dr inż. Maria Czernicka
- Jednostka:
Katedra Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii - Budynek: D7
- Pokój: 146
- Nr telefonu: +48 (17) 785 48 34
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-2977-5355
- Konsultacje dla studentów: Poniedziałek 10:00-13:00
Informacje
Efektywna ekstrakcja i analiza substancji bioaktywnych w oparciu o techniki HPLC, GC-MS, analiza profilu aminokwasowego, biofortyfikacja żywności, analiza żywności prozdrowotnej i funkcjonalnej oraz kontrola jakości żywności dla dzieci.
Publikacje
- [współaut.] Puchalski C, Pawlak R, Szostek M [et al.] Analysis of the Free Amino Acid Profile of Barley Grain from Organic Fertilisation with Ash from Biomass Combustion. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 1
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Dudek T, Cichoński J [et al.] Antioxidant Capacity of Honey Enriched by Wildflowers. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 5
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Puchalski C, Czerniakowski Z Content of Bioactive Compounds in Highbush Blueberry Vaccinium corymbosum L. Leaves as a Potential Raw Material for Food Technology or Pharmaceutical Industry. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Jarecki W Yield and quality of winter wheat (Triticum aestivum L.) depending on multi-component foliar fertilization. - Journal of Elementology, 2022, Vol. 27, nr 3, s. 559-567
- [współaut.] Gumienna A, Sowa-Borowiec P, Kapusta I [et al.] Bioactive Phenolic Compounds from Primula veris L. : influence of the Extraction Conditions and Purification. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 4
- [współaut.] Piechowiak T, Sowa-Borowiec P, Balawejder M The Role of Mitochondrial Energy Metabolism in Shaping the Quality of Highbush Blueberry Fruit During Storage in Ozone-Enriched Atmosphere. - Food and Bioprocess Technology, 2021, Vol. 14, iss. 11, p. 1973-1982
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Zaguła G, Dżugan M [et al.] Assessment of the Botanical Origin of Polish Honeys Based on Physicochemical Properties and Bioactive Components with Chemometric Analysis. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 16
- [współaut.] Tomczyk M, Zaguła G, Kačániová M [et al.] The effect of honey variety on the quality of honey powder. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, vol. 9, no. 5, s. 949- 954
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Near-Null Geomagnetic Field as an Innovative Method of Fruit Storage. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 3
- [współaut.] Domagała J, Zaguła G, Saletnik B [et al.] The effect of transglutaminase on colloidal stability of milk proteins. - Journal of Food Measurement and Characterization, 2019, Vol. 13, iss. 3, pp. 2339-2346
- [współaut.] Kapusta I, Gumienna A, Puchalski C Assessment of the Bioactive Compounds in White and Red Wines Enriched with a Primula veris L.. - Molecules, 2019, vol. 24, iss. 22, Art. no. 4074
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Michalik K, Tomczyk M Porównanie jakości świeżo wyciskanych i handlowych soków grejpfrutowych. - Hygeia Public Health, 2020, T. 55, nr 1, s. 36-40
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zaguła G [et al.] Biochar as a Stimulator for Germination Capacity in Seeds of Virginia Mallow (Sida hermaphrodita (L.) Rusby. - Applied Sciences-Basel, 2019, Vol. 9, iss. 16, Art. nr 3213
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Biochar as a Multifunctional Component of the Environment : A Review. - Applied Sciences-Basel, 2019, Vol. 9, iss. 6, Art. nr 1139
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Dżugan M Coumarin- real threat or overstatement?. - Hungarian Agricultural Research, 2019, Vol. 28, no. 1, s. 11-14
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Puchalski C, Dżugan M Quality evaluation of cinnamon marketed in Poland on the basis of determining ratio of cinnamaldehyde-to-coumarin content. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, R. 26, nr 4, s. 113-125
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Puchalski C, Jarecki W [et al.] A novel honey-based product enriched with coumarin from Melilotus flowers. - Journal of Food Measurement and Characterization, 2019, Vol. 13, Iss. 3, pp. 1748-1754
- [współaut.] Tomczyk M, Dżugan M The influence of geographical origin on honey composition studied by Polish and Slovak honeys. - Czech Journal of Food Sciences, 2019, t. 37, nr 4, s. 232-238
- [współaut.] Zaguła G, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Sposób sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych. - Wiadomości Urzędu Patentowego, 2019, nr 9, nr PAT.233341
- [współaut.] Gumienna A, Lewicki M, Ruchała J [et al.] Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego - szanse i problemy W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 7-14
- [współaut.] Lewicki M, Gumienna A, Ostróżka K [et al.] Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 25-36
- [współaut.] Ostróżka K, Wichrowska D, Gumienna A [et al.] Maltitol i erytrytol jako zamienniki cukru w produkcji lodów śmietankowych W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 46-55
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Kręcichwost K, Gumienna A [et al.] Ocena wartości odżywczej innowacyjnego pieczywa chrupkiego z dodatkiem naturalnego zakwasu W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 79-91
- [współaut.] Bajcar M, Zaguła G, Saletnik B [et al.] Relationship between Torrefaction Parameters and Physicochemical Properties of Torrefied Products Obtained from Selected Plant Biomass. - Energies, 2018, Vol. 11(11), Art. nr 2919
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Zaguła G [et al.] Honeybees (Apis mellifera) as a biological barrier for contamination of honey by environmental toxic metals. - Environmental Monitoring and Assessment, 2018, Vol. 190, iss. 2, art. no. 101
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Biochar and Biomass Ash as a Soil Ameliorant : The Effect on Selected Soil Properties and Yield of Giant Miscanthus (Miscanthus x giganteus). - Energies, 2018, Vol. 11(10), Art. nr 2535
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Grabek-Lejko D [et al.] Effect of infusion time and addition of lemon juice on the mobility of selected macroelements and aluminium during aqueous extraction of quality brands of leaf tea. - Journal of Elementology, 2018, Vol. 23, nr 2, s. 611-624
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Puchalski C [et al.] Magnetic Field Extraction Techniques in Preparing High-Quality Tea Infusions. - Applied Sciences-Basel, 2018, Vol. 8, iss. 10, Art. nr 1876
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Assessment of the nutritional value of high quality fruit influsions based on the content of bioelements and toxic metals. - Journal of Elementology, 2018, Vol. 23, nr 3, s. 1057-1072
- [współaut.] Dżugan M, Sowa-Borowiec P, Kwaśniewska M [et al.] Physicochemical parameters and antioxidant activity of bee honey enriched with herbs. - Plant Foods for Human Nutrition, 2017, Vol. 72, iss.1, pp. 74-81
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Grabek-Lejko D [et al.] Biosorption of cadmium(II), lead(II) and cobalt(II) from aqueous solution by biochar from cones of larch (Larix decidua Mill. subsp. decidua ) and spruce (Picea abies L. H. Karst). - Environmental Earth Sciences, 2017, vol. 76, iss. 16, Art. nr 574 (11 p.)
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Comparison of the Effectiveness of Water-Based Extraction of Substances from Dry Tea Leaves with the Use of Magnetic Field Assisted Extraction Techniques. - Molecules, 2017, Vol. 22, iss. 10, Article number 22101656
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Study of nutritional value of dried tea leaves and infusions of black, green and white teas from Chinese plantations. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2017, R. 68, nr 3, s. 237-245
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Bajcar M [et al.] The magnetic field stimulation system applied on strawberry fruits. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2017, vol. 6, no. 1, pp. 117-122
- [współaut.] Zaguła G, Zardzewiały M, Saletnik B [et al.] Effects of fertiliser use and pre-sowing seed stimulation with a magnetic field on the mineral content and yield of three varieties of sugar beet roots. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 4, s. 1401-1414
- [współaut.] Bajcar M, Zaguła G, Saletnik B [et al.] Utilization of food waste for energy production W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 13
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Michalik K Comparison of the quality of freshly squeezed and commercial grapefruit juices W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 36
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] The impact of infusion time and addition of honey on the mobility of selected elements during aquatic extraction of tea leaves W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 38
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Dżugan M Ocena zawartości kumaryny w cynamonie dostępnym na lokalnym rynku W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2, Wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 5-15
- [współaut.] Zaguła G, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Unidentified magnetic field interaction W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 53
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Zardzewiały M [et al.] Method for determining fruit harvesting maturity. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, vol. 6, no. 2, pp. 773-776
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zaguła G [et al.] Impact of the biomass pyrolysis parameters on the quality of biocarbon obtained from rape straw, rye straw and willow chips. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, Vol. 5, nr 2, s. 129-134
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zaguła G [et al.] Influence of biochar and biomass ash applied as soil amendment on germination rate of Virginia mallow seeds (Sida hermaphrodita R.). - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 3, pp. 71-76
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Określenie wartości zdrowotnej suszu i naparów wysokogatunkowych herbat czarnych pochodzących z różnych rejonów upraw. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, R. 49, nr 2, s. 183-193
- [współaut.] Zaguła G, Fabisiak A, Bajcar M [et al.] Mineral components analysis of selected dried herbs. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, Vol. 5, nr 2, s. 121-124
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Bajcar M [et al.] Distribution system for generating slowly varying magnetic fields. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 4, pp. 73-78
- [współaut.] Zardzewiały M, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Effects of mineral fertilization and pre-sowing magnetic stimulation on the yield and quality of sugar beet roots. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 3, pp. 51-58
- [współaut.] Bajcar M, Zaguła G, Saletnik B [et al.] Energia geotermalna - możliwości, potencjał, wykorzystanie W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 7-15
- [współaut.] Bajcar M, Zaguła G, Saletnik B [et al.] Proces toryfikacji sposobem zagospodarowania roślinnej biomasy odpadowej z produkcji rolnej W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 99-108
- [współaut.] Bajcar M, Zaguła G, Saletnik B [et al.] The impact of torrefaction process on the energy properties of biomass W: ICA 2016 : 11th International Conference on Agrophysics : Soil, Plant & Climate : book of abstracts / [edited by Cezary Sławiński, Artur Zdunek]. Lublin, Institute of Agrophysics. Polish Academy of Sciences: 2016, S. 73
- [współaut.] Kata I, Bil D, Puchalski C Evaluation of selected physical and chemical parameters in the fruit cherries from organic farming W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 41
- [współaut.] Kata I, Bil K, Rusin P [et al.] Zmiany podstawowych parametrów fizykochemicznych wybranych owoców w okresie wegetacji i przechowywania W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 60-79
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zaguła G [et al.] Możliwości konwersji energii słonecznej na użytkową w Polsce W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 44-54
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Effect of pyrolysis process parameters in the contents of selected macro-elements in biochar obtained from waste biomass W: ICA 2016 : 11th International Conference on Agrophysics : Soil, Plant & Climate : book of abstracts / [edited by Cezary Sławiński, Artur Zdunek]. Lublin, Institute of Agrophysics. Polish Academy of Sciences: 2016, S. 175
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] The impact of brewing time and acid addition on the elements mobility during water extraction of high quality tea leaves W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 24
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Efektywność energetyczna zakładów przemysłu spożywczego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 16-25
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Energia wiatru i jej zastosowanie W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 54-62
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Migracja glinu oraz zmiany profilu wolnych aminokwasów podczas obróbki termicznej mięsa drobiowego i łososia w folii aluminiowej W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 108-119
- [współaut.] Zaguła G, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Near null geomagnetic field container for longer apples storage W: ICA 2016 : 11th International Conference on Agrophysics : Soil, Plant & Climate : book of abstracts / [edited by Cezary Sławiński, Artur Zdunek]. Lublin, Institute of Agrophysics. Polish Academy of Sciences: 2016, S. 222
- [współaut.] Zaguła G, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Near null geomagnetic field container for longer apples storage W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 83
- [współaut.] Zardzewiały M, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Hydroenergetyka - gigawaty czystej energii ukryte w środowisku naturalnym W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 63-73
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Zaguła G [et al.] Assessment of energy properties of plant biomas pellets. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 3-6
- [współaut.] Cebulak T, Kapusta I, Zaguła G [et al.] Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, R. 48, nr 4, s. 660-666
- [współaut.] Fabisiak A, Puchalski C, Zaguła G [et al.] Effect of selected drying methods on physico-chemical and bioactive constituents in the leaves of basil. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 45-52
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zaguła G [et al.] Optimization of physicochemical properties of torrefied products obtained by processing of oat straw. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 155-160
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Cebulak T [et al.] Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości flourków kofeiny i składu mineralnego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, R. 48, nr 4, s. 667-676
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Puchalski C [et al.] Rola interakcji międzypierwiastkowych w ograniczaniu biodostępności metali ciężkich w łańcuchu pokarmowym człowieka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 123, [1] s.
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Bajcar M [et al.] Obrazowanie zjawisk przemian fizykochemicznych wybranych grup owoców i warzyw z uprawy ekologicznej w czasie wegetacji i przechowywania. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 225, [1] s.
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Zardzewiały M [et al.] New method for determining the fruit harvest ripening (P.406446) W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 22
- [współaut.] Bajcar M, Zaguła G, Saletnik B [et al.] Wpływ procesu toryfikacji na właściwości energetyczne biomasy roślinnej W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 89-99
- [współaut.] Kata I, Słowik K, Puchalski C Analysis of changes in physical and chemical parameters of green beans during the growing season and storage W: 3rd Honey Seminar jointly with 4th International Meeting of Young Food Technologists : book of abstract / University of Rzeszow ; Faculty Biology and Agriculture ; Student Scientific Group of Food Technologists "Ferment". [Rzeszow], [University of Rzeszow]: 2015, S. 14
- [współaut.] Kata I, Słowik K, Puchalski C Changes in the key physicochemical parameters of selected varieties of green beans from organic farming during the growing season and store W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 58
- [współaut.] Rybka S, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Sposoby zagospodarowania komunalnych osadów ściekowych w obliczu nowego prawodawstwa krajowego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 55-72
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zardzewiały M [et al.] Fruit storage container for extension of fitness for consumption (P.401126) W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 105
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Akumulacja metali ciężkich (Pb, Cd, Hg) w wybranych ziołach pod wpływem symulowanego zanieczyszczenia gleby W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 100-108
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Selectivity of the magnetic field stimulation applied to growing "elsanta" strawberry fruits W: 3rd Honey Seminar jointly with 4th International Meeting of Young Food Technologists : book of abstract / University of Rzeszow ; Faculty Biology and Agriculture ; Student Scientific Group of Food Technologists "Ferment". [Rzeszow], [University of Rzeszow]: 2015, S. 30
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Puchalski C [et al.] Tomatoes storage container for extension of fitness for consumption W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 32
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Dżugan M Health evaluation of honeys based on sugar profile, polyphenolic compounds and proline content W: 3rd Honey Seminar jointly with 4th International Meeting of Young Food Technologists : book of abstract / University of Rzeszow ; Faculty Biology and Agriculture ; Student Scientific Group of Food Technologists "Ferment". [Rzeszow], [University of Rzeszow]: 2015, S. 22
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Effect of magnetic fields on selected physical characteristics and chemical composition of strawberry fruits W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 73-88
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C Określenie wartości biologicznej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych czarnych i zielonych W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 86-97
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Bajcar M [et al.] Selectivity of the magnetic field stimulation applied to growing apple fruits W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 41
- [współaut.] Zapałowska A, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Efektywność energetyczna uprawy biomasy ślazowca pensylwańskiego (Sida hermaphrodita) i topinamburu (Helianthus tuberosus L.) W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 109-118
- [współaut.] Zardzewiały M, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Effects of pre-sowing magnetic stimulation on the growth, development and changes in physicochemical properties in sugar beet seedlings W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 133
- [współaut.] Zardzewiały M, Zaguła G, Bajcar M [et al.] Wpływ przedsiewnej stymulacji magnetycznej na siewki buraka cukrowego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 34-46