dr hab. inż. prof. UR NATALIA MATŁOK
- Jednostka:
Zakład Inżynierii Produkcji Rolno- Spożywczej - Budynek: D9
- Pokój: 44
- Nr telefonu: 533487041
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-3658-7176
- Konsultacje dla studentów: brak
Informacje
Zainteresowania naukowe dotyczą m.in. następujących zagadnień: uprawa oraz modyfikacja składu fitochemicznego roślin rolniczych i ogrodniczych, metody przedłużania trwałości przechowalniczej surowców roślinnych.
Podejmuje liczne działania mające na celu nawiązanie współpracy z otoczeniem społeczno- gospodarczym. Współpraca ta dotyczy realizacji projektów badawczo-rozwojowych mających na celu opracowanie i implementację innowacyjnych rozwiązań technologicznych i technicznych do praktyki rolniczej i ogrodniczej. Ponadto jest autorką licznych opracowań technicznych, w tym patentów i wzorów użytkowych, których część została skomercjalizowana i wdrożona do praktyki przemysłowej. Wybrane wynalazki zostały zaprezentowane i nagrodzone na międzynarodowych wystawach wynalazków. Autorka licznych publikacji naukowych (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=56510220100). Stypendystka stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców w 2022 roku.
Publikacje
- [współaut.] Balawejder M, Piechowiak T, Puchalski C Flame Heat Sources as a Sustainable Method of Protecting Fruit Orchards against Frost in Poland. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 6
- [współaut.] Drygaś B, Piechowiak T, Balawejder M [et al.] The Eliciting Effect of Aqueous Extracts from Ascophyllum nodosum Algae on the Cultivation of Arugula (Eruca sativa Mill.) Microgreens. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 17
- [współaut.] Drygaś B, Piechowiak T, Kreczko J [et al.] The Utilisation of Fucus vesiculosus Algae Extracts in the Production of Microgreens Hordeum vulgare L. with an Increased Content of Selected Bioactive Compounds. - Plants-Basel, 2024, Vol. 13, iss. 20
- [współaut.] Kuboń M, Szostek M, Wróbel M [et al.] Modification of Coconut Fibers through Impregnation with Eco-Friendly Wood Based Isolate as a Method to Increase the Sustainability of Dessert Raspberries Production. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 14
- [współaut.] Piechowiak T, Szostek M, Kuboń M [et al.] Modification of Fungicide Treatment Needs and Antioxidant Content as a Result of Real-Time Ozonation of Raspberry Plants. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 16
- [współaut.] Piechowiak T, Zardzewiały M, Saletnik B [et al.] Continuous Ozonation Coupled with UV-C Irradiation for a Sustainable Post-Harvest Processing of Vaccinium macrocarpon Ait. Fruits to Reduce Storage Losses. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 13
- [współaut.] Szostek M, Balawejder M Soil Recycling of Waste Biomass in the Production of Malus domestica Fruit Tree Seedlings. - Agriculture-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 10
- [współaut.] Szostek M, Szpunar-Krok E, Ilek A [et al.] Acidity and Salinization of Soil Following the Application of Ashes from Biomass Combustion Under Different Crop Plant Species Cultivation. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 21
- [współaut.] Zardzewiały M, Piechowiak T, Saletnik B [et al.] Preliminary Tests of Tomato Plant Protection Method with Ozone Gas Fumigation Supported with Hydrogen Peroxide Solution and Its Effect on Some Fruit Parameters. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 8
- [współaut.] Zardzewiały M, Turan J, Balawejder M [et al.] Yeast Solution Spray and Ozone Gas Fumigation as Methods of Protecting Tomato Plants Against Diseases. - Agricultural Engineering, 2024, Vol. 28, nr 1, s. 215 -233
- [współaut.] Balawejder M, Piechowiak T, Kapusta I [et al.] In Vitro Analysis of Selected Antioxidant and Biological Properties of the Extract from Large-Fruited Cranberry Fruits. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 23
- [współaut.] Balawejder M, Piechowiak T, Szostek M [et al.] The Modification of Substrate in the Soilless Cultivation of Raspberries (Rubus Idaeus L.) as a Factor Stimulating the Biosynthesis of Selected Bioactive Compounds in Fruits. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 1
- [współaut.] Piechowiak T, Balawejder M Extraction of phytochemicals from young shoots of Pinus sylvestris L. and analysis of their selected biological properties. - LWT - Food Science and Technology, 2023, Vol. 188
- [współaut.] Piechowiak T, Balawejder M, Grzelak-Błaszczyk K [et al.] Antioxidant activity of fruit jellies enriched with phytochemicals from Pinus sylvestris L.. - LWT - Food Science and Technology, 2023, Vol. 173
- [współaut.] Piechowiak T, Kapusta I, Józefczyk R [et al.] Variability of Properties Modulating the Biosynthesis of Biologically Active Compounds in Young Barley Treated with Ozonated Water. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 13
- [współaut.] Piechowiak T, Krempa A, Puchalski C [et al.] Cyclic Storage Chamber Ozonation as a Method to Inhibit Ethylene Generation during Plum Fruit Storage. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 12
- [współaut.] Szostek M, Kosowski P, Ilek A [et al.] Changes in Speciation and Bioavailability of Trace Elements in Sewage Sludge after the Ozonation Process. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 4
- [współaut.] Zapałowska A, Durał B, Balawejder M Effect of Ozon Treatment on Shelf-Life of Poultry Meat in the Logistic Chain. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 1, p. 155 - 161
- [współaut.] Zapałowska A, Piechowiak T, Szostek M [et al.] Physiological and Morphological Implications of Using Composts with Different Compositions in the Production of Cucumber Seedlings. - International Journal of Molecular Sciences, 2023, Vol. 24, iss. 18
- [współaut.] Zardzewiały M, Piechowiak T, Antos P [et al.] The Impact of Convection Drying Temperature on Content of Selected Phytochemicals in Dried Wild Garlic Leaves (Allium ursinum L.). - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 1, p. 15-22
- [współaut.] Zardzewiały M, Piechowiak T, Balawejder M Modification of the Intensity of Compounds Biosynthesis in the Petioles of Rhubarb (Rheum rhaponticum L.) Induced by the Ozonation Process. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 2, p. 243-252
- [współaut.] Zardzewiały M, Piechowiak T, Balawejder M The Influence of Ozonation Carried Out during Vegetation on the Content of Selected Bioactive Phytochemicals and the Microbiological Load of Tubers of Raphanus sativus var. sativus. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 11
- [współaut.] Zapałowska A, Balawejder M, Wywrocki P Logistyczne aspekty produkcji i dystrybucji biomasy na cele energetyczne W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 225-232
- [współaut.] Zapałowska A, Balawejder M, Wywrocki P Metoda SERVQUAL w ocenie jakości usług logistycznych W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 215-224
- [współaut.] Piechowiak T, Kapusta I, Królikowski K [et al.] Induction of Biosynthesis Antioxidant Molecules in Young Barley Plants by Trioxygen. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Piechowiak T, Królikowski K, Balawejder M Mechanism of Reduction of Drought-Induced Oxidative Stress in Maize Plants by Fertilizer Seed Coating. - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 5
- [współaut.] Piechowiak T, Zardzewiały M, Balawejder M Effect of Ozone Treatment on the Contents of Selected Bioactive Phytochemicals in Leaves of Alligator Plant Kalanchoe daigremontiana. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 18
- [współaut.] Piechowiak T, Zardzewiały M, Balawejder M Effects of Post-Harvest Ozone Treatment on Some Molecular Stability Markers of Amelanchier alnifolia Nutt. Fruit during Cold Storage. - International Journal of Molecular Sciences, 2022, Vol. 23, iss. 19
- [współaut.] Szostek M, Kosowski P, Szpunar-Krok E [et al.] The Usefulness of Ozone-Stabilized Municipal Sewage Sludge for Fertilization of Maize (Zea mays L.). - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 3
- [współaut.] Basara O, Gorzelany J Technologia odkażania, inicjacji i stabilizacji wybranych gatunków z rodziny ericaceae w kulturach in vitro, przy zastosowaniu regulatora wzrostu 2iP oraz węgla aktywowanego W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 75-87
- [współaut.] Basara O, Litwińczuk W, Gorzelany J Opracowanie metody inicjacji i stabilizacji kultur tkankowych Lonicera caerulea L. var. Emphyllocalyx w opariu o doniesienia naukowe W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 18-29
- [współaut.] Gorzelany J, Belcar J Logistyka przyjęcia, procesu suszenia, przechowywania i odbioru ziarna kukurydzy na przykładzie magazyny zbożowego W: Tendencje rozwojowe w transporcie i logistyce : monografia / pod redakcją Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia i Ireneusza Kaczmara. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2022, S. 105-114
- [współaut.] Gorzelany J, Belcar J, Gajdek G [et al.] Efektywność produkcji jęczmienia ozimego z przeznaczeniem na cele browarnicze w wybranych gospodarstwach na Podkarpaciu W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 29-40
- [współaut.] Kuźniar P, Gorzelany J, Zardzewiały M [et al.] Wybrane aspekty zarządzania transportem w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego w województwie podkarpackim W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 81-95
- [współaut.] Balawejder M, Sowa W, Kończak N [et al.] Effect of two types of ozone treatments on the quality of apple fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2021, Vol. 25, iss. 2, p. 285-292
- [współaut.] Basara O, Zardzewiały M, Gorzelany J [et al.] Effectiveness of a Complex Fertilisation Technology Applied to Zea mays, Assessed Based on Normalised Difference Vegetation Index (NDVI) from Terra Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 8
- [współaut.] Gorzelany J, Figiel A, Balawejder M Effect of Fertilisation on the Quality of Dried Coriander (Coriandrum sativum L.) and Lovage (Levisticum officinale). - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 5
- [współaut.] Kapusta I, Piechowiak T, Zardzewiały M [et al.] Characterisation of Some Phytochemicals Extracted from Black Elder (Sambucus nigra L.) Flowers Subjected to Ozone Treatment. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 18
- [współaut.] Zapałowska A, Zardzewiały M, Piechowiak T [et al.] Effect of Ozone Treatment on the Quality of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). - Plants-Basel, 2021, Vol. 10, iss. 5
- [współaut.] Balawejder M, Szostek M, Gorzelany J [et al.] A Study on the Potential Fertilization Effects of Microgranule Fertilizer Based on the Protein and Calcined Bones in Maize Cultivation. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 4, Art. no. 1343
- [współaut.] Belcar J, Gorzelany J Technological Assessment of Winter Cultivar of Common Wheat (Triticum aestivum L.) and Winter Barley (Hordeum vulgare L.) for Pale Malt Production. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 89-98
- [współaut.] Gorzelany J Assessment of cost and energy effectiveness of modified technologies for production of young fruit trees, taking into account the use of waste biomass for energy and soil amendment related purposes. - Energy, 2020, Vol. 190
- [współaut.] Gorzelany J, Piechowiak T, Antos P [et al.] Impact of Ozonation Process on the Content of Bioactive Compounds with Antioxidant Properties in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) Shoots as Well as Yield and Composition of Essential Oils. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 146-155
- [współaut.] Gorzelany J, Piechowiak T, Balawejder M Influence of Drying Temperature on the Content of Bioactive Compounds in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) Shoots as Well as Yield and Composition of Essential Oils. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 15-24
- [współaut.] Gorzelany J, Zardzewiały M, Murawski P Analysis of selected quality features of wood pellets. - Agricultural Engineering, 2020, Vol. 24, nr 1, s. 25-34
- [współaut.] Lachowicz S, Gorzelany J, Balawejder M Influence of Drying Method on Some Bioactive Compounds and the Composition of Volatile Components in Dried Pink Rock Rose (Cistus creticus L.). - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 11
- [współaut.] Olbrycht M, Kołodziej M, Bochenek R [et al.] Mechanism of nutrition activity of a microgranule fertilizer fortified with proteins. - BMC Plant Biology, 2020, Vol. 20, iss. 1
- [współaut.] Pentoś K, Migut D, Gorzelany J Mathematical Modelling of the Mechanical Properties of Four Varieties of Brine Pickles Using Neural Networks. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 257-268
- [współaut.] Piechowiak T, Gorzelany J, Zardzewiały M [et al.] Effect of Ozone Fumigation on Physiological Processes and Bioactive Compounds of Red-Veined Sorrel (Rumex sanguineus ssp. sanguineus). - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 11
- [współaut.] Piechowiak T, Zardzewiały M, Gorzelany J [et al.] Effects of Ozone Treatment on Microbial Status and the Contents of Selected Bioactive Compounds in Origanum majorana L. Plants. - Plants-Basel, 2020, Vol. 9, iss. 12
- [współaut.] Stępień A, Gorzelany J, Wojnarowska-Nowak R [et al.] Effects of organic and mineral fertilization on yield and selected quality parameters for dried herbs of two varieties of oregano (Origanum vulgare L.). - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 16
- [współaut.] Szostek M, Antos P, Gajdek G [et al.] Effect of Foliar and Soil Fertilization with New Products Based on Calcinated Bones on Selected Physiological Parameters of Maize Plants. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 7
- [współaut.] Zardzewiały M, Piechowiak T, Gorzelany J [et al.] Ozone Treatment as a Process of Quality Improvement Method of Rhubarb (Rheum rhaponticum L.) Petioles during Storage. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 22
- [współaut.] Banaś K, Kuboń M, Kwaśniewski D [et al.] Ocena jakości procesu transportowego w aspekcie dystrybucji produktu gotowego W: Transport i logistyka w dobie inżynierii mechanicznej : monografia. Cz. 1 / pod redakcją Macieja Kubonia. Kraków, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej: 2020, S. 19-34
- [współaut.] Hebda T, Brzychczyk B, Gorzelany J Transport chłodniczy w produkcji rolno-spożywczej W: Transport i logistyka w dobie inżynierii mechanicznej : monografia. Cz. 1 / pod redakcją Macieja Kubonia. Kraków, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej: 2020, S. 99-115
- [współaut.] Zardzewiały M, Podrazik J, Gorzelany J Kosztochłonność i energochłonność produkcji wybranych mieszanek przypraw oraz pracy linii technologicznej do ich mieszania W: Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 87-99
- [współaut.] Balawejder M, Gorzelany J, Pieniążek M [et al.] Foliar Fertilizer Based on Calcined Bones, Boron and Molybdenum : A Study on the Development and Potential Effects on Maize Grain Production. - Sustainability, 2019, Vol. 11, iss. 19, Art. no. 5287
- [współaut.] Gorzelany J, Belcar J Assessment of the quality of malt obtained from spring malting barley delivered to the SAN Farmers Cooperative in 2018. - Agricultural Engineering, 2019, Vol. 23, nr 3, s. 51-60
- [współaut.] Gorzelany J, Stępień A, Figiel A [et al.] Effect of Fertilization in Selected Phytometric Features and Contents of Bioactive Compounds in Dry Matter of Two Varieties of Basil (Ocimum basilicum L.). - Sustainability, 2019, Vol. 11, iss. 23
- [współaut.] Gorzelany J, Witek G, Balawejder M Pestovanie cukrovej repy s využitím alternatívneho hnojiva na list od firmy Dr Green. - Listy Cukrovarnické a Řepařské, 2019, Vol. 135, č. 11, s. 358-361
- [współaut.] Stępień A, Gorzelany J, Lech K [et al.] The effect of drying methods on the energy consumption, bioactive potential and colour of dried leaves of Pink Rock Rose (Cistus creticus). - Journal of Food Science and Technology, 2019, vol. 56, iss. 5, p. 2386-2394
- [współaut.] Belcar J, Gorzelany J Ocena właściwości technologicznych jęczmienia browarnego z terenu województwa podkarpackiego dostarczanego do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 33-45
- [współaut.] Gorzelany J, Antos P, Balawejder M Depth of Application of a Microgranule for Precision Sowing on the Controlled Release of Nutrients, and the Growth of Maize Plants in the Initial Stage of Development W: 2nd International Scientific Conference "Chemical Technology and Engineering" : proceedings : Ukraine, Lviv, June 24-28th, 2019 / Ministry of Education and Science of Ukraine. Lviv Polytechnic National University. Lviv, Lviv Polytechnic National University: 2019, S. 220-221
- [współaut.] Kotlicka M, Piersiak A, Gorzelany J [et al.] Nowoczesne technologie uprawy żurawiny wielkoowocowej w Polsce W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 157-166
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J Analiza właściwości fizykochemicznych świeżych oraz kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 208-219
- [współaut.] Antos P, Piechowicz B, Gorzelany J [et al.] Effect of ozone on fruit quality and fungicide residue degradation in apples during cold storage. - Ozone-Science & Engineering, 2018, Vol. 40, iss. 6, s. 482-486
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Balawejder M [et al.] The impact of the cucumber fruit preparation on their mechanical properties and microbial status of the souring brine during souring procedure. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 1, pp. 11-17
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Styka A [et al.] Influence of brine containing probiotic on the mechanical properties of fruit of selected varieties of field-grown cucumbers during the process of pickling. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 4, pp. 37-44
- [współaut.] Oszmiański J, Lachowicz S, Gorzelany J The effect of different maturity stages on phytochemical composition and antioxidant capacity of cranberry cultivars. - European Food Research and Technology, 2018, Vol. 244, iss. 4, p. 705-719
- [współaut.] Gorzelany J Rolnicze, energetyczne i ekonomiczne aspekty wykorzystania biomasy odpadowej z produkcji szkółkarskiej / Natalia Matłok ; prom. Józef Gorzelany. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2018
- [współaut.] Belcar J, Gorzelany J, Witek G [et al.] Ocena parametrów fizyko - chemicznych ziarna pszenicy paszowej dostarczanej do skupu SR San w Głuchowie w latach 2015-2016 W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 8-17
- [współaut.] Gorzelany J, Kotlicka M, Migut D [et al.] Ocena właściwości chemicznych i mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 111-122
- [współaut.] Gorzelany J, Witek G, Kotlicka M [et al.] Ocena kosztochłonności i energochłonności produkcji wybranych odmian jabłek w gospodarstwie sadowniczym w województwie lubelskim W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 185-194
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Kuźniar P [et al.] Badanie wybranych właściwości mechanicznych świeżych i kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 195-207
- [współaut.] Witek G, Gorzelany J, Dziura M [et al.] Wpływ nawożenia nawozami mikroelementowymi Dr Green Zboża na plonowanie pszenicy ozimej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 357-368
- [współaut.] Gorzelany J, Dziura M, Witek G [et al.] Impact of Dr Green Prime Seed Fertilizer on the Germination Energy and Ability of Wheat Seeds. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2017, vol. 6, no. 4, pp. 33-40
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Antos P [et al.] Impact of Pre-Ozonation on Mechanical Properties of Selected Genotypes of Cucumber Fruits During the Souring Process. - Ozone-Science & Engineering, 2017, Vol. 39, iss. 3, s. 188-195
- [współaut.] Oszmiański J, Kolniak-Ostek J, Lachowicz S [et al.] Phytochemical Compounds and Antioxidant Activity in Different Cultivars of Cranberry (Vaccinium Macrocarpon L). - Journal of Food Science, 2017, Vol. 82, iss. 11, p. 2569-2575
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Piersiak A [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 36-48
- [współaut.] Gorzelany J, Kotlicka M, Migut D [et al.] Assessment of selected physical properties of fresh and stored large cranberyy friut. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 13-18
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Kuźniar P Assessment of mechanical properties of fresh fruit and brine pickles obtained from selected varietes of field cucumber, depending on the chemical composition of brine, duration of pickling and additional starting cultures. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 7-12
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Sroka W [et al.] Zastosowanie testu przebicia owoców winogron odmiany Rondo do oceny stopnia dojrzałości technologicznej. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, Vol. 3/4, nr 19, s. 18-26
- [współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Sosnowski S [et al.] The effect of different sowing rate, foliar fertilization and chemical composition on the mechanical properties of narrow-leaved lupine seeds (Lupinus angustifolius L.). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 43-48
- [współaut.] Oszmiański J, Wojdyło A, Lachowicz S [et al.] Comparison of bioactive potential of cranberry fruit and fruit-based products versus leaves. - Journal of Functional Foods, 2016, Vol. 22, s. 232-242
- [współaut.] Witek G, Gorzelany J The impact of Dr Green foliar fertilization on plant health during the growing period as well as on the potato yield and quality (Jelly variety). - Agricultural Engineering, 2016, Vol. 20, nr 2, s. 151-158
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Witek G [et al.] Ocena właściwości mechanicznych i chemicznych owoców wybranych odmian pomidorów z uprawy ekologicznej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 170-181
- [współaut.] Kotlicka M, Piersiak A, Gorzelany J [et al.] Nowoczesne technologie uprawy żurawiny wielkoowocowej w Polsce W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 74-91
- [współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Gorzelany J [et al.] Wpływ warunków klimatycznych i nawożenia azotem na wybrane właściwości mechaniczne nasion bobiku W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 132-141
- [współaut.] Kuźniar P, Lenik J, Gorzelany J [et al.] Zależność wybranych właściwości reologicznych syropów z płatków róży i z owoców róży od ich stężenia W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 41-56
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Kotlicka M [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 200-211
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Witek G [et al.] Wpływ ozonowania na właściwości fizyczne wybranych odmian ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 49-59
- [współaut.] Migut D, Kosowski P, Skrobacz K [et al.] Wpływ odmiany winorośli na zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy w owocach Vitis vinifera l. z uprawy konwencjonalnej na Podkarpaciu W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 182-189
- [współaut.] Gorzelany J Investigation of mechanical properties of root vegetables on the example of carrot roots. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 35-40
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D Analiza właściwości mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian ogórków gruntowych i poddanych procesowi kiszenia. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2015, Vol. 3/4, nr 15, s. 16-21
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D Evaluation of chemical properties and calorific value of root vegetables on the example of carrot roots. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 113-118
- [współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Gorzelany J [et al.] Influence of sowing date and foliar fertilization of selected mechanical properties of seed of annual yellow lupine (Lupinus luteus L). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 97-102
- [współaut.] Kuźniar P, Pieniążek R, Gorzelany J Comparison of the content of monosaccharides and sucrose in fruit of selected grapevine varieties cultivated in an ecological and in a conventional farm in the Podkarpacie region. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 1, s. 43-46
- [współaut.] Oszmiański J, Kolniak-Ostek J, Lachowicz S [et al.] Effect of dried powder preparation process on polyphenolic content and antioxidant capacity of cranberry (Vaccinium macrocarpon L.). - Industrial Crops and Products, 2015, Vol. 77, p. 658-665
- [współaut.] Bilek M Analiza wód studziennych z terenu Podkarpacia pod kątem zawartości siarczanów (VI) W: XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk ŻYWNOŚĆ - ZDROWIE - PRZYSZŁOŚĆ : Materiały konferencji naukowej, Lublin, 25-26 czerwca 2015 / Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności: 2015, S. 47
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kiszenia W: Rośliny : fizjologia, uprawa i ich interdyscyplinarne wykorzystanie / red. Kinga Kropiwiec, Mirosław Szala. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 182-193
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kwaszenia W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015. Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty; Lublin, 21-22 marca 2015 roku / red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg. Lublin, [b.w.]: 2015, S. 34-35
- [współaut.] Gorzelany J, Pieniążek R Wpływ odmiany winorośli na zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy w owocach Vitis vinifera l. z uprawy na Podkarpaciu W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015. Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty; Lublin, 21-22 marca 2015 roku / red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg. Lublin, [b.w.]: 2015, S. 159-160
- [współaut.] Lachowicz S, Oszmiański J, Gorzelany J The influence of the preparation process of powdered dried cranberries on the content of polyphenols and antioxidant activity W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 69
- [współaut.] Lachowicz S, Oszmiański J, Wojdyło A [et al.] Wykorzystanie liści żurawiny w komponowaniu żywności o podwyższonym profilu związków bioaktywnych W: II Międzynarodowa Konferencja : Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Krosno, 6-7 maja 2015 roku. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie: 2015, S. 75-77
- [współaut.] Bilek M, Gorzelany J Ocena zawartości sacharozy w korzeniach buraków cukrowych w zależności od odmiany i miejsca pobrania prób. - MEDtube Science, 2014, Vol. 2, nr 4, s. 83-84
- [współaut.] Bilek M, Gorzelany J, Kaniuczak J Zastosowanie metody HPLC-ELSD i HPIC-CD do oceny składu chemicznego owoców pomidora szklarniowego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, T. 47, nr 2, s. 172-179
- [współaut.] Bilek M, Kaniuczak J, Gorzelany J Sugar and inorganic anions content in mineral and spring water-based beverages. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2014, vol. 65, iss. 3, s. 193-197
- [współaut.] Bilek M, Pieniążek R, Kaniuczak J Oznaczanie zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach i nektarach owocowych pochodzących z rynku ukraińskiego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2014, nr 17, s. 15-21
- [współaut.] Gorzelany J Badanie wybranych właściwości mechanicznych i chemicznych korzeni buraków cukrowych. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, Vol. 3/4, nr 11, s. 11-14
- [współaut.] Gorzelany J, Bilek M, Pieniążek R [et al.] Ocena zawartości fruktozy, glukozy i sacharozy w wybranych odmianach cebuli uprawianych w trzech gospodarstwach hodowlano-nasiennych. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2014, Z. 576, s. 79-87
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D Assessment of the mechanical properties of fresh soil- grown cucumber fruits. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 15-18
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Cebulak T Quality of dill pickled cucumbers depending on the variety and chemical composition of pickle brine. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 19-22
- [współaut.] Lachowicz S, Bilek M, Balawejder M Określenie jakości cukru na podstawie zawartości monosacharydów. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2014, nr 17, s. 49-54
- [współaut.] Alvarez B, Pieniążek M Udział Polaków w rozwoju agrochemii w Ośrodku Nauk Rolniczych w Dublanach W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 205-210
- [współaut.] Bilek M Azotany(III) i (V) w wodach studziennych z terenu Podkarpacia W: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI konferencja naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 18-19 września 2014 r. : komunikaty / Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko (red.). Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 26
- [współaut.] Gorzelany J Technologie konwersji biomasy w energię użytkową W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 169-174
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D Metody stosowane w przetwórstwie ogórków gruntowych W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 193-198
- [współaut.] Gorzelany J, Mroczek B Badanie właściwości fizycznych i chemicznych wybranych odmian buraków cukrowych W: Współczesne metody badań w naukach chemicznych i przyrodniczych : nauki ścisłe : dziedziny nauk matematycznych, chemicznych i fizycznych / red. nauk. Roman Petrus, Jan Kalembkiewicz. Rzeszów, Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza: 2014, S. 91-99
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J Właciwości mechaniczne ogórków gruntowych w trakcie procesu kiszenia W: Acta Carpathica 12 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 95-100
- [współaut.] Pieniążek R, Lis P, Piechowicz B Profil anionów nieorganicznych w poszczególnych reaktorach oczyszczalni ścieków Kolbuszowa Dolna W: Nauka i przemysł - lubelskie spotkania studenckie : praca zbiorowa / pod red. Doroty Kołodyńskiej ; Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Wydział Chemii ; Polskie Towarzystwo Chemiczne ; Instytut Nawozów Sztucznych w Puławach. Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Wydział Chemii: 2014, S. 49-53
- [współaut.] Witek G, Gorzelany J Porównanie wybranych właściwości fizykochemicznych czterech odmian pomidorów szklarniowych W: Acta Carpathica 21 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 25-30
- [współaut.] Zych A, Baran B, Piersiak A [et al.] Oddziaływanie wybranych preparatów zawierających efektywne mikroorganizmy (EM) na wschody, wzost oraz plonowanie pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.) i cebuli zwyczajnej (Allium cepa L. var. Cepa Helm) W: Acta Carpathica 21 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 67-72
- [współaut.] Gorzelany J Analiza energetyczna biomasy odpadowej z produkcji drzewek owocowych na terenie województwa podkarpackiego. - Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 3, s. 77-83
- [współaut.] Gorzelany J, Kuźniar P, Zaguła G Analysis of the selected mechanical properties of the root parsley. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 1, s. 53-56
- [współaut.] Gorzelany J Geneza i rozwój produkcji materiału szkółkarskiego na terenie obecnego województwa podkarpackiego W: Acta Carpathica 7 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 57-61
- [współaut.] Gorzelany J, Bilek M, Pokrywka R Zawartość cukrów prostych w owocach ogórka gruntowego w zależności od stopnia dojrzałości i odmiany W: Acta Carpathica 3 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 119-124
- [współaut.] Partyka A Przydatność rolnicza mad w dolinie Wiszni w rejonie Radymna W: Acta Carpathica 7 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 39-44
- [współaut.] Gorzelany J, Kóňa J Evaluation of the cost effectiveness and energy consumption of a 1-year old apple fruit tree. - Acta horticulturae et regiotecturae (online), 2012, vol. 15, no. 2, p. 40-43
- [współaut.] Gorzelany J, Puchalski C Analysis of fruit trees production in Podkarpacie within the years 2002-2011 W: Horticulture Nitra 2012 : International reviewed proceedings of scientific papers. 4-th International Scientific Horticulture Conference / red. Magdaléna Valšíková. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2012, S. 131-136
- [współaut.] Gorzelany J, Zaguła G Expensiveness and energy consumption in production of one- year trees od pears W: Horticulture Nitra 2012 : International reiewed proceedings of scientific papers. Horticulture Nitra 2012. 4-th International Scientific Horticulture Conference / ed. Magdaléna Valšíková. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2012, S. 137-142