dr inż. Marian Gil
- Jednostka:
Kolegium Nauk Przyrodniczych/Instytut Technologii Żywności i Żywienia/Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego - Budynek: D9
- Pokój: 263
- Nr telefonu: +48(17) 785 52 63
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-8159-8926
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 13:00-14:30
Informacje
Zainteresowania badawcze:
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych;
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt;
- optymalizacja i kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych;
- zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym;
- wpływ różnych czynników na preferencje żywieniowe konsumentów;
Publikacje
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Żurek J [et al.] The Influence of High Hydrostatic Pressure on Selected Quality Features of Cold-Storage Pork Semimembranosus Muscle. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 13
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Sustainability of Alternatives to Animal Protein Sources, a Comprehensive Review. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 17
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Rudy M [et al.] Effect of Various Thermal Processing Methods on the Sensory, Textural, and Physicochemical Characteristics of Foal Meat. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 22
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Rudy M [et al.] Horse Meat Subjected to Sous-Vide Cooking : Texture Changes and Sensory Acceptability. - Processes, 2024, Vol. 12, iss. 8
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Rudy M Innovations in the Packaging of Meat and Meat Products - A Review. - Coatings, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Rudy M [et al.] Effect of Time and Temperature in Sous-Vide Heat Treatment on Selected Physicochemical Properties of Horsemeat. - Processes, 2023, Vol. 11, iss. 11
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Rudy M Influence of Horse Age on Carcass Tissue Composition and Horsemeat Quality : Exploring Nutritional and Health Benefits for Gourmets. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 20
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M Diety alternatywne - charakterystyka i ocena W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 141-151
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M Nowoczesne metody zarządzania przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 37-46
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Mroczek K Cele, wartość i klienci firmy jako istotne elementy zarządzania przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 13-24
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Mroczek K Organizowanie działalności przedsiębiorstwa W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 25-35
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Technologia RFID w produkcji i łańcuchach dostaw żywności W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 107-116
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P Ewolucja Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności (BRC) W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 95-105
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 4
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Gender Differences in Eating Habits of Polish Young Adults Aged 20-26. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 22
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P Effect of Traditional Cooking and Sous Vide Heat Treatment, Cold Storage Time and Muscle on Physicochemical and Sensory Properties of Beef Meat. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Influence of Horse Age, Marinating Substances, and Frozen Storage on Horse Meat Quality. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 9
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Wołowina jako źródło minerałów w diecie człowieka W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 78-83
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Stanisławczyk R Międzynarodowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 13-22
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Stanisławczyk R Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-18
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Kultura bezpieczeństwa żywności w zarządzaniu jakością żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 47-57
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 49-57
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 31-38
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Żurek J [et al.] Zastawanie ultradźwięków do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 103-120
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Żurek J [et al.] Zastosowanie plazmy niskotemperaturowej do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 85-102
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Zastosowanie pulsacyjnego strumienia światła do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 139-157
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Zastosowanie wirującego pola magnetycznego do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / pod red. Mariusza Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 121-138
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J Suos vide - innowacyjny sposób obróbki termicznej żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 159-168
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu dystrybucji W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 34-45
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Duma-Kocan P Zagrożenia chemiczne w żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-16
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Stanisławczyk R The Influence of Temperature Differences in Smoking Chamber and Furnace and Smoking Time on the Quality of Medium-Ground Sausages. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Rudy M, Kucharyk S, Duma-Kocan P [et al.] Unconventional methods of preserving meat products ant their impact on health ant the environment. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 15
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M Quality characteristics of horse meat as influence by the age of horse. - International Journal of Food Properties, 2020, vol. 23, no. 1, s. 864-877
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] The Effect of Citric Acid, NaCl, and CaCl2 on Qualitative Changes of Horse Meat in Cold Storage. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 9
- [współaut.] Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Innowacyjne systemy pakowania żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 13-22
- [współaut.] Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Rola substancji dodatkowych w kształtowaniu jakości żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 23-32
- [współaut.] Rudy M Magazyn jako element systemu logistycznego W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 107-116
- [współaut.] Rudy M Produkcja żywności - oczekiwania i perspektywy W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 53-62
- [współaut.] Rudy M Straty i marnotrawstwo żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 43-52
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P Straty żywności w logistyce W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 117-125
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P Zarządzanie jakością w logistyce W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 127-136
- [współaut.] Rudy M, Kupiec A, Kucharyk S [et al.] Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 79-90
- [współaut.] Rudy M, Mroczek J Projektowanie magazynów przechowalni i chłodni W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 33-42
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R Systemy jakości wobec fałszowania żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M Wirusowa posocznica krwotoczna (VHS) ryb W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 70-80
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Stanisławczyk R Serowary Salmonella w żywności wg powiadomień systemu RASFF w latach 2000-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 7, s. 394-397
- [współaut.] Duma-Kocan P, Stanisławczyk R, Rudy M The effect of selected methods of heat treatment on the chemical composition, colour and texture parameters of longissimus dorsi muscle of wild boars. - CyTA-Journal of Food, 2019, Vol. 17, iss. 1, p. 472-478
- [współaut.] Kucharyk S, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Niekonwencjonalne metody utrwalania produktów mięsnych oraz ich wpływ na zdrowie człowieka i środowisko. - Polish Journal for Sustainable Development, 2019, T. 23(2), s. 53-62
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Analysis of the impact of determinants of kosherness on the content of macro- and microelements in beef. - Food Science & Nutrition, 2019, Vol. 7, iss. 11, p. 3463-3470
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Zawartość pierwiastków toksycznych w tkankach zwierząt łownych na podstawie wyników badań z lat 2003-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 203-208
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R Wpływ przemian poubojowych na kruchość mięsa wołowego. - Gospodarka Mięsna, 2019, nr 4, s. 26-34
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M The influence of frozen storage and selected substances on the quality of horse meat. - Meat Science, 2019, vol. 155, s. 74-78
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M Wpływ kwasu cytrynowego na jakość mięsa końskiego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2019, t. 74, nr 1, s. 20-29
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Duma-Kocan P Influence of cold and frozen storage on the chemical content, hydration properties and texture parameters of horse meat. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 242-246
- Gotowanie mięsa metodą sous vide W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 129-138
- Stan sanitarny przemysłu spożywczego w latach 2007-2017 W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 73-84
- Technologia sous vide w przetwórstwie spożywczym i gastronomii W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 85-94
- [współaut.] Duma-Kocan P, Stanisławczyk R, Rudy M The Effect of Freezing Storage on Physical and Chemical Properties of Wild Boar Meat. - Czech Journal of Food Sciences, 2018, t. 36, nr 6, s. 487-493
- [współaut.] Mroczek K, Rudy M, Mroczek J Możliwości zagospodarowania odpadów z produkcji drobiarskiej w zgodzie z zasadami biogospodarki. - Polish Journal for Sustainable Development, 2018, T. 22(2), s. 93-100
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Angrys P Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych mięśnia najdłuższego grzbietu podczas przechowywania chłodniczego w zależności od płci bydła. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 2, s. 17-30
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P Wpływ przechowywania zamrażalniczego na właściwości fizykochemiczne M. Longissimus dorsi i M. Quadriceps femoris z dzika. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 2, s. 5-16
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Tyksińska E [et al.] Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury pasztetów. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 6, s. 18-21
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M Wpływ chlorku wapnia na jakość mięsa końskiego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 3/4, s. 44-53
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Wybrane przesłanki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 101-110
- [współaut.] Rudy M Unia Europejska i rolnictwo a jakość polskiej żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 47-56
- [współaut.] Rudy M Wpływ globalizacji na przemysł rolno-spożywczy w Polsce W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 57-65
- [współaut.] Rudy M Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na polskie rolnictwo W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 67-75
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Kształtowanie tekstury mięsa wołowego w trakcie dojrzewania W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 77-85
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Produkcja żywności gwarantowanej jakości w oparciu o krajowe systemy jakości żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 87-100
- [współaut.] Duma-Kocan P, Barud B, Tyksińska E Assessment of nutritional habits and preferences among secondary school students. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2017, R. 68, nr 1, s. 91-97
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E, Rudy M Ocena zróżnicowania wybranych cech jakościowych szynki i polędwicy. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t.72, nr 3, s. 15-25
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Tyksińska E Wpływ metody obróbki cieplnej na zawartość podstawowych składników chemicznych w wybranych mięśniach wieprzowych. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 4, s. 5-13
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E, Duma-Kocan P Wpływ obróbki termicznej na parametry tekstury i ocenę sensoryczną schabu. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 2, s. 41-50
- [współaut.] Tyksińska E Wartość odżywcza i dietetyczna oraz profil kwasów tłuszczowych mięsa króliczego. - Gospodarka Mięsna, 2017, nr 2, s. 40-41
- [współaut.] Tyksińska E Zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa i przetworów mięsnych. - Gospodarka Mięsna, 2017, nr 8, s. 58-64
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P, Rudy M Chemiczne i fizyczne wyróżniki jakości tradycyjnych wędzonek z Podkarpacia. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 2, s. 16-25
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M Analiza zmian tekstury mięsa dzika pod wpływem soli zmiękczającej mięso W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 93-102
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M Skład chemiczny i ocena organoleptyczna parówek adresowanych do dzieci w sprzedaży detalicznej W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 113-134
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M Skład chemiczny i parametry tekstury rynkowych pasztetów mięsnych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 135-145
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P Wpływ marynowania mięsa wołowego na jego właściwości fizykochemiczne i sensoryczne W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 77-91
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Żurek J [et al.] Analiza zależności pomiędzy parametrami tekstury a składem chemicznym kabanosów W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 33-50
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Żurek J [et al.] Wpływ składu chemicznego na parametry tekstury kiełbas drobno rozdrobnionych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 51-63
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P Znaczenie zdrowotne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych W: Doniesienia naukowe z zakresu medycyny i nauk pokrewnych / red. Beata A. Nowak, Kamil Maciąg. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 25-36
- [współaut.] Tyksińska E, Zin M Rola enzymów w kształtowaniu cech jakościowych mięsa i przetworów mięsnych W: Enzymologia w obliczu wyzwań i możliwości XXI wieku / red. Beata A. Nowak, Kamil Maciąg. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 62-71
- [współaut.] Duma-Kocan P, Barud B, Tyksińska E [et al.] Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów i indyków. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 58-67
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Analiza zmian wybranych właściwości fizycznych mięsa cielęcego podczas jego przechowywania chłodniczego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t. 71, nr 3, s. 5-14
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P, Rudy M Wpływ składu chemicznego kiełbasy śląskiej na parametry tekstury. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 16-24
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Duma-Kocan P Zależność oceny organoleptycznej kiełbas śląskich od składu chemicznego i tekstury. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 5-15
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Chemiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności pochodzenia naturalnego w surowcach roślinnych i zwierzęcych W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 103-119
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 151-163
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Zmiany parametrów tekstury pasztetów wieprzowych podczas przechowywania zamrażalniczego W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 177-187
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M Bioakumulacja metali ciężkich w rybach W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 365-366
- [współaut.] Stanisławczyk R, Tyksińska E Bezpieczeństwo żywności na rynku Unii Europejskiej W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 60-74
- [współaut.] Stanisławczyk R, Tyksińska E Bezpieczeństwo żywności na rynku Unii Europejskiej W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 365
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P Znaczenie zdrowotne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych W: III Ogólnopolskie Sympozjum Biomedyczne ESKULAP, Lublin, 3 grudnia 2016 r. : abstrakty / redakcja Beata A. Nowak, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 83-86
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M Bezpieczeństwo mięsa i przetworów mięsnych w Polsce i Unii Europejskiej W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 87-101
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M Produkty tradycyjne i regionalne W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 47-59
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - występowanie w żywności i aspekty toksycznego działania W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 37-46
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M, Tyksińska E Assessment of selected dietary habits in students of Rzeszow university. - International Journal of Scientific and Engineering Research, 2015, Vol. 6, Iss. 11, s. 903-909
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P Analiza przydatności dwóch sond pomiarowych do oznaczania parametrów tekstury wybranych przetworów mięsnych W: Badania naukowe na rzecz ochrony zdrowia człowieka / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 134-144
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P Analiza przydatności dwóch sond pomiarowych do oznaczania parametrów tekstury wybranych przetworów mięsnych W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / [redakcja Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg]. Lublin, Sorus: 2015, S. 189
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Częstotliwość spożycia i stopień akceptacji smakowej mięsa i jego przetworów w zależności od płci konsumentów z Podkarpacia W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 49-61
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 112-137
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Tradycja i nowoczesność w procesie wędzenia produktów mięsnych W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 37-48
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M Salmonellozy - zagrożenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 97-112
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Duma-Kocan P Opakowania w przemyśle spożywczym - innowacje i przykładowe rozwiązania W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 63-75
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Duma-Kocan P Rola związków bioaktywnych występujących w mięsie W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 77-87
- [współaut.] Rudy M, Róg K, Tyksińska E Consumption of fish and fish products depending on the sex of consumers from podkarpackie province. - Nauka Przyroda Technologie, 2014, T. 8, z. 4, nr art. 52
- [współaut.] Tyksińska E Częstość spożycia wybranych źródeł tłuszczu wśród studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego w zależności od wskaźnika BMI. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, R. 47, nr 1, s. 10-17
- [współaut.] Tyksińska E Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego wśród studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, R. 47, nr 1, s. 18-24
- [współaut.] Zin M, Tyksińska E, Rudy M [et al.] Technologia żywności i żywienia / pod. red. nauk. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, 401, [1] s.
- [współaut.] Ciszek P, Tyksińska E Ocena stosowania suplementów diety oraz stopnia wiedzy na temat suplementacji wśród licealistów z Dębicy. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, T. 46, nr 2, s. 194-199
- [współaut.] Tyksińska E Stopień realizacji norm żywieniowych u kobiet o różnej wartości wskaźnika wagowo-wzrostowego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, T. 46, nr 2, s. 171-177
- [współaut.] Tyksińska E Ocena spożycia białka w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, T. 45, nr 4, s. 1197-1201
- [współaut.] Tyksińska E Ocena sposobu żywienia studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 3, s. 313-317
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Duma-Kocan P Ocena spożycia źródeł tłuszczu wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 1, s. 51-58
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Duma-Kocan P Ocena spożycia witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 4, s. 441-446
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Pawlos M Ocena częstotliwości spożycia przez studentów wybranych źródeł błonnika pokarmowego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2011, t. 62, nr 3, s. 409-412
- [współaut.] Tyksińska E, Ślączka J, Rudy M Badania pozostałości pestycydów chloroorganicznych w nektarynkach i brzoskwiniach na rynku podkarpackim w latach 2005 - 2008. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, T. 43, nr 4, s. 539-544
- [współaut.] Tyksińska E, Ślączka J, Rudy M Pozostałości pestycydów chloroorganicznych w ziarnie pszenicy i ryżu. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, T. 43, nr 4, s. 539-544
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R Mięso i przetwory mięsne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 178-227
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R Tłuszcze jadalne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 228-251
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Wartość rzeźna koni i właściwości fizyko-chemiczne mięsa z koni pogłowia krajowego i importowanych z Rumunii W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 185-192
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Wartość tuczna i rzeźna mieszańców świń w zależności od wieku W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 170-177
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Ocena skażenia tłuszczu koni polichlorowanymi bifenylami. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 161-165
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Stanisławczyk R Wpływ żywienia paszą suchą i uwodnioną na wartość rzeźną trzody chlewnej i jakość mięsa. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 180-188
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Stanisławczyk R Wpływ wieku na cechy wartości tucznej, rzeźnej i właściwości fizykochemiczne mięsa trzody chlewnej. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 189-201
- [współaut.] Rudy M, Litwińczuk A Przydatność przetwórcza mięsa tuczników ras pbz, duroc, hampshire, pietrain i mieszańców tych ras, pochodzących z tuczu przemysłowego. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 107-115
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Opłacalność mięsnego użytkowania koni. - Gospodarka Mięsna, 2003, nr 9, s. 50-53
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R Analiza wartości tucznej świń czystorasowych p.b.z. duroc, hampshire, pietrain i mieszańców tych ras pochodzących z tuczu przemysłowego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 5-15
- [współaut.] Stanisławczyk R, Znamirowska-Piotrowska A, Rudy M Wpływ zamrażania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 101-109
- [współaut.] Stanisławczyk R, Znamirowska-Piotrowska A, Tyksińska E Wpływ okresu dojrzewania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 111-120
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rudy M, Stanisławczyk R Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależności od umięśnienia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 71-79
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Tyksińska E, Stanisławczyk R Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależnośći od odtłuszczenia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 81-88
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Osobliwości dawnych przepisów kulinarnych. - Gospodarka Mięsna, 2002, nr 1, s. 26-28
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Znaczenie mięsa w kuchni staropolskiej. Cz. 1. - Gospodarka Mięsna, 2001, nr 10, s. 48-51
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Znaczenie mięsa w kuchni staropolskiej. Cz. 2. - Gospodarka Mięsna, 2001, nr 11, s. 60-63