dr inż. Piotr Molenda
- Jednostka:
Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej - Budynek: D9
- Pokój: 353
- Nr telefonu: 7855353
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-2913-2424
- Konsultacje dla studentów: środa 10.30.-12,30
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Gajdek G, Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 4 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Piotr Molenda. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2023, 160 s.
- [współaut.] Gajdek G, Fedejko B Uwarunkowania rozwoju fotowoltaiki w Polsce i wybranych krajach europoejskich- analiza porównawcza W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 96-115
- [współaut.] Pokrywka K, Tereszkiewicz K The impact of season of birth and age of boars of Polish Landrace breed on breeding operation results. - Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 2016, vol. 15, iss. 1, s. 53-64
- [współaut.] Pokrywka K, Tereszkiewicz K The quality of boar ejaculates collected at different times of the day. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2015, Vol. 33, nr 1, s. 27-34
- [współaut.] Tereszkiewicz K Transport i ubój zwierząt - prawda i stereotypy z perspektywy społeczno-kulturowej. - Przegląd Hodowlany, 2015, nr 6, s. 1-4
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Choroszy K Warunki przewozu i kondycja tuczników transportowanych do uboju z gospodarstw o różnej skali produkcji. - Logistyka, 2015, nr 4, s. 6197-6206
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Choroszy K, Pokrywka K Warunki przewozu i kondycja tuczników transportowanych do uboju z różnych odległości. - Logistyka, 2015, nr 4, s. 6207-6215
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Choroszy K, Pokrywka K Przyczyny i skutki obrażeń tuczników w transporcie. - Logistyka, 2014, nr 6, s. 10602-10610
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Pokrywka K, Bukała B Transport koni rzeźnych. - Logistyka, 2014, nr 3, s. 6315-6325
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Bukała B, Pokrywka K [et al.] Transport bydła rzeźnego. - TTS - Technika Transportu Szynowego, 2013, nr 10, s. 2229-2237
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Pokrywka K Ocena stopnia wykrwawienia ubojowego tuczników rasy polskiej białej zwisłouchej i wielkiej białej polskiej. - Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, vol. 94, nr 4, s. 831-834
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Pokrywka K, Bukała B [et al.] Transport drobiu rzeźnego. - Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe, 2013, R. 14, nr 3, s. 1555-1564
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Nowotyńska I, Pokrywka K Ocena dobrostanu tuczników w czasie transportu. - Logistyka, 2012, nr 3, s. 2277-2284
- [współaut.] Tereszkiewicz K Referencyjne metody oceny zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych. - Zeszyty Naukowe Politechniki Rzeszowskiej. Zarządzanie i Marketing, 2011, z. 18 (280), nr 4, s. 161-171
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M, Kusz B [et al.] Zawartość i rozmieszczenie tłuszczu w tuszach świń rasy Hampshire. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2008, T. 5, nr 1, s. 107-118
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M, Korona R Wykrwawianie ubojowe tuczników. - Trzoda Chlewna, 2007, R. 45, nr 3, s. 46-48
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Fat content and distribution in carcasses and carcass cuts of gilts of paternal breeds.. - Animal Science Papers and Reports, 2006, vol. 24, suppl. 3, s. 285-292
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Influence of pre-slaughterhandling on physicochemical properties of longossimus dorsi and semimembranosus muscle of porkers. - Animal Science Papers and Reports, 2006, nr 1, s. 109-110
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Technologiczna i handlowa ocena szynek świń wybranych ras ojcowskich. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2006, vol. 24, s. 101-109
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M, Pokrywka K [et al.] Charakterystyka tusz tuczników ubijanych w Zakładach Mięsnych Dębica SA w latach 2003-2004 W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 217-224
- [współaut.] Tereszkiewicz K Technologiczna i handlowa ocena tusz świń wybranych ras ojcowskich. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2005, vol 23, s. 115-122
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Ocena zawartości tłuszczu w tuszach i wyrębach technologicznych świń rasy duroc. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2005, T. 1, nr 3, s. 545-552
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Reakcje tuczników na warunki obrotu przedubojowego. - Trzoda Chlewna, 2005, nr 8-9, s. 115-118
- [współaut.] Mroczek J Ocena poziomu produkcyjności wybranych gospodarstw mlecznych z terenu województwa podkarpackiego. - Przegląd Hodowlany, 2004, R. 72, nr 3, s. 13-14
- [współaut.] Tereszkiewicz K Assessment of slaughter and trade value of class E and U carcasses of Duroc pigs. - Animal Science Papers and Reports, 2004, t. 22, nr 3, s. 199-204
- [współaut.] Tereszkiewicz K Metody oceny otłuszczenia tusz wieprzowych na podstawie pomiarów liniowych oraz masy elementów z rozbioru technologicznego lub SKURTCH. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 155-163
- [współaut.] Tereszkiewicz K Mięsność i masa tusz tuczników ubijanych w Z.M. w Dębicy S.A. w roku 2003. - Trzoda Chlewna, 2004, t. 42, nr 12, s. 72-74
- [współaut.] Tereszkiewicz K Wartość poubojowa i handlowa tusz klasy E i U świń rasy duroc. - Prace i Materiały Zootechniczne, 2004, z. spec. 15, s. 226-227
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Mielech G Dokładność oceny mięsności tusz wieprzowych na podstawie pomiarów liniowych i masy elementów z rozbioru technologicznego lub stosowanego w SKURTCh (Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej). - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2004, T. 31, z. 2, s. 189-200
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Technologiczna i ekonomiczna ocena schabów świń wybranych ras ojcowskich. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, (2004), Z. 72, (2), s. 169-176
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Sokołowicz Z The influence of pre-slaughter rest on the rate of post-slaughter bleeding off and qualitry of meet in porkers. - Animal Science Papers and Reports, 2004, T. 22, supl. 3, s. 205-210
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Sokołowicz Z Wpływ czasu wypoczynku przedubojowego na stopień poubojowego wykrwawienia i jakość mięsa. - Prace i Materiały Zootechniczne, 2004, z. spec. 15, s. 224-226
- [współaut.] Mroczek J, Ruda M Analiza użytkowości mlecznej krów matek buhajów rasy simentalskiej. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2003, T. 30, z. 2, s. 215-222
- [współaut.] Mroczek J, Mielech G Biometryczna charakterystyka przebiegu wzrostu jałówek rasy piemontese W: Środowisko, zwierzę, produkt : konferencja naukowa, Lublin, 22-24 września 2003 / [red. Ewa Zawadzka-Mazurek ; Akademia Rolnicza w Lublinie. Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt]. Lublin, Wydawnictwo Akademii Rolniczej: 2003, S. 63-69
- [współaut.] Mroczek J, Mielech G, Ruda M Charakterystyka stada krów rasy piemontese oraz krów z udziałem genów tej rasy użytkowanych w gospodarstwie rolnym w Besku. - Przegląd Hodowlany, 2002, nr 12, s. 12-13