dr hab. inż. Piotr Kuźniar, prof. UR
- Jednostka:
Kolegium Nauk Przyrodniczych, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej - Budynek: D9
- Pokój: 48
- Nr telefonu: 178721548
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-6607-6636
- Konsultacje dla studentów: Środa: 11.30 - 13.00
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Gorzelany J, Basara O, Zardzewiały M [et al.] The Influence of Gaseous Ozone Fumigation on the Chemical and Mechanical Properties of Highbush Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) Fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2024, Vol. 28, iss. 1, p. 21-32
- [współaut.] Kuźniar W, Kawa M, Witek L Wybrane aspekty ograniczania marnotrawstwa żywności w kontekście rozwoju ekonomii współdzielenia. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2024, Vol. 26, nr 1, s. 139-153
- [współaut.] Pentoś K, Gorzelany J Evaluation of the Use of Machine Learning to Predict Selected Mechanical Properties of Red Currant Fruit (Ribes rubrum L.) Ozonized during Storage. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 11
- [współaut.] Zardzewiały M Trendy w budowie układów napędowych samochodów ciężarowych nisko- i zeroemisyjnych W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 113-128
- [współaut.] Adamczyk G, Krystyjan M, Kowalczewski P [et al.] An Insight into Pasting and Rheological Behavior of Potato Starch Pastes and Gels with Whole and Ground Chia Seeds. - Gels, 2022, Vol. 8, iss. 9
- [współaut.] Belcar J, Zardzewiały M, Basara O [et al.] Effect of Ozonation on the Mechanical, Chemical, and Microbiological Properties of Organically Grown Red Currant (Ribes rubrum L.) Fruit. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 23
- [współaut.] Gorzelany J, Basara O, Pawłowska A [et al.] Effect of Ozone Treatment on Mechanical and Chemical Properties of Sea-Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruit. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 2, p. 183-194
- [współaut.] Gorzelany J, Belcar J, Niedbała G [et al.] Modelling of Mechanical Properties of Fresh and Stored Fruit of Large Cranberry Using Multiple Linear Regression and Machine Learning. - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Migut D, Tobiasz-Salach R, Stadnik B Determination of sowing density and row spacing on the susceptibility of lupine seeds to mechanical damage. - Journal of Water and Land Development, 2022, Spec. iss., s. 156-163
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Zardzewiały M [et al.] Wybrane aspekty zarządzania transportem w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego w województwie podkarpackim W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 81-95
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Wanat P Wpływ wybranych surowców wysokobłonnikowych na właściwości reologiczne jogurtu W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 131-141
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Pawlak R, Migut D The Effect of Foliar Fertilization on the Resistance of Pea (Pisum sativum L.) Seeds to Mechanical Damage. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 1
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska G, Krochmal-Marczak B [et al.] Effect of bran addition on rheological properties of dough and quality of triticale bread. - Journal of Food Processing and Preservation, 2020, Vol. 45, iss. 1
- [współaut.] Kaszuba J, Posadzka Z, Kogut B [et al.] Porównanie jakości muffin bezglutenowych z mąki jaglanej i gryczanej. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 82-95
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A Sensory and textural properties of fermented milk with viability of Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 and increased calcium concentration. - International Journal of Food Properties, 2020, vol. 23, no. 1, s. 582-598
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Buniowska-Olejnik M [et al.] Wpływ dodatku różnych zwiazków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 56-67
- [współaut.] Pycia K, Kapusta I, Jaworska G [et al.] Type of heat treatments on walnut fruits affects physicochemical content of walnut butter. - Journal of Food Processing and Preservation, 2019, Vol. 43, iss. 5, art. no. e13923
- [współaut.] Kotlicka M, Matłok N, Piersiak A [et al.] Nowoczesne technologie uprawy żurawiny wielkoowocowej w Polsce W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 157-166
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Matłok N [et al.] Influence of brine containing probiotic on the mechanical properties of fruit of selected varieties of field-grown cucumbers during the process of pickling. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 4, pp. 37-44
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G, Telega J [et al.] Effect of adding potato maltodextrins on baking properties of triticale flour and quality of bread. - LWT - Food Science and Technology, 2018, Vol. 96, p. 199-204
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D [et al.] Quality of yogurt fortified with magnesium lactate. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2018, z. 17(3), s. 247-255
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M Wzbogacanie mleczanem magnezu i wapnia mlecznych napojów fermentowanych przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2018, nr 592, s. 107-117
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rożek P, Buniowska-Olejnik M [et al.] Zastosowanie czosnku niedźwiedziego (Allinum ursinum L.) do produkcji mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis SSP. Lactis BB-12. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 1, s. 126-136
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Matłok N [et al.] Badanie wybranych właściwości mechanicznych świeżych i kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 195-207
- [współaut.] Bilek M, Szwerc W, Stawarczyk K [et al.] Time-related variability of the mineral content in birch tree sap. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 2, s. 497-515
- [współaut.] Gorzelany J, Lenik J, Migut D [et al.] Wpływ temperatury na właściwości reologiczne syropów z płatków i owoców róży. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, s. 24-28
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Matłok N [et al.] Impact of Pre-Ozonation on Mechanical Properties of Selected Genotypes of Cucumber Fruits During the Souring Process. - Ozone-Science & Engineering, 2017, Vol. 39, iss. 3, s. 188-195
- [współaut.] Kaszuba J, Pycia K, Wiśniewski R [et al.] Wpływ udziału nasion wybranych roślin oleistych na jakość chleba pszenżytniego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 4, s. 90-102
- [współaut.] Kaszuba J, Sobczyk A, Sroka W [et al.] Wpływ dodatku młóta słodowego na jakość i teksturę pieczywa żytniego. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, s. 19-23
- [współaut.] Sobczyk A, Pycia K, Stankowski S [et al.] Evaluation of the rheological properties of dough and quality of bread made with the flour obtained from old cultivars and modern breeding lines of spelt (Triticum aestivum ssp. spelta). - Journal of Cereal Science, 2017, Vol. 77, p. 35-41
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D Fortification of yoghurts with various magnesium compounds. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 2, s. 559-568
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Rożek P [et al.] Effect of addition of wild garlic (Allium ursinum) on the quality of kefirs from sheep's milk. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2017, z. 16(2), s. 209-215
- [współaut.] Pycia K, Kaszuba J, Wiśniewski R [et al.] Wpływ dodatku maltodekstryn o różnym stopniu depolimeryzacji na jakość pieczywa pszennożytniego z dodatkiem nasion roślin oleistych W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Młodzi Naukowcy: 2017, S. 74-80
- [współaut.] Pycia K, Wiśniewski R, Jaworska G [et al.] Wpływ zawartości chlorku sodu na jakość chleba pszennego W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Młodzi Naukowcy: 2017, S. 81-87
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D, Rożek P [et al.] Jakość jogurtów z ostropestem W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 238-244
- [współaut.] Bilek M, Cieślik E Kadm w pitnym soku brzozowym z terenu rolniczego. - Medycyna Środowiskowa, 2016, Vol. 19, no. 3, p. 31-35
- [współaut.] Bilek M, Stawarczyk K, Cieślik E Zawartość manganu w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. - Postępy Fitoterapii, 2016, T. 17, nr 4, s. 255-261
- [współaut.] Bilek M, Stawarczyk K, Olszewski M [et al.] Evaluation of the content of inorganic anions in tree saps. - Journal of Elementology, 2016, Vol. 21, nr 4, s. 1277-1288
- [współaut.] Gorzelany J, Migut D, Matłok N Assessment of mechanical properties of fresh fruit and brine pickles obtained from selected varietes of field cucumber, depending on the chemical composition of brine, duration of pickling and additional starting cultures. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 7-12
- [współaut.] Jarecki W, Sosnowski S, Bobrecka-Jamro D [et al.] The effect of different sowing rate, foliar fertilization and chemical composition on the mechanical properties of narrow-leaved lupine seeds (Lupinus angustifolius L.). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 43-48
- [współaut.] Kuźniar W, Kawa M Konsumenci wobec bezpiecznych rozwiązań w zakresie produkcji żywności. - Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 2016, T. 16, z. 3, s. 243-250
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Findura P, Buczek J [et al.] Physical and chemical properties of soybean seeds determine their susceptibility to mechanical damage. - Zemdirbyste-Agriculture, 2016, vol. 103, no. 2, p. 183-192
- [współaut.] Hanus P, Znamirowska-Piotrowska A Zastosowanie dodatku jęczmienia (Hordeum vulgare) i czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum) w technologii kefirów z mleka koziego W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 155-166
- [współaut.] Jarecki W, Gorzelany J, Matłok N [et al.] Wpływ warunków klimatycznych i nawożenia azotem na wybrane właściwości mechaniczne nasion bobiku W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 132-141
- [współaut.] Kotlicka M, Matłok N, Piersiak A [et al.] Nowoczesne technologie uprawy żurawiny wielkoowocowej w Polsce W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 74-91
- [współaut.] Lenik J, Gorzelany J, Matłok N [et al.] Zależność wybranych właściwości reologicznych syropów z płatków róży i z owoców róży od ich stężenia W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 41-56
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Migut D [et al.] Ocena właściwości mechanicznych i chemicznych owoców wybranych odmian pomidorów z uprawy ekologicznej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 170-181
- [współaut.] Matłok N, Migut D, Kosowski P [et al.] Wpływ odmiany winorośli na zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy w owocach Vitis vinifera l. z uprawy konwencjonalnej na Podkarpaciu W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 182-189
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Matłok N [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 200-211
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Matłok N [et al.] Wpływ ozonowania na właściwości fizyczne wybranych odmian ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 49-59
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Wpływ czasu przechowywania na jakość jogurtów o smaku dzikiej róży z dodatkiem jagód goji W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 38-48
- [współaut.] Rożek P, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D [et al.] Wpływ zastosowanej dawki cytrynianu wapnia na właściwości i dynamikę fermentacji napojów probiotycznych otrzymanych z mleka krowiego W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 30-40
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D [et al.] Funkcjonalne napoje jogurtowe - wzbogacone kaszą jaglaną i miodem W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 19-28
- [współaut.] Jarecki W, Gorzelany J, Matłok N [et al.] Influence of sowing date and foliar fertilization of selected mechanical properties of seed of annual yellow lupine (Lupinus luteus L). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 97-102
- [współaut.] Jarecki W, Sosnowski S, Gorzelany J [et al.] Wpływ nawożenia azotem na wybrane właściwości mechaniczne nasion soi. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2015, Vol. 17, nr 9, s. 181-185
- [współaut.] Matłok N, Pieniążek R, Gorzelany J Comparison of the content of monosaccharides and sucrose in fruit of selected grapevine varieties cultivated in an ecological and in a conventional farm in the Podkarpacie region. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 1, s. 43-46
- Innovative solutions in food processing-selected aspects W: Food product quality and packaging : current state and challenges : monograph / editors Agnieszka Cholewa-Wójcik, Agnieszka Kawecka. Celje, University of Maribor, Faculty of Logistics: 2015, S. 73-80
- Wybrane, nowoczesne techniki utrwalania żywności a postawy konsumentów W: Wielowymiarowość współczesnego marketingu / redakcja naukowa Marcin Gębarowski, Agata Gierczak, Beata Zatwarnicka-Madura. Rzeszów, Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza: 2015, S. 117-125
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Bilek M [et al.] Ocena zawartości fruktozy, glukozy i sacharozy w wybranych odmianach cebuli uprawianych w trzech gospodarstwach hodowlano-nasiennych. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2014, Z. 576, s. 79-87
- [współaut.] Gorzelany J Energy of bean pod opening and strength properties of selected elements of their structure. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 2, s. 53-58
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Zaguła G Analysis of the selected mechanical properties of the root parsley. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 1, s. 53-56
- [współaut.] Jarecki W, Bobrecka-Jamro D Właściwości mechaniczne nasion wybranych roślin strączkowych a ich masa i grubość. - Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 4, s. 171-178
- The simplified method of determining internal volume of bean pods. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 2, s. 49-52
- Energy of bean pods opening with phosphorous fertilization. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2012, Vol. 12, nr 1, s. 131-134
- Influence of mineral fertilization on mechanical properties of the chosen elements of bean pod inner structure. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2012, Vol. 12, nr 1, s. 135-141
- Energia otwarcia strąków fasoli przy zróżnicowanym nawożeniu azotem. - Inżynieria Rolnicza, 2011, R. 15, nr 9, s. 109-115
- [współaut.] Gorzelany J, Zaguła G, Puchalski C Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych z fizyki i agrofizyki. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, 144 s.
- [współaut.] Sosnowski S Energia otwarcia strąków fasoli a właściwości wybranych elementów ich budowy. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2010, nr 12, s. 99-107
- The energy of bean-pod opening and the method of determining air volume therein. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2008, Vol. 10, s. 73-77
- [współaut.] Sosnowski S The attempt of measuring the air volume in bean pods. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2007, T. 7A, s. 68-72
- [współaut.] Puchalski C, Szot B, Woźniak W Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska : konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007 : referaty i doniesienia / [red. Piotr Kuźniar, Czesław Puchalski, Bogusław Szot, Wanda Woźniak]; Polskie Towarzystwo Agrofizyczne. Oddział w Rzeszowie, Katedra Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie. Lublin, Instytut Agrofizyki PAN: 2007, 125 s.
- [współaut.] Sosnowski S Uszkodzenia mechaniczne nasion fasoli przy zróżnicowanym nawożeniu fosforowym w warunkach obciążeń statycznych W: Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska : konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007 : referaty i doniesienia / [red. Piotr Kuźniar, Czesław Puchalski, Bogusław Szot, Wanda Woźniak]; Polskie Towarzystwo Agrofizyczne. Oddział w Rzeszowie, Katedra Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie. Lublin, Instytut Agrofizyki PAN: 2007, S. 107
- [współaut.] Sosnowski S Energy necessary to open pods at various nitrogen fertilization levels. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2006, nr 6A, s. 123-127
- [współaut.] Sosnowski S, Byczkowski A Gospodarka żywnościowa w świetle wynalazków i worów użytkowych opublikowanych w roku 2000. - Vísnik L'vívs'kogo deržavnogo agrarnogo uníversitetu. Agroínženerní doslídžennâ, 2004, nr 8, s. 488-495
- [współaut.] Sosnowski S, Krukowski G Struktura ciągników rolniczych. - Vísnik L'vívs'kogo deržavnogo agrarnogo uníversitetu. Agroínženerní doslídžennâ, 2004, nr 8, s. 464-470
- [współaut.] Sosnowski S Bean pod areas most susceptible to cracking. - International Agrophysics, 2003, Vol. 17, nr 4, s. 163-167
- [współaut.] Sosnowski S Podatność strąków na pękanie a wielkość strat nasion fasoli podczas mechanicznego zbioru. - Acta Agrophysica, 2003, vol. 2, z. 1, s. 113-118
- [współaut.] Sosnowski S Wpływ wilgotności strąków fasoli i wielokrotnego nawilżania na siłę potrzebną do ich otwarcia. - Acta Agrophysica, 2003, vol. 2, z. 1, s. 119-126
- [współaut.] Sosnowski S Relation between the bean pod shape factor and the force required for pod opening. - International Agrophysics, 2002, vol. 16, nr 2, s. 129-132