dr inż. Monika Tomczyk
- Jednostka:
Zakład Chemii i Toksykologii Żywności - Budynek: D3
- Pokój: 107
- Nr telefonu: 17 872 1730
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-4010-4352
- Konsultacje dla studentów: -
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Dżugan M, Ciszkowicz E, Miłek M [et al.] Coniferous Honeydew Honey : Antibacterial Activity and Anti-Migration Properties against Breast Cancer Cell Line (MCF-7). - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 2
- [współaut.] Dżugan M, Szymański P, Grabek-Lejko D [et al.] The Influence of Selected Herb Additives on the Organoleptic and Antioxidant Properties and Storage Stability of Frozen Homemade Tofu. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 15
- [współaut.] Miłek M, Franke G, Górecki M [et al.] The Influence of Geographical Origin on Poplar Propolis Composition and the Impact of Human Microbiota. - Pharmaceuticals, 2024, Vol. 17, iss.6
- [współaut.] Czerniecka-Kubicka A, Miłek M, Sidor E [et al.] Tracking of Thermal, Physicochemical, and Biological Parameters of a Long-Term Stored Honey Artificially Adulterated with Sugar Syrups. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 4
- [współaut.] Dżugan M, Sidor E, Miłek M The Possibility of Using Bee Drone Brood to Design Novel Dietary Supplements for Apitherapy. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 8
- [współaut.] Kusibab J, Zachara A, Dżugan M Assessment of Mercury Level in Local Polish and Imported Honeys with Use of Direct Mercury Analyzer. - Journal of Apicultural Science, 2023, Vol. 67, no. 1, s. 5-13
- [współaut.] Sidor E, Trybulec K, Dżugan M Spirulina (Arthrospira platensis) jako składnik napojów funkcjonalnych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 1, s. 118-131
- [współaut.] Zaguła G, Kaczmarski M, Puchalski C [et al.] The Negligible Effect of Toxic Metal Accumulation in the Flowers of Melliferous Plants on the Mineral Composition of Monofloral Honeys. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Bocian A, Sidor E, Miłek M [et al.] The Use of HPTLC and SDS-PAGE Methods for Coniferous Honeydew Honey Fingerprinting Compiled with Mineral Content and Antioxidant Activity. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Sidor E [et al.] The Study of Chemical Profile and Antioxidant Properties of Poplar-Type Polish Propolis Considering Local Flora Diversity in Relation to Antibacterial and Anticancer Activities in Human Breast Cancer Cells. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Dżugan M The effect of storage time on the antioxidant activity and polyphenolic profile of frozen and lyoohylized drone brood fixed in honey. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, R. 29, nr 2, s. 45-56
- [współaut.] Dżugan M, Grabek-Lejko D, Sidor E The impact of ultrasound decrystallization on enzymatic, antioxidant and antibacterial properties of honey. - Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2021, Vol. 71
- [współaut.] Dżugan M, Miłek M, Sidor E Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej. - Przemysł Spożywczy, 2021, T. 75, nr 3, s. 20-24
- [współaut.] Dżugan M, Miłek M, Sowa-Borowiec P [et al.] Species-dependent 5'-hydroxymethylfurfural formation in slowly dried fruits. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2021, Vol. 10, iss. 4, p. 586-591
- [współaut.] Sidor E, Dżugan M Application of Ultrasonic or Microwave Radiation to Delay Crystallization and Liquefy Solid Honey. - Journal of Apicultural Science, 2021, Vol. 65, no. 2, s. 243-253
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Dżugan M Antioxidant Activity of Frozen and Freeze-Dried Drone Brood Homogenate Regarding the Stage of Larval Development. - Antioxidants, 2021, Vol. 10, iss. 5
- [współaut.] Dżugan M, Grabek-Lejko D, Swacha S [et al.] Physicochemical quality parameters, antibacterial properties and cellular antioxidant activity of Polish buckwheat honey. - Food Bioscience, 2020, Vol. 34
- [współaut.] Miłek M, Drogoń A, Pyda M [et al.] The use of infrared spectroscopy and thermal analysis for the quick detection of adulterated beeswax. - Journal of Apicultural Research, 2020, Vol. 59, iss. 4, p. 677-684
- [współaut.] Miłek M, Sidor E, Kapusta I [et al.] The Effect of Adding the Leaves and Fruits of Morus alba to Rape Honey on Its Antioxidant Properties, Polyphenolic Profile, and Amylase Activity. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 1
- [współaut.] Zaguła G, Dżugan M A simple method of enrichment of honey powder with phytochemicals and its potential application in isotonic drink industry. - LWT - Food Science and Technology, 2020, Vol. 125
- [współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Dżugan M Transfer of Some Toxic Metals from Soil to Honey Depending on Bee Habitat Conditions. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 49-59
- [współaut.] Zaguła G, Tarapatskyy M, Kačániová M [et al.] The effect of honey variety on the quality of honey powder. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, vol. 9, no. 5, s. 949- 954
- [współaut.] Miłek M, Sowa-Borowiec P, Kamień D [et al.] Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 30-39
- [współaut.] Puk M, Dżugan M Zastosowanie miodu do hamowania procesu brunatnienia podczas wytwarzanych chipsów jabłkowych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 111-120
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Dżugan M Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy białej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 100-110
- [współaut.] Dżugan M, Błażej B Dietary preferences and health status of tobacco smokers in Poland. - Polish Journal of Public Health, 2019, t. 129, nr 1, s. 13-17
- [współaut.] Dżugan M, Pizoń A, Kapusta I A New Black Elderberry Dye Enriched in Antioxidants Designed for Healthy Sweets Production. - Antioxidants, 2019, Vol. 8, iss. 8, Art. nr 257
- [współaut.] Olesiuk J, Dżugan M Ocena jakości napojów izotonicznych przygotowantch samodzielnie na bazie naturalnych składników. - Medycyna Sportowa, 2019, Vol. 35, nr 3, s. 137-146
- [współaut.] Pasternakiewicz A, Michalik K, Tarapatskyy M Porównanie jakości świeżo wyciskanych i handlowych soków grejpfrutowych. - Hygeia Public Health, 2020, T. 55, nr 1, s. 36-40
- [współaut.] Tarapatskyy M, Dżugan M The influence of geographical origin on honey composition studied by Polish and Slovak honeys. - Czech Journal of Food Sciences, 2019, t. 37, nr 4, s. 232-238
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Bieniek A, Dżugan M Ocena możliwości wykorzystania pomiarów kolorymetrycznych do identyfikacji miodów odmianowych W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 180-192
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Igras A, Kud L [et al.] Antyoksydacyjne właściwości kiełków wybranych gatunków roślin W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 169-179
- [współaut.] Swacha S, Sowa-Borowiec P, Zaguła G [et al.] Analiza właściwości miodów pochodzących z nietypowych pożytków pszczelich W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 216-228
- [współaut.] Dżugan M, Ruszel A Jakość miodów importowanych dostępnych na rynku podkarpackim. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 4, s. 127-139
- [współaut.] Dżugan M, Sowa-Borowiec P, Grabek-Lejko D Antioxidant Activity as Biomarker of Honey Variety. - Molecules, 2018, vol. 23, iss. 8, Art. no. 2069 (14 s.)
- [współaut.] Dżugan M, Trybus W, Lis M [et al.] Cadmium-induced ultrastructural changes in primary target organs of developing chicken embryos (Gallus domesticus). - Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 2018, Vol. 50, p. 167-174
- [współaut.] Dżugan M, Zaguła G, Kaczmarski M [et al.] Honeybees (Apis mellifera) as a biological barrier for contamination of honey by environmental toxic metals. - Environmental Monitoring and Assessment, 2018, Vol. 190, iss. 2, art. no. 101
- [współaut.] Dżugan M, Zaguła G, Puchalski C The comparison of the physicochemical parameters and antioxidant activity of homemade and commercial pomegranate juices. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2018, z. 17(1), s. 59-68
- [współaut.] Dżugan M, Patla W, Zaguła G Contamination of rice available on Polish market with toxic metals W: Researched risk factors of food chain / edited by Gábor Géczi, Péter Korzenszky. Gödöllö, Szent István University: 2018, S. 11-14
- [współaut.] Kozyra B, Dżugan M Wpływ procesu kremowania na jakość miodu W: Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło składników bioaktywnych / redakcja Jacek Słupski, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 110-117
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Reguła A, Puk M [et al.] Jakość świeżych soków jabłkowo-marchwiowych w zależności od metody wytwarzania w warunkach domowych W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność" : VI International Session of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity" / pod redakcją naukową: Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Sekcja Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Żywności, Sekcja Chemii Żywności Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Lublin, Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "Libropolis": 2018, S. 68-78
- [współaut.] Dżugan M Aktywność i stabilność termiczna diastazy występującej w podkarpackich miodach odmianowych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 4, s. 103-112
- [współaut.] Dżugan M The Use of the PHOTOCHEM Device in Evaluation of Antioxidant Activity of Polish Honey. - Food Analytical Methods, 2017, Vol. 10, iss. 5, s. 1568-1574
- [współaut.] Dżugan M, Sowa-Borowiec P, Kwaśniewska M [et al.] Physicochemical parameters and antioxidant activity of bee honey enriched with herbs. - Plant Foods for Human Nutrition, 2017, Vol. 72, iss.1, pp. 74-81
- [współaut.] Dżugan M, Zaguła G, Sowa-Borowiec P [et al.] Levels of toxic and essential metals in varietal honeys from Podkarpacie. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 3, s. 1039-1048
- [współaut.] Purcarea C, Dżugan M, Chis A [et al.] A comparative study of metal content in selected Polish and Romanian honey samples. - Revista de Chimie, 2017, vol. 68, no. 6, p. 1163-1169
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Grabek-Lejko D, Swacha S [et al.] Hydrogen peroxide-dependent antibacterial action of Melilotus albus honey. - Letters in Applied Microbiology, 2017, vol. 65, iss. 1, s. 82-89
- [współaut.] Dżugan M Wartość prozdrowotna "skórek owocowych" wytworzonych na bazie owoców sezonowych W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 164-173
- [współaut.] Dżugan M, Rut K The effect of thermal processing on the content of bioactive compounds in cranberry (vaccinum macrocarpon) fruits. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr spec. 1, s. 36-39
- [współaut.] Filipczyk P, Zaguła G, Puchalski C [et al.] Health safety of edible wild mushrooms collected from the industrial area. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr 5, s. 456-459
- [współaut.] Dżugan M Jakość miodów produkowanych na Podkarpaciu. Rzeszów, Oficyna Wydawnicza "Zimowit" sp. z o.o.: 2016, 98 s.
- [współaut.] Dżugan M, Pasternakiewicz A Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 235 s.
- XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, 86 s.
- [współaut.] Dżugan M, Hęclik J, Lis M [et al.] Cadmium induced changes in multiple forms of chosen acid glycosidases in tissues of developing chicken embryos W: Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 158-168
- [współaut.] Dżugan M, Kisała J Zawartość składników bioaktywnych w soku z owoców granatu (Punica granatum ) w zależności od metody wytwarzania W: Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności / Aleksandra Duda-Chodak, Dorota Najgebauer-Lejko, Iwona Drożdż, Tomasz Tarko (redaktorzy) ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2016, S. 143-153
- [współaut.] Dżugan M, Purcărea C, Chiş A [et al.] The heavy metal content in Polish and Romanian varietal honeys W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 30
- [współaut.] Miąsik B, Sowa-Borowiec P, Zaguła G [et al.] The possibility of secondary contamination of honey during storage in aluminum cans W: Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 136-144
- [współaut.] Miąsik B, Sowa-Borowiec P, Zaguła G [et al.] The possibility of secondary contamination of honey during storage in aluminum cans W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 82
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Kluz M, Dżugan M Właściwości fizykochemiczne podkarpackich miodów odmianowych W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 270-278
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Piędel E, Kluz M [et al.] Antyoksydacyjne i antybakteryjne właściwości wybranych odmian cebuli (Alliumcepa L.) W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 7-18
- [współaut.] Dżugan M, Puchalski C, Zaguła G [et al.] Rola interakcji międzypierwiastkowych w ograniczaniu biodostępności metali ciężkich w łańcuchu pokarmowym człowieka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 123, [1] s.
- [współaut.] Dżugan M, Pakla M Aktywność antyoksydacyjna kiełków roślinnych z domowej uprawy W: Trendy w żywieniu człowieka / pod red. nauk. Małgorzaty Karwowskiej i Waldemara Gustawa ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 61-71
- [współaut.] Dżugan M, Zaguła G, Puchalski C Study of the transfer of heavy metals from soil to honey W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 14
- [współaut.] Dżugan M, Zaguła G, Puchalski C The health value of varietal honey produced in Podkarpacie region W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 126
- [współaut.] Filipczyk P, Dżugan M, Zaguła G [et al.] Health safety of edible mushrooms collected from the industrial area W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 40
- [współaut.] Zielińska S, Bedus M, Dżugan M [et al.] The use of honey in the monitoring of heavy metals in the environment of Southern Poland W: Living organisms and bioanalytical approaches for detoxification and monitoring of toxic compounds : edited by Andriy Sibirny, Dariya Fedorovych, Mykhailo Gonchar, Dorota Grabek-Lejko. Rzeszow, University of Rzeszow: 2015, S. 63-72
- [współaut.] Zielińska S, Dżugan M, Kačániová M [et al.] Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 112-127
- [współaut.] Kačániová M, Dżugan M The antioxidant properties and microbiological quality of Polish honeys. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014, vol. 3, no. 5, p. 422-425
- [współaut.] Zielińska S, Bilek M, Kaniuczak J [et al.] The saccharide profile of Polish honeys depending on their botanical origin. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014, vol. 3, no. 5, p. 387-390
- [współaut.] Dżugan M, Kordiaka R, Kačániová M Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum jako uzupełnienie wiosennej diety W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 248-258
- [współaut.] Zielińska S, Bedus M, Dżugan M Aktywność antyoksydacyjna miodów w zależności od ich pochodzenia botanicznego i geograficznego W: Acta Carpathica 10 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 235-240