Dr inż. Renata Stanisławczyk
- Jednostka:
Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych - Budynek: D9
- Pokój: 262
- Nr telefonu: 17 7855262
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-4338-429X
- Konsultacje dla studentów: Poniedziałek 11.00 - 11.45; Wtorek 11.15 - 12.30
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Gil M [et al.] Effect of Various Thermal Processing Methods on the Sensory, Textural, and Physicochemical Characteristics of Foal Meat. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 22
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Gil M [et al.] Horse Meat Subjected to Sous-Vide Cooking : Texture Changes and Sensory Acceptability. - Processes, 2024, Vol. 12, iss. 8
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M [et al.] The Influence of High Hydrostatic Pressure on Selected Quality Features of Cold-Storage Pork Semimembranosus Muscle. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 13
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Sustainability of Alternatives to Animal Protein Sources, a Comprehensive Review. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 17
- [współaut.] Rudy S, Dziki D, Biernacka B [et al.] Impact of Drying Process on Grindability and Physicochemical Properties of Celery. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 16
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Duma-Kocan P The Effect of Kosher Determinants of Beef on Its Color, Texture Profile and Sensory Evaluation. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 2
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Gil M [et al.] Effect of Time and Temperature in Sous-Vide Heat Treatment on Selected Physicochemical Properties of Horsemeat. - Processes, 2023, Vol. 11, iss. 11
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Gil M Influence of Horse Age on Carcass Tissue Composition and Horsemeat Quality : Exploring Nutritional and Health Benefits for Gourmets. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 20
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M [et al.] The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P Ewolucja Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności (BRC) W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 95-105
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P Technologia RFID w produkcji i łańcuchach dostaw żywności W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 107-116
- Krajowy system zapewnienia jakości żywności - PQS W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 83-94
- Otoczenie przedsiębiorstwa W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 47-61
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 4
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Gender Differences in Eating Habits of Polish Young Adults Aged 20-26. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 22
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P Effect of Traditional Cooking and Sous Vide Heat Treatment, Cold Storage Time and Muscle on Physicochemical and Sensory Properties of Beef Meat. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Influence of Horse Age, Marinating Substances, and Frozen Storage on Horse Meat Quality. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 9
- [współaut.] Rudy M, Rudy S The Quality of Horsemeat and Selected Methods of Improving the Properties of This Raw Material. - Processes, 2021, Vol. 9, iss. 9, Art. no. 1672
- [współaut.] Żurek J, Gil M Suos vide - innowacyjny sposób obróbki termicznej żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 159-168
- [współaut.] Żurek J, Rudy M, Gil M Międzynarodowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 13-22
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M Kształtowanie właściwości prozdrowotnych żywności W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-18
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Żurek J [et al.] Kultura bezpieczeństwa żywności w zarządzaniu jakością żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 47-57
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu dystrybucji W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 34-45
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P Zastosowanie technologii sous vide w utrwalaniu mięsa W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 31-38
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Gil M Zagrożenia chemiczne w żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-16
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Żurek J [et al.] Zastawanie ultradźwięków do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 103-120
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Żurek J [et al.] Zastosowanie plazmy niskotemperaturowej do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 85-102
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Wpływ procesu pieczenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia najdłuższego grzbietu pozyskanego z tusz bydła W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 49-57
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Zastosowanie pulsacyjnego strumienia światła do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 139-157
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Zastosowanie wirującego pola magnetycznego do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / pod red. Mariusza Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 121-138
- Krajowy system zapewniania jakości żywności - QMP W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 59-72
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M The Influence of Temperature Differences in Smoking Chamber and Furnace and Smoking Time on the Quality of Medium-Ground Sausages. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Rudy M, Gil M Quality characteristics of horse meat as influence by the age of horse. - International Journal of Food Properties, 2020, vol. 23, no. 1, s. 864-877
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] The Effect of Citric Acid, NaCl, and CaCl2 on Qualitative Changes of Horse Meat in Cold Storage. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 9
- [współaut.] Rudy M, Kucharyk S, Duma-Kocan P [et al.] Unconventional methods of preserving meat products ant their impact on health ant the environment. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 15
- [współaut.] Duma-Kocan P Instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce i na świecie W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 75- 91
- [współaut.] Duma-Kocan P Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 93- 105
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Innowacyjne systemy pakowania żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 13-22
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M Rola substancji dodatkowych w kształtowaniu jakości żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 23-32
- [współaut.] Gil M, Rudy M Systemy jakości wobec fałszowania żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16
- [współaut.] Rudy M, Gil M Wirusowa posocznica krwotoczna (VHS) ryb W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 70-80
- [współaut.] Rudy M, Kupiec A, Kucharyk S [et al.] Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 79-90
- Zagrożenia biologiczne w produkcji żywności W: Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz gospodarka magazynowa. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2020, S. 63-74
- [współaut.] Duma-Kocan P, Gil M, Rudy M The effect of selected methods of heat treatment on the chemical composition, colour and texture parameters of longissimus dorsi muscle of wild boars. - CyTA-Journal of Food, 2019, Vol. 17, iss. 1, p. 472-478
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Rudy M Serowary Salmonella w żywności wg powiadomień systemu RASFF w latach 2000-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 7, s. 394-397
- [współaut.] Gil M, Rudy M Wpływ przemian poubojowych na kruchość mięsa wołowego. - Gospodarka Mięsna, 2019, nr 4, s. 26-34
- [współaut.] Kucharyk S, Rudy M, Gil M [et al.] Niekonwencjonalne metody utrwalania produktów mięsnych oraz ich wpływ na zdrowie człowieka i środowisko. - Polish Journal for Sustainable Development, 2019, T. 23(2), s. 53-62
- [współaut.] Mroczek J, Rudy M Produkcja i spożycie mięsa a zrównoważony rozwój. - Aura, 2019, nr 3, s. 8-10
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Gil M [et al.] Analysis of the impact of determinants of kosherness on the content of macro- and microelements in beef. - Food Science & Nutrition, 2019, Vol. 7, iss. 11, p. 3463-3470
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Gil M [et al.] Zawartość pierwiastków toksycznych w tkankach zwierząt łownych na podstawie wyników badań z lat 2003-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 203-208
- [współaut.] Rudy M, Gil M The influence of frozen storage and selected substances on the quality of horse meat. - Meat Science, 2019, vol. 155, s. 74-78
- [współaut.] Rudy M, Gil M Wpływ kwasu cytrynowego na jakość mięsa końskiego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2019, t. 74, nr 1, s. 20-29
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P Influence of cold and frozen storage on the chemical content, hydration properties and texture parameters of horse meat. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 242-246
- Bóbr - nietypowe źródło mięsa. - Aura, 2019, nr 8, s. 6-10
- Wirus obrzęku karpia (CEV) - charakterystyka i znaczenie w hodowli karpia W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 117-128
- Zastosowanie opakowań jadalnych na bazie białek i polisacharydów w przemyśle spożywczym W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 95-105
- Znaczenie antybiotyków w żywieniu zwierząt W: Jakość żywności i żywienia. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2019, S. 107-116
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Rudy M The Effect of Freezing Storage on Physical and Chemical Properties of Wild Boar Meat. - Czech Journal of Food Sciences, 2018, t. 36, nr 6, s. 487-493
- [współaut.] Mroczek K, Rudy M, Mroczek J Produkcja i konsumpcja mięsa w aspekcie zrównoważonego rozwoju. - Polish Journal for Sustainable Development, 2018, T. 22(2), s. 101-108
- [współaut.] Rudy M, Gil M Wpływ chlorku wapnia na jakość mięsa końskiego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 3/4, s. 44-53
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury pasztetów. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 6, s. 18-21
- Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wieprzowego. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 12, s. 28-33
- Karnawał w dawnej Polsce. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2018, nr 2, s. 32-33
- Wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wołowego. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 1, s. 32-35
- Zawartość związków toksycznych w tkankach zwierzyny łownej. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 4, s. 22-25
- Zmiany właściwości sensorycznych mięsa końskiego w czasie chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania. - Wiadomości Zootechniczne, 2018, Vol. 56, nr 1, s. 34-41
- [współaut.] Gil M, Duma-Kocan P, Rudy M [et al.] Wybrane przesłanki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 101-110
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Kształtowanie tekstury mięsa wołowego w trakcie dojrzewania W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 77-85
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Produkcja żywności gwarantowanej jakości w oparciu o krajowe systemy jakości żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 87-100
- Stosowanie modyfikowanej atmosfery w opakowalnictwie żywności W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 13-22
- Zastosowanie opakowań aktywnych i inteligentnych na przykładzie branży spożywczej W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 23-34
- Zawartość podstawowych składników odżywczych, mineralnych oraz profil kwasów tłuszczowych mięsa ryb W: Żywność wysokiej jakości - determinanty produkcji : monografia / redakcja naukowa Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2018, S. 35-45
- [współaut.] Rudy M Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych mięsa i tłuszczu końskiego w czasie przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego. - Nauka Przyroda Technologie, 2017, T. 11, z. 2, s. 153-160
- Boże Narodzenie po polsku. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2017, nr 12, s. 29-31
- Jakość zdrowotna i przydatność kulinarna mięsa koziego. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2017, nr 9, s. 19-20
- Na świętego Marcina najlepsza jest smaczna i zdrowa gęsina. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2017, nr 11, s. 22-23
- Struś - nowe źródło białka. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2017, nr 10, s. 17-19
- Walory zdrowotne mięsa króliczego. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2017, nr 6, s. 12-13
- Wartość odżywcza mleka koziego. - Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, 2017, nr 7-8, s. 20-22
- Zawartość dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) w tkankach zwierząt. - Gospodarka Mięsna, 2017, nr 12, s. 48-52
- [współaut.] Rudy M, Mroczek J Mięso i przetwory mięsne a choroby nowotworowe W: Technologia żywienia człowieka - wybrane zagadnienia / redakcja Edyta Bajek, Jakub Pizoń. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 74-88
- [współaut.] Rudy M, Mroczek J Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury kiełbas W: Technologia żywienia człowieka - wybrane zagadnienia / redakcja Edyta Bajek, Jakub Pizoń. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2017, S. 7-17
- Jakość i ocena konsumencka kiełbas o średnim przedziale cenowym dostępnych w punktach detalicznych na terenie województwa podkarpackiego W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 13-22
- Ocena jakości pasztetów w zależności od technologii ich produkcji W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 23-32
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Tyksińska E [et al.] Analiza zmian wybranych właściwości fizycznych mięsa cielęcego podczas jego przechowywania chłodniczego. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016, t. 71, nr 3, s. 5-14
- Heterocykliczne aminy aromatyczne w produktach mięsnych. - Gospodarka Mięsna, 2016, nr 2, s. 36-39
- Poziom akumulacji arsenu i rtęci w tkankach zwierząt. - Gospodarka Mięsna, 2016, nr 9, s. 34-37
- Poziom akumulacji kadmu w tkankach zwierząt. - Gospodarka Mięsna, 2016, nr 11, s. 28-31
- Zawartość ołowiu w tkankach zwierząt. - Gospodarka Mięsna, 2016, nr 5, s. 30-36
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych wśród młodzieży licealnej z Krosna W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 13-24
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M Preparaty dymu wędzarniczego w przemyśle mięsnym W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 73-86
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M Zastosowanie przeciwutleniaczy w przetwórstwie mięsa W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 25-36
- [współaut.] Gil M, Rudy M Bioakumulacja metali ciężkich w rybach W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 365-366
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Bezpieczeństwo żywności na rynku Unii Europejskiej W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 60-74
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E Bezpieczeństwo żywności na rynku Unii Europejskiej W: VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 : interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2016, S. 365
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Charakterystyka kadmu jako metalu ciężkiego oraz jego wpływ na zdrowie człowieka W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 121-129
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Chrom - pierwiastek niezbędny, ale czy zawsze bezpieczny dla człowieka? W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 131-139
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Egzotyczne źródła białka zwierzęcego W: Żywienie a zdrowie. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2016, S. 61-72
- [współaut.] Duma-Kocan P Evaluation of chemical composition of selected meat products coming from traditional and mass productions sold in retail outlets in Poland in Podkarpacie Province. - International Journal of Scientific and Engineering Research, 2015, Vol. 6, Iss. 11, s. 754-760
- [współaut.] Rudy M Wpływ wieku uboju koni na zmiany zachodzące w tłuszczu końskim w czasie zamrażalniczego przechowywania. - Nauka Przyroda Technologie, 2015, T. 9, z. 1, s. 1-11
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M Ocena sensoryczna wybranych przetworów mięsnych tradycyjnych i konwencjonalnych W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 181-193
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M, Tyksińska E Analiza porównawcza sposobu żywienia studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego z prawidłową i nadmierną masą ciała W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 13-22
- [współaut.] Duma-Kocan P, Marchel M, Tyksińska E Współczesne trendy na rynku opakowań do mięsa i przetworów W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 23-35
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) charakterystyka, czynniki generujące syntezę HCA w żywności W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 169-180
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Wpływ czasu peklowania na zawartość azotanów (III) i wybrane cechy jakościowe łopatki wieprzowej W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 159-168
- [współaut.] Marchel M, Duma-Kocan P Zmiany parametrów fizykochemicznych mięsa wołowego w czasie przechowywania w warunkach chłodniczych W: Tradycje i nowoczesność w żywieniu i żywności. Rzeszów, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podkarpacki Oddział Wojewódzki: 2015, S. 149-158
- [współaut.] Rudy M, Świątek B Ocena zawartości Ochratoksyny A (ATA) w wybranych produktach spożywczych występujących w obrocie handlowym w polsce na terenie województwa podkarpackiego. - Nauka Przyroda Technologie, 2014, T. 8, z. 1, nr art. 8
- [współaut.] Rudy M, Roch A, Duma-Kocan P Wpływ rasy bydła na wybrane cechy jakościowe cielęciny przechowywanej w warunkach chłodniczych. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, T. 10, nr 1, s. 45-53
- [współaut.] Zin M, Gil M, Tyksińska E [et al.] Technologia żywności i żywienia / pod. red. nauk. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, 401, [1] s.
- [współaut.] Rudy M, Świątek B The occurrence of aflatoxins in selected spices and dried fruits. - Nauka Przyroda Technologie, 2013, T. 7, z. 1, nr art. 16
- Wpływ wieku uboju koni na zmiany właściwości sensorycznych ich mięsa w czasie zamrażalniczego przechowywania. - Nauka Przyroda Technologie, 2013, T. 7, Z. 4, s. 1-10
- Zmiany właściwości sensorycznych mięsa końskiego w czasie chłodniczego przechowywania w zależności od wieku koni. - Chłodnictwo, 2013, R. 48, nr 7, s. 34-37
- Przebieg zmian glikolitycznych w mięsie końskim po chłodniczym i zamrażalniczym przechowywaniu w zależności od wieku zwierząt. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, nr 6, s. 118-126
- Wpływ procesu dojrzewania na zmiany właściwości fizyko-chemicznych mięsa końskiego w czasie chłodniczego przechowywania. - Chłodnictwo, 2012, nr 5, s. 38-41
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Badanie wybranych właściwości mechanicznych korzeni buraków cukrowych w zależności od ich wielkości, odmiany i czasu składowania. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2011, Z. 558, s. 231-238
- [współaut.] Rudy M, Tyksińska E Wpływ wieku konsumentów z województwa podkarpackiego na ich preferencje w stosunku do produktów mięsnych. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2011, nr 1, s. 76-82
- [współaut.] Rudy M, Zachara A Występowanie aflatoksyny B1 w wybranych produktach spożywczych w latach 2004-2009. - Progress in Plant Protection, 2011, Vol. 51, iss. 4, s. 1870-1875
- Wpływ wieku koni na zmiany właściwości hydratacyjnych mięsa końskiego w czasie chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania. - Chłodnictwo, 2011, nr 7, s. 34-37
- [współaut.] Świątek B Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 359-367
- Mikotoksyny w żywności W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 349-357
- [współaut.] Rudy M Zmiany właściwości fizykochemicznych mięsa chłodzonego i mrożonego w zależności od wieku koni. - Chłodnictwo, 2010, nr 12, s. 36-39
- [współaut.] Rudy M, Świątek B Występowanie mikotoksyn w zbożach i przetworach zbożowych znajdujących się w placówkach handlowych województwa podkarpackiego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, nr 6, s. 58-66
- Dawne sposoby konserwowania mięsa w słojach. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 11, s. 34-35
- Dawne sposoby krótkotrwałego przechowywania mięsa. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 9, s. 31-32
- Dawne sposoby przechowywania i konserwowania tłuszczu. - Gospodarka Mięsna, 2009, nr 10, s. 44-45
- [współaut.] Rudy M, Gil M Mięso i przetwory mięsne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 178-227
- [współaut.] Rudy M, Gil M Tłuszcze jadalne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 228-251
- Istota procesu zamrażania mięsa. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 2, s. 12-14
- Przeżywalność drobnoustrojów w warunkach zamrażalniczych. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 4, s. 16-19
- Zamrażanie kriogeniczne. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 1, s. 14-16
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Charakterystyka mięsa końskiego W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 225-229
- [współaut.] Rudy M Pozostałości pestycydów w tkance tłuszczowej i wątrobie koni. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 166-171
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Changes in physico-chemical properties of horsemeat during frozen storage. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2005, R. 4, z. 2, s. 89-96
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A Effect of maturing process on changes in physico-chemical properties of colt meat. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2005, R. 4, z. 2, s. 79-88
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Gil M Wpływ żywienia paszą suchą i uwodnioną na wartość rzeźną trzody chlewnej i jakość mięsa. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 180-188
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Gil M Wpływ wieku na cechy wartości tucznej, rzeźnej i właściwości fizykochemiczne mięsa trzody chlewnej. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 189-201
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rudy M Analiza wyniku finansowego w skupie trzody chlewnej przy zastosowaniu różnych metod klasyfikacji. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 202-214
- [współaut.] Gil M, Znamirowska-Piotrowska A, Tyksińska E Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależnośći od odtłuszczenia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 81-88
- [współaut.] Rudy M, Gil M Analiza wartości tucznej świń czystorasowych p.b.z. duroc, hampshire, pietrain i mieszańców tych ras pochodzących z tuczu przemysłowego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 5-15
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Gil M, Rudy M Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależności od umięśnienia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 71-79
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Gil M, Rudy M Wpływ zamrażania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 101-109
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Gil M, Tyksińska E Wpływ okresu dojrzewania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 111-120
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Znaczenie dziczyzny. - Gospodarka Mięsna, 2002, nr 4, s. 28-30
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Dziczyzna w dawnych wiekach. - Gospodarka Mięsna, 2001, t. 53, nr 12, s. 56
- [współaut.] Zin M, Znamirowska-Piotrowska A Historia mięsoznawstwa w poczatku XXI wieku. - Gospodarka Mięsna, 2001, R. 53, nr 8, s. 60-62, 64