dr hab. inż. prof. UR Mariusz Rudy
- Jednostka:
Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych - Budynek: D9
- Pokój: 260
- Nr telefonu: 17 7855260
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0001-9018-4525
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 11.30 - 13.00
Informacje
Dr hab. inż. Mariusz Rudy, prof. UR - Kierownik Zakładu Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego
Assoc. Prof. Mariusz Rudy, Ph.D., D.Sc. - Head of Department of Agricultural Processing and Commodity Science
Guest Editor: special issue of "New Aspects of Shaping Quality in Meat Production, Processing and Consumption" of the Foods (ISSN: 2304-8158; IF=4,700; 100 pkt-lista MEiN);
Guest Editor: special issue of "Food Security: Food Quantity, Quality and Safety-Challenges and Future Perspectives" of the International Journal of Environmental Research and Public Health (ISSN: 1660-4601; CITESCORE 7,3).
Zainteresowania badawcze:
- wpływ czynników środowiskowych, genetycznych oraz czasu i warunków przechowywania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt stanowiących bazę surowcową dla przemysłu mięsnego;
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych;
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt;
- wpływ różnych zabiegów technologicznych i kulinarnych na jakość produktów mięsnych;
- optymalizacja i kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych;
- wpływ różnych czynników na preferencje żywieniowe konsumentów;
- polityka wyżywienia ludności i aspekty bezpieczeństwa żywnościowego;
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo żywności.
Research interests:
- the impact of environmental and genetic factors as well as the time and conditions of storage on the quality of meat of various animal species constituting the raw material base for the meat industry;
- quality assessment of raw materials and animal products;
- the impact of preservation methods on the meat quality of various animal species;
- the impact of various technological and culinary treatments on the quality of meat products;
- optimizing and shaping the quality of agri-food products;
- the influence of various factors on the food preferences of consumers;
- population nutrition policy and aspects of food security;
- quality management systems and food safety.
Publikacje
- [współaut.] Żurek J Impact of the COVID-19 Pandemic on Changes in Consumer Purchasing Behavior in the Food Market with a Focus on Meat and Meat Products-A Comprehensive Literature Review. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 6
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Żurek J [et al.] The Influence of High Hydrostatic Pressure on Selected Quality Features of Cold-Storage Pork Semimembranosus Muscle. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 13
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Sustainability of Alternatives to Animal Protein Sources, a Comprehensive Review. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 17
- [współaut.] Rudy S, Dziki D, Biernacka B [et al.] Impact of Drying Process on Grindability and Physicochemical Properties of Celery. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 16
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Gil M [et al.] Horse Meat Subjected to Sous-Vide Cooking : Texture Changes and Sensory Acceptability. - Processes, 2024, Vol. 12, iss. 8
- [współaut.] Żurek J, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P The Effect of Kosher Determinants of Beef on Its Color, Texture Profile and Sensory Evaluation. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 2
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Gil M Innovations in the Packaging of Meat and Meat Products - A Review. - Coatings, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Gil M [et al.] Effect of Time and Temperature in Sous-Vide Heat Treatment on Selected Physicochemical Properties of Horsemeat. - Processes, 2023, Vol. 11, iss. 11
- [współaut.] Stanisławczyk R, Żurek J, Gil M Influence of Horse Age on Carcass Tissue Composition and Horsemeat Quality : Exploring Nutritional and Health Benefits for Gourmets. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 20
- Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, 151 s.
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Diety alternatywne - charakterystyka i ocena W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 141-151
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Nowoczesne metody zarządzania przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 37-46
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Mroczek K Cele, wartość i klienci firmy jako istotne elementy zarządzania przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 13-24
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Mroczek K Organizowanie działalności przedsiębiorstwa W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 25-35
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Technologia RFID w produkcji i łańcuchach dostaw żywności W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 107-116
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P Ewolucja Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności (BRC) W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 95-105
- [współaut.] Mroczek J, Mroczek K, Karlik S Właściwości fizyko-chemiczne oraz walory odżywcze mięsa drobiowego W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 129-140
- [współaut.] Mroczek K, Karlik S, Mroczek J Żywność funkcjonalna i jej znaczenie w żywieniu człowieka W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 117-128
- [współaut.] Żurek J, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 4
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Gender Differences in Eating Habits of Polish Young Adults Aged 20-26. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 22
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P Effect of Traditional Cooking and Sous Vide Heat Treatment, Cold Storage Time and Muscle on Physicochemical and Sensory Properties of Beef Meat. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Kachel M, Rudy S, Krajewska M Impact of Inorganic Metal (Ag, Cu) Nanoparticles on the Quality of Seeds and Dried Rapeseed Sprouts. - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 1
- [współaut.] Żurek J, Kachel M, Rudy S Conventional versus Ritual Slaughter-Ethical Aspects and Meat Quality. - Processes, 2021, Vol. 9, iss. 8, Art. no. 1381
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Influence of Horse Age, Marinating Substances, and Frozen Storage on Horse Meat Quality. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 9
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy S The Quality of Horsemeat and Selected Methods of Improving the Properties of This Raw Material. - Processes, 2021, Vol. 9, iss. 9, Art. no. 1672
- Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, 176 s.
- [współaut.] Żurek J, Stanisławczyk R, Gil M Międzynarodowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 13-22
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Stanisławczyk R Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-18
- [współaut.] Gil M, Żurek J, Duma-Kocan P [et al.] Wołowina jako źródło minerałów w diecie człowieka W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 78-83
- [współaut.] Gil M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Kultura bezpieczeństwa żywności w zarządzaniu jakością żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 47-57
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 49-57
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 31-38
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Żurek J [et al.] Zastawanie ultradźwięków do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 103-120
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Żurek J [et al.] Zastosowanie plazmy niskotemperaturowej do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 85-102
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu dystrybucji W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 34-45
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Zastosowanie pulsacyjnego strumienia światła do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 139-157
- [współaut.] Stanisławczyk R, Duma-Kocan P, Gil M Zagrożenia chemiczne w żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-16
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Zastosowanie wirującego pola magnetycznego do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / pod red. Mariusza Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 121-138
- Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 39-48
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Stanisławczyk R The Influence of Temperature Differences in Smoking Chamber and Furnace and Smoking Time on the Quality of Medium-Ground Sausages. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Kucharyk S, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Unconventional methods of preserving meat products ant their impact on health ant the environment. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 15
- [współaut.] Rudy S, Dziki D, Biernacka B [et al.] Drying Characteristics of Dracocephalum moldavica Leaves : Drying Kinetics and Physicochemical Properties. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 5, Art. no. 509
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Quality characteristics of horse meat as influence by the age of horse. - International Journal of Food Properties, 2020, vol. 23, no. 1, s. 864-877
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] The Effect of Citric Acid, NaCl, and CaCl2 on Qualitative Changes of Horse Meat in Cold Storage. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 9
- [współaut.] Zin M Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, 152 s.
- [współaut.] Gil M Magazyn jako element systemu logistycznego W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 107-116
- [współaut.] Gil M Produkcja żywności - oczekiwania i perspektywy W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 53-62
- [współaut.] Gil M Straty i marnotrawstwo żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 43-52
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P Straty żywności w logistyce W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 117-125
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P Zarządzanie jakością w logistyce W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 127-136
- [współaut.] Gil M, Mroczek J Projektowanie magazynów przechowalni i chłodni W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 33-42
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R Systemy jakości wobec fałszowania żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16
- [współaut.] Kupiec A, Kucharyk S, Stanisławczyk R [et al.] Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 79-90
- [współaut.] Kupiec A, Zardzewiały J Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie paramentrów tekstury mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 91-99
- [współaut.] Mroczek J, Mroczek K Niezrównoważona konsumpcja mięsa - aspekty ekologiczne, zdrowotne i etyczne W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 145-152
- [współaut.] Mroczek K, Mroczek J Łowiectwo jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich W: Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-18
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Wirusowa posocznica krwotoczna (VHS) ryb W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 70-80
- [współaut.] Żurek J, Stanisławczyk R, Gil M [et al.] Analysis of the impact of determinants of kosherness on the content of macro- and microelements in beef. - Food Science & Nutrition, 2019, Vol. 7, iss. 11, p. 3463-3470
- [współaut.] Żurek J, Stanisławczyk R, Gil M [et al.] Zawartość pierwiastków toksycznych w tkankach zwierząt łownych na podstawie wyników badań z lat 2003-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 203-208
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Hanus P [et al.] Effects of Marinating Breast Muscles of Slaughter Pheasants with Acid Whey, Buttermilk, and Lemon Juice on Quality Parameters and Product Safety. - Journal of Food Quality, 2019, Vol. 2019, Article ID 5313496 (8s.)
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Stanisławczyk R The effect of selected methods of heat treatment on the chemical composition, colour and texture parameters of longissimus dorsi muscle of wild boars. - CyTA-Journal of Food, 2019, Vol. 17, iss. 1, p. 472-478
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R Serowary Salmonella w żywności wg powiadomień systemu RASFF w latach 2000-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 7, s. 394-397
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R Wpływ przemian poubojowych na kruchość mięsa wołowego. - Gospodarka Mięsna, 2019, nr 4, s. 26-34
- [współaut.] Kucharyk S, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Niekonwencjonalne metody utrwalania produktów mięsnych oraz ich wpływ na zdrowie człowieka i środowisko. - Polish Journal for Sustainable Development, 2019, T. 23(2), s. 53-62
- [współaut.] Mroczek J, Mroczek K Owady alternatywnym źródłem białka dla ludzi i zwierząt gospodarskich. - Aura, 2019, nr 7, s. 6-9
- [współaut.] Mroczek J, Stanisławczyk R Produkcja i spożycie mięsa a zrównoważony rozwój. - Aura, 2019, nr 3, s. 8-10
- [współaut.] Mroczek K, Kucharyk S, Mroczek J Możliwości zagospodarowania odpadów z przemysłu mięsnego w zgodzie z zasadami biogospodarki. - Polish Journal for Sustainable Development, 2019, T. 23(2), s. 73-80
- [współaut.] Rudy S, Polak R, Dziki D [et al.] Wpływ rodzaju ekstrahenta na aktywność antyoksydacyjną suchych ekstraktów z owoców rokitnika zwyczajnego. - Przemysł Chemiczny, 2019, nr 10, s. 1597-1601
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M The influence of frozen storage and selected substances on the quality of horse meat. - Meat Science, 2019, vol. 155, s. 74-78
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Wpływ kwasu cytrynowego na jakość mięsa końskiego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2019, t. 74, nr 1, s. 20-29
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M, Duma-Kocan P Influence of cold and frozen storage on the chemical content, hydration properties and texture parameters of horse meat. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 242-246
- [współaut.] Zin M Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, 138 s.
- [współaut.] Angrys P Analiza wpływu zamrażania mięsa wieprzowego na jego skład chemiczny i teksturę W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 56-67
- [współaut.] Mroczek J, Mroczek K Walory odżywcze mięsa pozyskiwanego od niszowych gatunków drobiu W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 13-21
- [współaut.] Mroczek K, Mroczek J Mleko i mięso kozie jako żywność prozdrowotna W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 23-31
- Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 63-72
- Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 33-42
- Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 43-51
- Wpływ cywilizacji na sposób odżywiania się ludności W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 53-61
- [współaut.] Gil M, Żurek J, Angrys P Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych mięśnia najdłuższego grzbietu podczas przechowywania chłodniczego w zależności od płci bydła. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 2, s. 17-30
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P Wpływ przechowywania zamrażalniczego na właściwości fizykochemiczne M. Longissimus dorsi i M. Quadriceps femoris z dzika. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 2, s. 5-16
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R The Effect of Freezing Storage on Physical and Chemical Properties of Wild Boar Meat. - Czech Journal of Food Sciences, 2018, t. 36, nr 6, s. 487-493
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Tyksińska E [et al.] Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury pasztetów. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 6, s. 18-21
- [współaut.] Mroczek K, Gil M, Mroczek J Możliwości zagospodarowania odpadów z produkcji drobiarskiej w zgodzie z zasadami biogospodarki. - Polish Journal for Sustainable Development, 2018, T. 22(2), s. 93-100
- [współaut.] Mroczek K, Stanisławczyk R, Mroczek J Produkcja i konsumpcja mięsa w aspekcie zrównoważonego rozwoju. - Polish Journal for Sustainable Development, 2018, T. 22(2), s. 101-108
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Wpływ chlorku wapnia na jakość mięsa końskiego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 3/4, s. 44-53
- [współaut.] Zin M Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, 139 s.
- Analiza wpływu obróbki termicznej na jakość mięsa i jego produktów. Rzeszów, Food.cba.pl: 2018, 125 s.
- [współaut.] Gil M Unia Europejska i rolnictwo a jakość polskiej żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 47-56
- [współaut.] Gil M Wpływ globalizacji na przemysł rolno-spożywczy w Polsce W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 57-65
- [współaut.] Gil M Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na polskie rolnictwo W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 67-75
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Wybrane przesłanki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 101-110
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Kształtowanie tekstury mięsa wołowego w trakcie dojrzewania W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 77-85
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P [et al.] Produkcja żywności gwarantowanej jakości w oparciu o krajowe systemy jakości żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 87-100
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E, Gil M Ocena zróżnicowania wybranych cech jakościowych szynki i polędwicy. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t.72, nr 3, s. 15-25
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Tyksińska E Wpływ metody obróbki cieplnej na zawartość podstawowych składników chemicznych w wybranych mięśniach wieprzowych. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 4, s. 5-13
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Duma-Kocan P Wpływ obróbki termicznej na parametry tekstury i ocenę sensoryczną schabu. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 2, s. 41-50
- [współaut.] Stanisławczyk R Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych mięsa i tłuszczu końskiego w czasie przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego. - Nauka Przyroda Technologie, 2017, T. 11, z. 2, s. 153-160
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P, Gil M Chemiczne i fizyczne wyróżniki jakości tradycyjnych wędzonek z Podkarpacia. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 2, s. 16-25
- [współaut.] Zin M Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, 158 s.
- Tekstura żywności - determinanty i metody określania : monografia. Rzeszów, Food.cba.pl: 2017, 105 s.
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Skład chemiczny i ocena organoleptyczna parówek adresowanych do dzieci w sprzedaży detalicznej W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 113-134
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Skład chemiczny i parametry tekstury rynkowych pasztetów mięsnych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 135-145
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Żurek J [et al.] Wpływ składu chemicznego na parametry tekstury kiełbas drobno rozdrobnionych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 51-63
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P Analiza zmian tekstury mięsa dzika pod wpływem soli zmiękczającej mięso W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 93-102
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P Wpływ marynowania mięsa wołowego na jego właściwości fizykochemiczne i sensoryczne W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 77-91
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Żurek J [et al.] Analiza zależności pomiędzy parametrami tekstury a składem chemicznym kabanosów W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 33-50
- [współaut.] Stanisławczyk R, Mroczek J Mięso i przetwory mięsne a choroby nowotworowe W: Technologia żywienia człowieka - wybrane zagadnienia / redakcja Edyta Bajek, Jakub Pizoń. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 74-88
- [współaut.] Stanisławczyk R, Mroczek J Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury kiełbas W: Technologia żywienia człowieka - wybrane zagadnienia / redakcja Edyta Bajek, Jakub Pizoń. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 7-17
- Spożycie mięsa a zdrowie W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 65-75
- [współaut.] Duma-Kocan P, Barud B, Tyksińska E [et al.] Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów i indyków. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 58-67
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Duma-Kocan P Zależność oceny organoleptycznej kiełbas śląskich od składu chemicznego i tekstury. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 5-15
- [współaut.] Gorzelany J, Cebulak T Zawartość podstawowych składników chemicznych w mięśniach łopatki i karkówki wieprzowej w zależności od rodzaju obróbki cieplnej. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, Vol. 3/4, nr 19, s. 32-35
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Determining the relationship between parameters of texture and chemical composition of highly-efficient smoked sirloins. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr spec. 1, s. 1-3
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Ocena ilości zaabsorbowanych azotanów (III) oraz wybranych cech jakości schabu wieprzowego w ciągu czterech dni peklowania. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 4, s. 103-113
- [współaut.] Stanisławczyk R, Duma-Kocan P, Tyksińska E [et al.] Analiza zmian wybranych właściwości fizycznych mięsa cielęcego podczas jego przechowywania chłodniczego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t. 71, nr 3, s. 5-14
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Duma-Kocan P Wpływ składu chemicznego kiełbasy śląskiej na parametry tekstury. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 16-24
- [współaut.] Gorzelany J Badania wybranych właściwości fizycznych płodów rolnych oraz tekstury produktów mięsnych. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 168 s.
- [współaut.] Zin M Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, 209 s.
- Polityka wyżywienia ludności. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 225, [1] s.
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E Charakterystyka procesu wędzenia i bezpieczeństwo zdrowotne produktów mięsnych W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 366-367
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E Charakterystyka procesu wędzenia W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 214-223
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Bezpieczeństwo mięsa i przetworów mięsnych w Polsce i Unii Europejskiej W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 87-101
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Chemiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności pochodzenia naturalnego w surowcach roślinnych i zwierzęcych W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 103-119
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 151-163
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Zmiany parametrów tekstury pasztetów wieprzowych podczas przechowywania zamrażalniczego W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 177-187
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Determining the relationship between parameters of texture and chemical content of highly-efficient smoked sirloin W: Book of abstracts and posters of the 11th International Scientific Conference Biotechnology and Quality of Raw Materials and Foodstuffs Stará Lesná, Slovakia, January 27-29, 2016 / editors Adriana Kolesárová, Tomáš Tóth, Andrea Mendelová, Blažena Lavová, Vladimíra Kňazovická. Nitra, Faculty of Biotechnology and Food Sciences. Slovak University of Agriculture in Nitra: 2016, S. 120
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Bioakumulacja metali ciężkich w rybach W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 365-366
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P Analiza zależności pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi cielęciny W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 21-29
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P Analiza zależności pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi cielęciny W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 364
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P Mięso i przetwory mięsne jako żywność funkcjonalna W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 368
- [współaut.] Tyksińska E, Duma-Kocan P Wybrane składniki funkcjonalne stosowane w przetwórstwie mięsa W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 123-134
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M Produkty tradycyjne i regionalne W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 47-59
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - występowanie w żywności i aspekty toksycznego działania W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 37-46
- Wpływ przechowywania chłodniczego na skład chemiczny wybranych kiełbas W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 88-96
- Zmiany składu chemicznego pasztetów podczas przechowywania zamrażalniczego W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 165-175
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E, Marchel M The Influence of Frozen Storage on Selected Physicochemical Properties of Pork. - International Journal of Scientific and Engineering Research, 2015, Vol. 6, Iss. 11, s. 636-641
- [współaut.] Stanisławczyk R Wpływ wieku uboju koni na zmiany zachodzące w tłuszczu końskim w czasie zamrażalniczego przechowywania. - Nauka Przyroda Technologie, 2015, T. 9, z. 1, s. 1-11
- [współaut.] Zin M Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, 193 s.
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Analiza przydatności dwóch sond pomiarowych do oznaczania parametrów tekstury wybranych przetworów mięsnych W: Badania naukowe na rzecz ochrony zdrowia człowieka / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 134-144
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Analiza przydatności dwóch sond pomiarowych do oznaczania parametrów tekstury wybranych przetworów mięsnych W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / [redakcja Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg]. Lublin, Sorus: 2015, S. 189
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E, Marchel M Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów pochodzących z rolnictwa ekologicznego i produkcji konwencjonalnej W: Badania naukowe na rzecz ochrony zdrowia człowieka / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 125-133
- [współaut.] Duma-Kocan P, Tyksińska E, Marchel M Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów pochodzących z rolnictwa ekologicznego i produkcji konwencjonalnej W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / [redakcja Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg]. Lublin, Sorus: 2015, S. 258-259
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 112-137
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Salmonellozy - zagrożenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 97-112
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Tradycja i nowoczesność w procesie wędzenia produktów mięsnych W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 37-48
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M Częstotliwość spożycia i stopień akceptacji smakowej mięsa i jego przetworów w zależności od płci konsumentów z Podkarpacia W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 49-61
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Duma-Kocan P Opakowania w przemyśle spożywczym - innowacje i przykładowe rozwiązania W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 63-75
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Duma-Kocan P Rola związków bioaktywnych występujących w mięsie W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 77-87
- [współaut.] Róg K, Gil M, Tyksińska E Consumption of fish and fish products depending on the sex of consumers from podkarpackie province. - Nauka Przyroda Technologie, 2014, T. 8, z. 4, nr art. 52
- [współaut.] Roch A, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P Wpływ rasy bydła na wybrane cechy jakościowe cielęciny przechowywanej w warunkach chłodniczych. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, T. 10, nr 1, s. 45-53
- [współaut.] Stanisławczyk R, Świątek B Ocena zawartości Ochratoksyny A (ATA) w wybranych produktach spożywczych występujących w obrocie handlowym w polsce na terenie województwa podkarpackiego. - Nauka Przyroda Technologie, 2014, T. 8, z. 1, nr art. 8
- [współaut.] Zin M, Gil M, Tyksińska E [et al.] Technologia żywności i żywienia / pod. red. nauk. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, 401, [1] s.
- Analiza preferencji konsumentów na rynku żywności. Rzeszów, Food.cba.pl: 2014, 116 s.
- Mięso i produkty mięsne W: Technologia żywności i żywienia / pod. red. nauk. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, S. 210-304
- Ryby i produkty rybne W: Technologia żywności i żywienia / pod. red. nauk. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, S. 310-326
- [współaut.] Stanisławczyk R, Świątek B The occurrence of aflatoxins in selected spices and dried fruits. - Nauka Przyroda Technologie, 2013, T. 7, z. 1, nr art. 16
- [współaut.] Duma-Kocan P, Pawlos M Zawartość metali ciężkich w wybranych produktach spożywczych województwa podkarpackiego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, T. 45, nr 1, s. 94-100
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Duma-Kocan P Ocena spożycia źródeł tłuszczu wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 1, s. 51-58
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Duma-Kocan P Ocena spożycia witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 4, s. 441-446
- [współaut.] Stanisławczyk R, Tyksińska E Badanie wybranych właściwości mechanicznych korzeni buraków cukrowych w zależności od ich wielkości, odmiany i czasu składowania. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2011, Z. 558, s. 231-238
- [współaut.] Stanisławczyk R, Tyksińska E Wpływ wieku konsumentów z województwa podkarpackiego na ich preferencje w stosunku do produktów mięsnych. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2011, nr 1, s. 76-82
- [współaut.] Stanisławczyk R, Zachara A Występowanie aflatoksyny B1 w wybranych produktach spożywczych w latach 2004-2009. - Progress in Plant Protection, 2011, Vol. 51, iss. 4, s. 1870-1875
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Pawlos M Ocena częstotliwości spożycia przez studentów wybranych źródeł błonnika pokarmowego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2011, t. 62, nr 3, s. 409-412
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Analiza zależności pomiędzy wiekiem a składem chemicznym mięsa i poziomem akumulacji wybranych zanieczyszczeń środowiskowych w tkankach bydła. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 53-66
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Zachara A, Jarzyna M [et al.] Benzo(a)piren w wędzonych produktach mięsnych i smalcu. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 137-143
- [współaut.] Stanisławczyk R Zmiany właściwości fizykochemicznych mięsa chłodzonego i mrożonego w zależności od wieku koni. - Chłodnictwo, 2010, nr 12, s. 36-39
- [współaut.] Stanisławczyk R, Świątek B Występowanie mikotoksyn w zbożach i przetworach zbożowych znajdujących się w placówkach handlowych województwa podkarpackiego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, nr 6, s. 58-66
- [współaut.] Tyksińska E, Ślączka J, Gil M Badania pozostałości pestycydów chloroorganicznych w nektarynkach i brzoskwiniach na rynku podkarpackim w latach 2005 - 2008. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, T. 43, nr 4, s. 539-544
- [współaut.] Tyksińska E, Ślączka J, Gil M Pozostałości pestycydów chloroorganicznych w ziarnie pszenicy i ryżu. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, T. 43, nr 4, s. 539-544
- Chemical composition of wild boar meat and relationship between age and bioaccumulation of heavy metals in muscle and liver tissue. - Food Additives and Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 2010, Vol. 27, iss. 4, 464-472
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Level of accumulation of heavy metaIs in tissues of poultry and chemical composition of meat depending on age of birds. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2009, t. 5, nr 3, s. 115-124
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Ocena właściwości fizykochemicznych mięśni piersiowych kurcząt dostępnych w hipermarkecie i placówce przyzakładowej. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2009, T. 47, z. 1, s. 97-104
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Zin M Analiza zależności pomiędzy wiekiem a poziomem akumulacji związków chloroorganicznych w tkance tłuszczowej świń. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2009, T. 47, z. 1, s. 27-34
- Correlation of lead, cadmium and mercury levels in tissue and liver samples with age in cattle. - Food Additives and Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 2009, Vol. 26, Iss. 6, p. 847-853
- The analysis of correlations between the age and the level of bioaccumulation of heavy metals in tissues and the chemical composition of sheep meat from the region in SE Poland. - Food and Chemical Toxicology, 2009, vol. 47, iss. 6, p. 1117-1122
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Mięso i przetwory mięsne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 178-227
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Tłuszcze jadalne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 228-251
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Jakość tłuszczu końskiego w zależności od wieku zwierząt i okresu składowania zamrażalniczego. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2008, T. 46, z. 2, s. 67-74
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Poziom akumulacji wybranych metali ciężkich w tkankach i skład chemiczny mięsa świń w zależności od wieku. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2008, t. 46, z. 2, s. 57-65
- [współaut.] Zin J Quality traits and physicochemical characteristics of pork from crossbreds depending on age. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2007, Vol. 25, nr 1, s. 101-107
- [współaut.] Zin J, Tyksińska E Wpływ składu modyfikowanej atmosfery na trwałość mięsa i wędlin podczas chłodniczego przechowywania. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2007, Vol. 25, nr 1, s. 79-84
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Dynamics of acidity changes and meat quality deviations of PSE and DFD types in the different pork carcass classes. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2007, Vol. 25, nr 1, s. 93-99
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Fattening and slaughter value of crossbred pigs depending on their age. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2007, Vol. 25, nr 1, s. 85-91
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Zin M Level of accumulation of selected heavy metals in horse tissue as a function of age. - Medycyna Weterynaryjna, 2007, R. 63, nr 11, s. 1303-1306
- Barwa mięsa surowego i jej uwarunkowania. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 5/6, s. 21-23
- Jeść można także wzrokiem. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 5/6, s. 18-20
- Mikroflora mięsa podczas chłodniczego przechowywania. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 3, s. 20-21
- Problem jakości mięsa w warunkach chłodniczych. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 1, s. 12-13
- Odchylenia jakościowe typu PSE i DFD w mięsie wieprzków mieszańców pochodzących z tuczu przemysłowego W: Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu : uwarunkowania, mechanizmy, efekty / red. nauk. Sylwester Makarski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2007, S. 425-432
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Wartość rzeźna koni i właściwości fizyko-chemiczne mięsa z koni pogłowia krajowego i importowanych z Rumunii W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 185-192
- [współaut.] Słowik W, Zin M Kształtowanie jakości sensorycznej mięsa i wędlin pakowanych w mieszankach gazów W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 211-216
- [współaut.] Tyksińska E Wpływ żywienia różnymi mieszankami pasz treściwych na wartość rzeźną trzody chlewnej W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 193-202
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M Wartość tuczna i rzeźna mieszańców świń w zależności od wieku W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 170-177
- [współaut.] Zin J, Słowik W Historyczne uwarunkowania smaków w kuchni polskiej W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 78-83
- [współaut.] Zin J, Słowik W Tradycje w sztuce kulinarnej W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 71-77
- Cechy jakościowe tusz i właściwości fizykochemiczne mięsa mieszańców świń w zależności od wieku W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 178-184
- Wpływ przebiegu glikolizy na występowanie odchyleń jakościowych typu PSE i DFD oraz przydatność przetwórczą mięsa tuczników mieszańców (płeć żeńska)PBZ X (płeć męska)Duroc, (płeć żeńska)PBZ X (płeć męska)Hampshire i (płeć żeńska)PBZ X (płeć męska)Pietrain W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 242-249
- [współaut.] Stanisławczyk R Pozostałości pestycydów w tkance tłuszczowej i wątrobie koni. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 166-171
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Stanisławczyk R Analiza wyniku finansowego w skupie trzody chlewnej przy zastosowaniu różnych metod klasyfikacji. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 202-214
- Dynamika zmian kwasowości i jakości mięsa wieprzów czystorasowych p.b.z., duroc, hampshire i pietrain pochodzących z tuczu przemysłowego. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 123-133
- Wartość rzeźna wieprzków czystorasowych p.b.z., duroc, hampshire i pietrain pochodzących z tuczu przemysłowego. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 134-144
- [współaut.] Cebulak T, Litwińczuk A Zastosowanie równań regresji zero-jedynkowej do oceny wartości rzeźnej i jakości mięsa mieszańców świń. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 99-106
- [współaut.] Gil M, Litwińczuk A Przydatność przetwórcza mięsa tuczników ras pbz, duroc, hampshire, pietrain i mieszańców tych ras, pochodzących z tuczu przemysłowego. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 107-115
- [współaut.] Litwińczuk A Analiza właściwości fizyczno-chemicznych i odchyleń jakościowych mięsa wieprzów mieszańców uzyskanych z krzyżowania świń ras duroc, hampshire i pietrain. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, (2003), Z. 68, (2), s. 275-
- [współaut.] Tyksińska E Analiza wartości tucznej i rzeźnej wieprzów mieszańców uzyskanych z krzyżowania świń ras duroc, hampshire i pietrain. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, (2003), Z. 68, (2), s. 263-274
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R Analiza wartości tucznej świń czystorasowych p.b.z. duroc, hampshire, pietrain i mieszańców tych ras pochodzących z tuczu przemysłowego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 5-15
- [współaut.] Stanisławczyk R, Znamirowska-Piotrowska A, Gil M Wpływ zamrażania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 101-109
- [współaut.] Tyksińska E Zastosowanie metod statystycznych w badaniach wartości rzeźnej i jakości mięsa świń W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 31-39
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Gil M, Stanisławczyk R Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależności od umięśnienia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 71-79
- Diagnozowanie odchyleń jakościowych w mięsie tuczników mieszańców W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 17-29
- [współaut.] Zin M, Tyksińska E Właściwości fizykochemiczne mięsa wieprzowego w klasach jakościowych tusz E, U, R, O. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Hodowla i Biologia Zwierząt, (2001), Z. 36, s. 29-38
- [współaut.] Zin M, Tyksińska E, Znamirowska-Piotrowska A Wpływ systemu żywienia trzody chlewnej na wyniki tuczu i jakość pozyskanego surowca. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Hodowla i Biologia Zwierząt, (2001), Z. 36, s. 61-71
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Wpływ składu tkankowego i przyjętej klasyfikacji na wartość tusz wieprzowych i przychody producentów trzody chlewnej. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Hodowla i Biologia Zwierząt, (2001), Z. 36, s. 13-27