dr inż. Paulina Duma-Kocan
- Jednostka:
Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych - Budynek: D9
- Pokój: 263
- Nr telefonu: 17 785 52 63
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0001-9239-9511
- Konsultacje dla studentów: Czwartek 11:30-13:00
Informacje
Zainteresowania badawcze:
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt;
- wpływ różnych zabiegów technologicznych i kulinarnych na jakość produktów mięsnych;
- wpływ czynników środowiskowych, genetycznych oraz czasu i warunków przechowywania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt stanowiących bazę surowcową dla przemysłu mięsnego;
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych;
- kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych;
Publikacje
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Sustainability of Alternatives to Animal Protein Sources, a Comprehensive Review. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 17
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Żurek J [et al.] The Influence of High Hydrostatic Pressure on Selected Quality Features of Cold-Storage Pork Semimembranosus Muscle. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 13
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Stanisławczyk R The Effect of Kosher Determinants of Beef on Its Color, Texture Profile and Sensory Evaluation. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 2
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Gil M, Rudy M Diety alternatywne - charakterystyka i ocena W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 141-151
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R Ewolucja Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności (BRC) W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 95-105
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R Technologia RFID w produkcji i łańcuchach dostaw żywności W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 107-116
- [współaut.] Rudy M, Gil M Nowoczesne metody zarządzania przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 37-46
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Mroczek K Cele, wartość i klienci firmy jako istotne elementy zarządzania przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 13-24
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Mroczek K Organizowanie działalności przedsiębiorstwa W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 25-35
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 4
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Gender Differences in Eating Habits of Polish Young Adults Aged 20-26. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 22
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R Effect of Traditional Cooking and Sous Vide Heat Treatment, Cold Storage Time and Muscle on Physicochemical and Sensory Properties of Beef Meat. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M [et al.] Influence of Horse Age, Marinating Substances, and Frozen Storage on Horse Meat Quality. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 9
- [współaut.] Gil M, Żurek J, Rudy M [et al.] Wołowina jako źródło minerałów w diecie człowieka W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 78-83
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Żurek J [et al.] Kultura bezpieczeństwa żywności w zarządzaniu jakością żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 47-57
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 31-38
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Rudy M [et al.] Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu dystrybucji W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 34-45
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 49-57
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Zastosowanie pulsacyjnego strumienia światła do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 139-157
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-18
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Gil M [et al.] Zastosowanie wirującego pola magnetycznego do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / pod red. Mariusza Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 121-138
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M Zagrożenia chemiczne w żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-16
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R The Influence of Temperature Differences in Smoking Chamber and Furnace and Smoking Time on the Quality of Medium-Ground Sausages. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Rudy M, Kucharyk S, Stanisławczyk R [et al.] Unconventional methods of preserving meat products ant their impact on health ant the environment. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 15
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M [et al.] The Effect of Citric Acid, NaCl, and CaCl2 on Qualitative Changes of Horse Meat in Cold Storage. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 9
- [współaut.] Gil M, Rudy M Straty żywności w logistyce W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 117-125
- [współaut.] Gil M, Rudy M Zarządzanie jakością w logistyce W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 127-136
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R Innowacyjne systemy pakowania żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 13-22
- [współaut.] Stanisławczyk R Instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce i na świecie W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 75- 91
- [współaut.] Stanisławczyk R Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 93- 105
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Rola substancji dodatkowych w kształtowaniu jakości żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 23-32
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R Serowary Salmonella w żywności wg powiadomień systemu RASFF w latach 2000-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 7, s. 394-397
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Rudy M The effect of selected methods of heat treatment on the chemical composition, colour and texture parameters of longissimus dorsi muscle of wild boars. - CyTA-Journal of Food, 2019, Vol. 17, iss. 1, p. 472-478
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Analysis of the impact of determinants of kosherness on the content of macro- and microelements in beef. - Food Science & Nutrition, 2019, Vol. 7, iss. 11, p. 3463-3470
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Zawartość pierwiastków toksycznych w tkankach zwierząt łownych na podstawie wyników badań z lat 2003-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 203-208
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M Influence of cold and frozen storage on the chemical content, hydration properties and texture parameters of horse meat. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 242-246
- [współaut.] Gil M, Rudy M Wpływ przechowywania zamrażalniczego na właściwości fizykochemiczne M. Longissimus dorsi i M. Quadriceps femoris z dzika. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 2, s. 5-16
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Rudy M The Effect of Freezing Storage on Physical and Chemical Properties of Wild Boar Meat. - Czech Journal of Food Sciences, 2018, t. 36, nr 6, s. 487-493
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Tyksińska E [et al.] Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury pasztetów. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 6, s. 18-21
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Kształtowanie tekstury mięsa wołowego w trakcie dojrzewania W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 77-85
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Wybrane przesłanki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 101-110
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Rudy M [et al.] Produkcja żywności gwarantowanej jakości w oparciu o krajowe systemy jakości żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 87-100
- [współaut.] Barud B, Tyksińska E, Gil M Assessment of nutritional habits and preferences among secondary school students. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2017, R. 68, nr 1, s. 91-97
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Tyksińska E Wpływ obróbki termicznej na parametry tekstury i ocenę sensoryczną schabu. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 2, s. 41-50
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Tyksińska E Wpływ metody obróbki cieplnej na zawartość podstawowych składników chemicznych w wybranych mięśniach wieprzowych. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 4, s. 5-13
- [współaut.] Tyksińska E Jakość i wartość odżywcza gęsiny. - Gospodarka Mięsna, 2017, nr 8, s. 72-73
- [współaut.] Tyksińska E Wartość odżywcza i dietetyczna mięsa drobiowego. - Gospodarka Mięsna, 2017, nr 3, s. 46-47
- [współaut.] Tyksińska E Wyróżniki jakości sensorycznej mięsa drobiowego. - Polskie Drobiarstwo, 2017, nr 9, s. 18-20
- [współaut.] Tyksińska E Zawartość tłuszczu i profil kwasów tłuszczowych w mięsie ptaków. - Gospodarka Mięsna, 2017, nr 5, s. 30-31
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Rudy M Chemiczne i fizyczne wyróżniki jakości tradycyjnych wędzonek z Podkarpacia. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t. 72, nr 2, s. 16-25
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Gil M Ocena zróżnicowania wybranych cech jakościowych szynki i polędwicy. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2017, t.72, nr 3, s. 15-25
- [współaut.] Gil M, Rudy M Analiza zmian tekstury mięsa dzika pod wpływem soli zmiękczającej mięso W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 93-102
- [współaut.] Gil M, Rudy M Skład chemiczny i ocena organoleptyczna parówek adresowanych do dzieci w sprzedaży detalicznej W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 113-134
- [współaut.] Gil M, Rudy M Wpływ marynowania mięsa wołowego na jego właściwości fizykochemiczne i sensoryczne W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 77-91
- [współaut.] Rudy M, Gil M Skład chemiczny i parametry tekstury rynkowych pasztetów mięsnych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 135-145
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Żurek J [et al.] Analiza zależności pomiędzy parametrami tekstury a składem chemicznym kabanosów W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 33-50
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Żurek J [et al.] Wpływ składu chemicznego na parametry tekstury kiełbas drobno rozdrobnionych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 51-63
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M Znaczenie zdrowotne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych W: Doniesienia naukowe z zakresu medycyny i nauk pokrewnych / red. Beata A. Nowak, Kamil Maciąg. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 25-36
- [współaut.] Barud B, Tyksińska E, Rudy M [et al.] Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów i indyków. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 58-67
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Rudy M Zależność oceny organoleptycznej kiełbas śląskich od składu chemicznego i tekstury. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 5-15
- [współaut.] Marchel M, Rudy M Ocena ilości zaabsorbowanych azotanów (III) oraz wybranych cech jakości schabu wieprzowego w ciągu czterech dni peklowania. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 4, s. 103-113
- [współaut.] Rudy M, Marchel M Determining the relationship between parameters of texture and chemical composition of highly-efficient smoked sirloins. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr spec. 1, s. 1-3
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Tyksińska E [et al.] Analiza zmian wybranych właściwości fizycznych mięsa cielęcego podczas jego przechowywania chłodniczego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t. 71, nr 3, s. 5-14
- [współaut.] Tyksińska E Walory smakowe i prozdrowotne mięsa jagnięcego. - Gospodarka Mięsna, 2016, nr 12, s. 62-63
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Rudy M Wpływ składu chemicznego kiełbasy śląskiej na parametry tekstury. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t.71, nr 2, s. 16-24
- [współaut.] Marchel M, Stanisławczyk R Charakterystyka kadmu jako metalu ciężkiego oraz jego wpływ na zdrowie człowieka W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 121-129
- [współaut.] Marchel M, Stanisławczyk R Chrom - pierwiastek niezbędny, ale czy zawsze bezpieczny dla człowieka? W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 131-139
- [współaut.] Marchel M, Stanisławczyk R Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych wśród młodzieży licealnej z Krosna W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 13-24
- [współaut.] Rudy M, Marchel M Determining the relationship between parameters of texture and chemical content of highly-efficient smoked sirloin W: Book of abstracts and posters of the 11th International Scientific Conference Biotechnology and Quality of Raw Materials and Foodstuffs Stará Lesná, Slovakia, January 27-29, 2016 / editors Adriana Kolesárová, Tomáš Tóth, Andrea Mendelová, Blažena Lavová, Vladimíra Kňazovická. Nitra, Faculty of Biotechnology and Food Sciences. Slovak University of Agriculture in Nitra: 2016, S. 120
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Analiza zależności pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi cielęciny W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 21-29
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Analiza zależności pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi cielęciny W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 364
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Charakterystyka procesu wędzenia i bezpieczeństwo zdrowotne produktów mięsnych W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 366-367
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Charakterystyka procesu wędzenia W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 214-223
- [współaut.] Stanisławczyk R, Marchel M Egzotyczne źródła białka zwierzęcego W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 61-72
- [współaut.] Stanisławczyk R, Marchel M Preparaty dymu wędzarniczego w przemyśle mięsnym W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 73-86
- [współaut.] Stanisławczyk R, Marchel M Zastosowanie przeciwutleniaczy w przetwórstwie mięsa W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 25-36
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M Znaczenie zdrowotne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych W: III Ogólnopolskie Sympozjum Biomedyczne ESKULAP, Lublin, 3 grudnia 2016 r. : abstrakty / redakcja Beata A. Nowak, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 83-86
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M Mięso i przetwory mięsne jako żywność funkcjonalna W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 368
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M Wybrane składniki funkcjonalne stosowane w przetwórstwie mięsa W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 123-134
- [współaut.] Marchel M, Owsiak A Influence of fungi of the genus Trichoderma on phytoavailability cadmium and physiological condition of maize (Zea mays). - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science, 2015, Vol. 4, special iss. 2 (Biotechnology), s. 79-82
- [współaut.] Marchel M, Tyksińska E, Gil M Assessment of selected dietary habits in students of Rzeszow university. - International Journal of Scientific and Engineering Research, 2015, Vol. 6, Iss. 11, s. 903-909
- [współaut.] Stanisławczyk R Evaluation of chemical composition of selected meat products coming from traditional and mass productions sold in retail outlets in Poland in Podkarpacie Province. - International Journal of Scientific and Engineering Research, 2015, Vol. 6, Iss. 11, s. 754-760
- [współaut.] Tyksińska E, Marchel M, Rudy M The Influence of Frozen Storage on Selected Physicochemical Properties of Pork. - International Journal of Scientific and Engineering Research, 2015, Vol. 6, Iss. 11, s. 636-641
- [współaut.] Marchel M, Stanisławczyk R Wpływ czasu peklowania na zawartość azotanów (III) i wybrane cechy jakościowe łopatki wieprzowej W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 159-168
- [współaut.] Marchel M, Stanisławczyk R Zmiany parametrów fizykochemicznych mięsa wołowego w czasie przechowywania w warunkach chłodniczych W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 149-158
- [współaut.] Marchel M, Stanisławczyk R, Tyksińska E Analiza porównawcza sposobu żywienia studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego z prawidłową i nadmierną masą ciała W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 13-22
- [współaut.] Marchel M, Tyksińska E Zmiany wybranych parametrów jakości mięsa drobiowego w zależności od czasu po uboju W: Przemysł spożywczy w interdyscyplinarnym ujęciu / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 132-141
- [współaut.] Rudy M, Gil M Analiza przydatności dwóch sond pomiarowych do oznaczania parametrów tekstury wybranych przetworów mięsnych W: Badania naukowe na rzecz ochrony zdrowia człowieka / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 134-144
- [współaut.] Rudy M, Gil M Analiza przydatności dwóch sond pomiarowych do oznaczania parametrów tekstury wybranych przetworów mięsnych W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / [redakcja Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg]. Lublin, Sorus: 2015, S. 189
- [współaut.] Stanisławczyk R, Marchel M Heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) charakterystyka, czynniki generujące syntezę HCA w żywności W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 169-180
- [współaut.] Stanisławczyk R, Marchel M Ocena sensoryczna wybranych przetworów mięsnych tradycyjnych i konwencjonalnych W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 181-193
- [współaut.] Stanisławczyk R, Marchel M, Tyksińska E Współczesne trendy na rynku opakowań do mięsa i przetworów W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 23-35
- [współaut.] Tyksińska E, Gil M, Rudy M Rola związków bioaktywnych występujących w mięsie W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 77-87
- [współaut.] Tyksińska E, Marchel M Współczesne trendy w opakowalnictwie żywności - opakowania aktywne i inteligentne W: Przemysł spożywczy w interdyscyplinarnym ujęciu / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 117-131
- [współaut.] Tyksińska E, Marchel M, Rudy M Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów pochodzących z rolnictwa ekologicznego i produkcji konwencjonalnej W: Badania naukowe na rzecz ochrony zdrowia człowieka / red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 125-133
- [współaut.] Tyksińska E, Marchel M, Rudy M Porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa kurcząt brojlerów pochodzących z rolnictwa ekologicznego i produkcji konwencjonalnej W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / [redakcja Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg]. Lublin, Sorus: 2015, S. 258-259
- [współaut.] Tyksińska E, Rudy M, Gil M Opakowania w przemyśle spożywczym - innowacje i przykładowe rozwiązania W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 63-75
- [współaut.] Rudy M, Roch A, Stanisławczyk R Wpływ rasy bydła na wybrane cechy jakościowe cielęciny przechowywanej w warunkach chłodniczych. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, T. 10, nr 1, s. 45-53
- [współaut.] Ciszek P Analiza stosowania suplementów diety i świadomości zagrożeń wynikających z ich pobrania wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, T. 46, nr 3, s. 404-412
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Rudy M Ocena spożycia źródeł tłuszczu wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 1, s. 51-58
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Rudy M Ocena spożycia witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, T. 63, nr 4, s. 441-446
- [współaut.] Pawlos M, Rudy M Zawartość metali ciężkich w wybranych produktach spożywczych województwa podkarpackiego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, T. 45, nr 1, s. 94-100
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A, Woźnica A Analiza zawartości ołowiu w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego w województwie podkarpackim. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 144-152
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Zachara A, Jarzyna M [et al.] Benzo(a)piren w wędzonych produktach mięsnych i smalcu. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 137-143
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 311-324
- [współaut.] Zin M Dawne i zapomniane przepisy mięsne. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 1, s. 26-27
- [współaut.] Zin M Dawne i zapomniane przepisy mięsne. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 2, s. 34-35
- [współaut.] Zin M Dawne i zapomniane przepisy mięsne. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 3, s. 34-36
- [współaut.] Zin M Dawne i zapomniane przepisy mięsne. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 4, s. 32-33
- [współaut.] Zin M Wędliny po żydowsku. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 7, s. 36-37
- [współaut.] Zin M Zakład Mięsny "Smak-Eko" w Górnie. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 5, s. 30-31
- [współaut.] Zin M Mięsne artykuły tradycyjne w województwie podkarpackim. - Gospodarka Mięsna, 2008, nr 9, s. 38-41