dr inż. Małgorzata Ormian
- Jednostka:
Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich / Department of Animal Production and Poultry Products Evaluation - Budynek: D9
- Pokój: 351
- Nr telefonu: 17-785-53-51
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-3294-8192
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 8:30-10:00
Informacje
Zainteresowania dr Ormian:
- zastosowanie dodatków naturalnych w przetworach z mięsa drobiowego;
- wpływ metod obróbki termicznej na cechy jakościowe mięsa drobiowego;
- wpływ warunków utrzymania zwierząt na jakość jaj i mięsa drobiowego;
- dobrostan zwierząt gospodarskich;
Dr Ormian research interests:
- the use of natural additives in poultry meat preparations;
- the effect of thermal treatment methods on the quality characteristics of poultry meat;
- the effect of animal housing conditions on the quality of eggs and poultry meat;
- livestock welfare.
Publikacje
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Kačániová M, Topczewska J [et al.] Quality Assessment of Minced Poultry Products Including Black Fermented Garlic. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 1
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Topczewska J, Kawa M Tradycyjne i regionalne produkty z Podkarpacia w opinii respondentów W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 8 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 86-99
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Hanus P, Kačániová M [et al.] The Effect of Temperature and Storage Duration on the Quality and Attributes of the Breast Meat of Hens after Their Laying Periods. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 23
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Kačániová M, Topczewska J [et al.] Quality and Microbiological Safety of Poultry Meat Marinated with the Use of Apple and Lemon Juice. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Lechowska J The possibility of greenhouse gas emissions reduction from the dairy cattle farm. - Polish Journal for Sustainable Development, 2023, T. 27, cz. 1, s. 55-64
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Sokołowicz Z Skala transportu zwierząt gospodarskich w Unii Europejskiej. - Polish Journal for Sustainable Development, 2023, T. 27, cz. 1, s. 65-70
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Kačániová M The Effect of the Addition of Hemp Seeds, Amaranth, and Golden Flaxseed on the Nutritional Value, Physical, Sensory Characteristics, and Safety of Poultry Pâté. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 10
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Tobiasz-Salach R Nutritional and Health-Promoting Value of Poultry Meatballs with the Addition of Plant Components. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 21
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Topczewska J, Saletnik A [et al.] The Effect of the Addition Turmeric on Selected Quality Characteristics of Duck Burgers Stored under Refrigeration. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Topczewska J, Sokołowicz Z Quality of Poultry Roast Enriched with Hemp Seeds, Hemp Oil, and Hemp Flour. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 23
- [współaut.] Topczewska J, Augustyńska-Prejsnar A Food safety and supervision in ijhars activities. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2022, T. 32/61, nr 2, s. 197-201
- [współaut.] Topczewska J, Augustyńska-Prejsnar A Trade in selected raw materials of animal origin in the EU. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2022, nr 1, s. 195-199
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Determinanty wyboru produktów tradycyjnych i regionalnych w opinii studentów W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 19-28
- [współaut.] Prejsnar K Ochrona prawna zwierząt towarzyszących W: Problemy społeczne i prawne - naukowa analiza wybranych zagadnień / red. Joanna Kozłowska, Iwona Domina. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.: 2022, S. 256-263
- [współaut.] Topczewska J, Lechowska J Ochrona bioróżnorodności rodzimych ras koni w Polsce W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 7-18
- [współaut.] Prejsnar S, Topczewska J The influence of transport on the quality of poultry meat. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, nr 2, s. 129-133
- [współaut.] Lechowska J, Topczewska J, Mroczka W Potencjał produkcyjny krów rasy czerwono-białej użytkowanych w gospodarstwie rolnym realizującym Program Ochrony Zasobów Genetycznych bydła na Podkarpaciu W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 67-76
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Augustyńska-Prejsnar A [et al.] Wykorzystanie soku z cytryn i dodatków ziołowych w procesie marynowania mięsa indyków W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 57-69
- [współaut.] Zaworska P, Sokołowicz Z, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ rodzaju marynaty na jakość marynowanych jaj kurzych i przepiórczych W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 70-81
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Assessment of selected culinary quality traits of carcasses of slaughter chicken from the intensive and ecological housing system. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2020, T. 30, nr 1, s. 68-73
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Ocena wybranych cech jakości kulinarnej tuszek kurcząt rzeźnych z towarowego i ekologicznego systemu utrzymania. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2020, T. 30, nr 1, s. 68-73
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Hanus P [et al.] Quality and Safety of Marinating Breast Muscles of Hens from Organic Farming after the Laying Period with Buttermilk and Whey. - Animals, 2020, Vol. 10, iss. 12
- [współaut.] Krupa W, Topczewska J Zadrzewienia śródpolne jako istotny czynnik ochrony gatunkowej W: Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 128-138
- [współaut.] Krupa W, Topczewska J, Lechowska J Żywność funkcjonalna pochodzenia zwierzęcego W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 61-69
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Lechowska J Odnawialne źródła energii pochodzenia zwierzęcego W: Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 100-110
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Hanus P, Kluz M [et al.] Effects of Marinating Breast Muscles of Slaughter Pheasants with Acid Whey, Buttermilk, and Lemon Juice on Quality Parameters and Product Safety. - Journal of Food Quality, 2019, Vol. 2019, Article ID 5313496 (8s.)
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Kluz M, Sokołowicz Z Effect of using acid whey for marinating chicken breast muscles in organic production. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2019, Vol. 31, iss. 4, p. 281-287
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Kosiński K Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa bażantów rzeźnych odchowywanych w wolierach z dostępem i bez dostępu do zielonego wybiegu. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2019, T. 29, nr 1, s. 65-68
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Rogowska A Effect of marinating broiler chicken meat with acid whey on product quality and consumer acceptance. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, R. 26, nr 1, s. 125-136
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Tobiasz-Salach R Quality of broiler chicken meat during frozen storage. - Italian Journal of Food Science, 2019, Vol. 31, iss. 3, s. 531-541
- [współaut.] Sokołowicz Z, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 68-78
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, T. 28, nr 2, s. 90-96
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Physicochemical and Sensory Properties of Broiler Chicken Breast Meat Stored Frozen and Thawed Using Various Methods. - Journal of Food Quality, 2018, Vol. 2018, Article ID 6754070
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Zmiany cech jakościowych mięśni piersiowych kurcząt brojlerów przechowywanych zamrażalniczo. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, T. 28, nr 1, s. 9-13
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Kosiński K Effects of thawing methods on the physicochemical properties of freezer stored broiler chicken breast muscles. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2018, Vol. 23, nr 2, s. 55-61
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Topczewska J [et al.] Oddziaływanie ferm trzody chlewnej i drobiu na środowisko. - Proceedings of ECOpole, 2018, Vol. 12, nr 1, s. 117-129
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Gajdek G Opinia studentów na temat roli jakości mięsa kurcząt rzeźnych w ich decyzjach nabywczych. - Modern Management Review, 2017, vol. 22, nr 24(2), s. 7-16
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Effects of marination processes on physicochemical traits of breast meat following thermal treatment. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, nr 4, s. 247-252
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Jakość mięsa kur z chowu ekologicznego po zakończonym okresie nieśności. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2017, T. 27, nr 2, s. 11-14
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Physical, chemical and sensory quality of meat from greenleg partridge hens subjected to thermal treatment. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, Iss. 2, s. 81-87
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z The influence of frozen storage duration and thawing methods on the meat quality of broiler chickens. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, Iss. 4, s. 253-259
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Wpływ wielkości obsady kurcząt brojlerów na efekty produkcyjne oraz jakość tuszek i ich przydatność przetwórczą W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 286-294
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Użytkowanie owiec rasy Olkuska w gospodarstwie ekologicznym na Podkarpaciu W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 345-353
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa kurcząt brojlerów z chowu bez dostępu oraz z dostępem do wybiegu. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2016, Z. 586, s. 3-10
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Wpływ metod obróbki termicznej i temperatury wewnątrz mięśni na jakość sensoryczną mięsa kurcząt brojlerów. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, nr 4, s. 209-214
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Wpływ systemu chowu i metody termicznej na wyniki instrumentalnej oceny barwy i siłę cięcia mięsa kurcząt brojlerów. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, nr 4, s. 2015-220
- [współaut.] Topczewska J, Rogowska A A study into horses use in organic farming in the context of sustainable development in South-East Poland. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 3, s. 358-362
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Wpływ metod obróbki termicznej i temperatury wewnątrz mięśni na jakość sensoryczną mięsa kur po zakończonym okresie nieśności W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 71-79
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Wpływ metod obróbki termicznej na jakość sensoryczną mięśni piersiowych kaczek rzeźnych W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 90-98
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i cechy sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 99-107
- [współaut.] Gajdek G, Augustyńska-Prejsnar A Rola czynników socjo-ekonomicznych w decyzjach nabywczych konsumentów produktów żywnościowych na podkarpackim rynku W: Interdyscyplinarność jako droga rozwoju nauki : ekonomia i prawo / [redakcja naukowa Karol Kraiński] ; Fundacja Hutena. Elbląg, Fundacja Hutena: 2016, S. 89-105
- [współaut.] Sokołowicz Z, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ genotypu niosek na jakość jaj z chowu ekologicznego W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 108-117
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Wpływ obróbki termicznej na wybrane cechy jakości mięśni piersiowych kurcząt z chowu wybiegowego. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2015, nr 2, s. 43-46
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Organizacja socjalna a efekty tuczu świń W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 61-70
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Jakość sensoryczna mięsa drobiowego poddanego obróbce termicznej W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 110-121
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Ocena jakości mięsa różnych gatunków drobiu zakupionego w sieci detalicznej W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 52-63
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Students opinion regarding perceptions on functional food produced from poultry meat W: Food product quality and packaging : current state and challenges : monograph / editors Agnieszka Cholewa-Wójcik, Agnieszka Kawecka. Celje, University of Maribor, Faculty of Logistics: 2015, S. 124-132
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Students' opinion concerning buying behaviours and consumption of poultry meat W: Food products marketing : concepts and research : monograph / editors Marcin Gębarowski, Tomasz Hermaniuk. Celje, University of Maribor. Faculty of Logistics: 2015, S. 7-15
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Produkcja jagniąt rzeźnych w aspekcie rynku mięsa baraniego W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 51-60
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Quality evaluation of enriched eggs W: Food product quality and packaging : current state and challenges : monograph / editors Agnieszka Cholewa-Wójcik, Agnieszka Kawecka. Celje, University of Maribor, Faculty of Logistics: 2015, S. 95-100
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Gajdek G Preferencje nabywcze "żywności wygodnej" pochodzenia drobiowego w opinii młodzieży akademickiej. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 4 (34), s. 17-26
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Gajdek G Wybory rynkowe mięsa kurcząt brojlerów w opinii studentów. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 3 (33), s. 5-13
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z Technologia drobiu i jaj : przewodnik do ćwiczeń. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, 128, [2] s.
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Analiza jakości tuszek kurcząt brojlerów z różnych ferm drobiu województwa podkarpackeigo W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. 2 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki. Biała Podlaska, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Instytut Rolnictwa: 2014, S. 96-103
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Ocena preferencji i częstotliwości spożycia mięsa drobiowego w opinii studentów W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki. Biała Podlaska, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Instytut Rolnictwa: 2014, S. 7-14
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Użytkowanie owiec rasy Czarnogłóka w gospodarstwie ekologicznym na Podkarpaciu W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki. Biała Podlaska, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Instytut Rolnictwa: 2014, S. 386-392
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Ocena jakości tuszek kurcząt brojlerów w wybranych fermach drobiu województwa podkarpackiego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2012, nr 15, s. 9-14
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Ocena mikroklimatu w budynku dla loch w różnych porach roku. - Problemy Inżynierii Rolniczej, 2012, R. 20, nr 2, s. 95-101
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A The welfare of gilts in different housing systems. - Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 2012, vol. 11, iss. 2, s. 3-14
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A University student's perception of convenience food based on poultry products W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 147-154
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Zachowanie się świń w okresie adaptacji do tuczu. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2011, t. 7, nr 1, s. 71-77
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ruda M Reakcje behawioralne loch utrzymywanych indywidualnie i grupowo. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2010, t. 6, nr 1, s. 123-129
- [współaut.] Ruda M Zachowania eksploracyjne świń rozpoczynających tucz a różnym wieku. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2010, t. 6, nr 1, s. 137-145
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Lechowska J Charakterystyka zachowania się prosiąt w czasie adaptacji do tuczu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 213-216
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Dzienno-nocny rytm zachowania się świń w czasie adaptacji do tuczu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 205-212
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Wykorzystanie owiec w ochronie krajobrazu górskiego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 165-169
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Górka M, Krzywonos M Warunki utrzymania świń w wybranych gospodarstwach województwa podkarpackiego W: Produkcja zwierzęca / red. Maria Ruda, Małgorzata Górka, Sławomir Stec. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2009, S. 47-52
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Krzywonos M, Ruda M Ochrona zdrowia zwierząt w gospodarstwach ekologicznych W: Produkcja zwierzęca / red. Maria Ruda, Małgorzata Górka, Sławomir Stec. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2009, S. 157-168
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A Owca olkuska na Podkarpaciu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2008, nr 10, s. 87- 92
- [współaut.] Lechowska J, Augustyńska-Prejsnar A, Jankowska D Potencjał rozrodczy owcy olkulskiej na Podkarpaciu. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2008, T. 4, nr 3, s. 215-220
- [współaut.] Ruda M Wpływ liczby świń w kojcu na ich zachowanie się w początkowym okresie tuczu. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2006, vol. 24, s. 161-167
- [współaut.] Ruda M Porównanie czynności behawioralnych prosiąt dominujących i marginesowych w hierarchii stadnej. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, (2004), Z. 72, (2), s. 115-121
- [współaut.] Ruda M Wpływ liczby świń w kojcu na ich zachowanie się w pierwszych trzech tygodniach tuczu. - Prace i Materiały Zootechniczne, 2004, z. 15, s. 230-231
- [współaut.] Ruda M Porównanie zachowań się tuczników w różnych okresach tuczu W: Środowisko, zwierzę, produkt : konferencja naukowa, Lublin 22-24 września 2003 / [kom. red. Tomasz M. Gruszecki et al.]. Lublin, Wydaw. Akademii Rolniczej: 2003, S. 307-308
- [współaut.] Ruda M Obraz niektórych zachowań świń w różnych warunkach bytowania. - Przegląd Hodowlany, 2002, nr 3, s. 13-19
- [współaut.] Ruda M, Pokrywka K Obserwacje nad organizacją socjalną prosiąt po zestawieniu w grupy do tuczu. - Trzoda Chlewna, 2002, nr 1, s. 58-60
- [współaut.] Dudek M, Ruda M, Jurkiewicz W Próba oceny warunków kształtujących dobrostan tuczników w wybranych gospodarstwach na Podkarpaciu. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Konferencje, 2001, z. 31 (405), s. 293-296