 25-37
- [współaut.] Pasternakiewicz A Badania porównawcze słodów z jęczmienia ozimego i jarego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 49-54
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ocena zawartości podstawowych makroskładników w nasionach soi. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 217-222
- [współaut.] Słotwińska D, Szary J Woda smakowa - oranżada XXI wieku? W: Materiały Jubileuszowej V Ogólnopolskiej Młodzieżowej Konferencji Naukowej "Młodzi naukowcy - praktyce rolniczej" nt. "Nauki rolnicze w rzeczywistości społeczno-gospodarczej współczesnych obszarów wiejskich", Rzeszów, 21-23 kwietnia 2009 / [oprac. red. materiałów konf. Marta Pisarek, Dawid Polar, Marta Gargała] ; Uniwersytet Rzeszowski. Wydział Biologiczno-Rolniczy. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 110-113
- [współaut.] Szary J, Ruda B Ocena stanu wiedzy i postaw zdrowotnych studentów Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego wobec palenia tytoniu W: Materiały Jubileuszowej V Ogólnopolskiej Młodzieżowej Konferencji Naukowej "Młodzi naukowcy - praktyce rolniczej" nt. "Nauki rolnicze w rzeczywistości społeczno-gospodarczej współczesnych obszarów wiejskich", Rzeszów, 21-23 kwietnia 2009 / [oprac. red. materiałów konf. Marta Pisarek, Dawid Polar, Marta Gargała] ; Uniwersytet Rzeszowski. Wydział Biologiczno-Rolniczy. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 158-161
- [współaut.] Pasternakiewicz A Wzrost drożdży Saccharomyces cerevisiae w obecności soli kobaltu(II) w podłożu hodowlanym. - Proceedings of ECOpole, 2008, Vol. 2, No. 2, s. 455-459
- The effect of cadmium on N-acetyl-β-D- hexosaminidase activity in chick fetuses organs. - Slovak Journal of Animal Science, 2008, Vol. 41, nr 4, s. 198
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ocena dziennego pobrania azotanów z wyrobami mięsnymi i wodą pitną. - Proceedings of ECOpole, 2007, Vol. 1, nr 1/2, s. 129-132
- [współaut.] Pasternakiewicz A Ryzyko zdrowotne związane z występowaniem azotanów w wodach pitnych. - Zdrowie Publiczne, 2007, T. 117, z. 3, s. 264-368
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Maruszak E Stan atmosfery wokół zakładów chemicznych "Organika-Sarzyna" S. A. w latach 1999-2003. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2006, nr 8, s. 25-30
- Znaczenie warzyw kapustnych w profilaktyce nowotworów. - Zdrowie Publiczne, 2007, T. 117, z. 3, s. 397-401
- [współaut.] Juszczyk M Rakotwórcze substancje w dymie tytoniowym. - Zdrowie Publiczne, 2006, R. 114, nr 4, s. 627-630
- Czynniki wpływające na stabilność zielonych barwników roślin. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2006, nr 7, s. 27-33
- Distribution of acid glycosidases in the male genital tract of the pheasant. - Reproductive Biology, 2006, supp. 2, s. 65-72
- [współaut.] Pasternakiewicz A Aktywność enzymów hydrolitycznych w mleku UHT podczas przechowywania W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 269-277
- [współaut.] Pasternakiewicz A Wykorzystanie drożdży piekarskich jako bioindykatorów W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 134-142
- [współaut.] Pasternakiewicz A Chemiczne skażenie środowiska przyrodniczego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2005, nr 6, s. 27-36
- Distribution of acid glycosidases in the male genital tract of the pheasant W: The 4th Symposium of the Polish Society for Biology of Reproduction and Joint Polish-Japanese Seminar, September 22-24, 2005 : book of abstracts / University of Agriculture, Krakow ; Jagiellonian University, Krakow ; National Research Institute of Animal Production, Balice ; Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish ; Academy of Sciences in Olsztyn. Kraków, [b.w.]: 2005, S. 286
- Seasonal variation of acid glycosidases in testes of aviary-reared pheasants. - Reproduction in Domestic Animals, 2004, Vol. 39, nr 4, s. 265
- Występowanie enzymów hydrolitycznych w jądrach bażanta. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2003, t. 30, z. 1, s. 61-67
- Poziom aktywności N-acetylo-beta-D-glukozaminidazy w mleku w stanach patologicznych wymienia. - Przegląd Mleczarski, 2002, nr 3, s. 127-129
- [współaut.] Droba B, Droba M Activities of acid and alkaline phosphatase and acid proteinase in the testes of cocks of different breeds. - Annals of Animal Science, 2001, vol. 1, nr 1, s. 81-86
- [współaut.] Kukuła E Ocena jakości higienicznej mleka surowego w świetle nowych wymagań w zakresie jego kwalifikacji i kryteriów przyjęcia do skupu W: Agrarna osvíta i nauka na počatku tret'ogo tisâčolíttá" : materíali mínarodnoï naukovo-praktic21noï konferencíï : 18-21 veresniâ 2001 r.. L'vív, LDAU: 2001, S. 475-482
- [współaut.] Kukuła E Próba oceny stanu zdrowotnego wymion krów na podstawie aktywności N-acetyloglukozaminidazy w mleku W: Agrarna osvíta i nauka na počatku tret'ogo tisâčolíttá" : materíali mínarodnoï naukovo-praktičnoï konferencíï : 18-21 veresniâ 2001 r.. L'vív, LDAU: 2001, S. 439-445