dr hab. inż. /profesor uczelni Renata Tobiasz-Salach
- Jednostka:
Kolegium Nauk Przyrodniczych, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zakład Produkcji Roślinnej - Budynek: D9
- Pokój: 318
- Nr telefonu: 177855318
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-9894-4012
- Konsultacje dla studentów: Poniedziałek 12 30 - 14 00
Informacje
Doświadczenie naukowe w zakresie: Wpływ różnych czynników agronomicznych na efektywność upraw, w tym na wartość technologiczną produktów pochodzenia roślinnego. Umiejętność organizowania i przeprowadzania doświadczeń polowych oraz wiedza z zakresu statystycznej analizy danych meteorologicznych i rolniczych. Praktyczna wiedza z zakresu obsługi aparatury naukowej z zakresu fizjologii roślin, spektroskopii oraz kontroli jakości i oceny produktów roślinnych
Badania obejmują optymalizację technologii produkcji zbóż, rzepaku i roślin strączkowych w różnych warunkach rolnośrodowiskowych oraz ocenę wpływu stresów biotycznych i abiotycznych na przebieg procesów fizjologicznych roślin uprawnych.
Badania obejmują optymalizację technologii produkcji zbóż, rzepaku i roślin strączkowych w różnych warunkach rolnośrodowiskowych oraz ocenę wpływu stresów biotycznych i abiotycznych na przebieg procesów fizjologicznych roślin uprawnych.
Scientific experience in the field of: The impact of various agronomic factors on crop efficiency including the technological value of products of plant origin. Ability to organize and conduct field experiments and knowledge in statistical analysis of meteorological and agricultural data. Practical knowledge in the Use of scientific equipment in the field of physiology of plants, spectroscopy as well as quality control and assessment of plant products. The research includes optimising the production technology of cereals, rape and legumes in various agri-environmental conditions, and assessing the impact of biotic and abiotic stresses on the course of physiological processes in crop plants.
Publikacje
- [współaut.] Bobiec A, Kuberski &, Zaguła G [et al.] Bringing back cattle grazing to abandoned farmlands. A lesson from silvopastoral ecological intensification in the landscape of the Carpathian foothills, SE Poland. - Sylwan, 2024, Vol. 168, z. 3, s. 198-219
- [współaut.] Jarecki W, Augustyńska-Prejsnar A Assessment of the quality of bread made from ancient wheat flour with the addition of amaranth, flax and hemp seeds. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2024, Vol. 36, p. 1-11
- [współaut.] Stadnik B, Migut D Influence of Foliar Application of Microelements on Yield and Yield Components of Spring Malting Barley. - Agriculture, 2024, Vol. 14, iss. 3
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Jańczak-Pieniążek M Effect of Different Row Spacing and Sowing Density on Selected Photosynthesis Indices, Yield, and Quality of White Lupine Seeds. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 9
- [współaut.] Jarecki W, Augustyńska-Prejsnar A Evaluation of yield and content of selected nutrients and minerals in spring wheat grain. - Journal of Elementology, 2023, Vol. 28, nr 4, s. 1001-1020
- [współaut.] Mazurek M, Jacek B Physiological, Biochemical, and Epigenetic Reaction of Maize (Zea mays L.) to Cultivation in Conditions of Varying Soil Salinity and Foliar Application of Silicon. - International Journal of Molecular Sciences, 2023, Vol. 24, iss. 2
- [współaut.] Stadnik B, Bajcar M Oat as a Potential Source of Energy. - Energies, 2023, Vol. 16, iss. 16
- [współaut.] Stadnik B, Mazurek M Effect of Silicon on Oat Salinity Tolerance : Analysis of the Epigenetic and Physiological Response of Plants. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 1
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Sokołowicz Z, Ormian M Nutritional and Health-Promoting Value of Poultry Meatballs with the Addition of Plant Components. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 21
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Migut D, Bobrecka-Jamro D [et al.] Photosynthesis, yielding and quality of pea seeds depending on the row spacing and sowing density. - Journal of Water and Land Development, 2022, Spec. iss., s. 146-155
- [współaut.] Migut D, Stadnik B, Kuźniar P Determination of sowing density and row spacing on the susceptibility of lupine seeds to mechanical damage. - Journal of Water and Land Development, 2022, Spec. iss., s. 156-163
- [współaut.] Stadnik B, Mazurek M Physiological and Epigenetic Reaction of Barley (Hordeum vulgare L.) to the Foliar Application of Silicon under Soil Salinity Conditions. - International Journal of Molecular Sciences, 2022, Vol. 23, iss. 3
- Ziarno owsa (Avena sativa L.) i możliwości jego wykorzystania jako alternatywnego źródła energii. - Polish Journal for Sustainable Development, 2022, T. 26, cz. 2, s. 71-76
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Buczek J, Bobrecka-Jamro D [et al.] Morphophysiology, Productivity and Quality of Soybean (Glycine max (L.) Merr.) cv. Merlin in Response to Row Spacing and Seeding Systems. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 2
- [współaut.] Stadnik B Assessment of the condition and possibilities of organic production in Poland. - Polish Journal of Agronomy, 2021, Vol. 45, s. 28-35.
- [współaut.] Stadnik B, Migut D Assessment of the Physiological Condition of Spring Barley Plants in Conditions of Increased Soil Salinity. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 10
- Rapeseed, its Modifications and Danger of Dissemination in the Natural Environment. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2021, nr 20 (2), s. 71-80
- [współaut.] Stadnik B Rynek nasienny w Polsce W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 96-105
- [współaut.] Stadnik B Wykorzystanie roślin uprawnych w energetyce W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 88-95
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Response of spring barley to foliar fertilization with Cu and Mn. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2020, nr 19 (1), s. 29-39
- [współaut.] Krochmal-Marczak B, Kaszuba J The effect of adding oat flour on the nutritional and sensory quality of wheat bread. - British Food Journal, 2020, Vol. 122, iss. 7, p. 2329-2339
- [współaut.] Stadnik B Metody gospodarowania i ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym W: Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 32-42
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Quality of broiler chicken meat during frozen storage. - Italian Journal of Food Science, 2019, Vol. 31, iss. 3, s. 531-541
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Buczek J, Bobrecka-Jamro D Wpływ intensywności uprawy na produkcyjność mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy ozimej. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2019, nr 288, s. 59-66
- [współaut.] Jarecki W, Bobrecka-Jamro D Development of organic farming in Poland over the period of 2004-2018. - Acta Agrophysica, 2019, Vol. 26, iss. 4, s. 23-30
- [współaut.] Kalaji H, Mastalerczuk G, Bąba W [et al.] Can Photosynthetic Performance of Oat (Avena sativa L.) Plants be Used as Bioindicator for Their Proper Growth Conditions?. - Chiang Mai Journal of Science, 2019, Vol. 46, no. 5, p. 880-895
- [współaut.] Buczek J, Jarecki W, Jańczak-Pieniążek M [et al.] Regionalne zróżnicowanie rolnictwa w województwie podkarpackim W: Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 7-18
- [współaut.] Kamizela A Alternatywne wykorzystanie roślin uprawnych W: Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 87-96
- [współaut.] Stadnik B Postęp biologiczny w uprawie zbóż W: Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 97-106
- [współaut.] Stadnik B Produkty jęczmienne w żywieniu człowieka W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 193-203
- [współaut.] Surówka M Właściwości prozdrowotne owsa w żywieniu człowieka W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 204-215
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Bobrecka-Jamro D Assessing the impact of foliar fertilization with manganese and copper on the yield and chemical composition of spring barley. - Polish Journal of Agronomy, 2018, z. 35, s. 59-64
- [współaut.] Krochmal-Marczak B, Bobrecka-Jamro D Ocena wpływu nawożenia dolistnego na plonowanie i skład chemiczny nasion gryki (Fagopyrum esculentum Moench). - Fragmenta Agronomica, 2018, Vol. 35, nr 1, s. 106-114
- [współaut.] Krochmal-Marczak B, Sawicka B Impact of cultivations technology on the yield of sweet potato (Ipomoea Batatas L.) tubers. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2018, Vol. 30, iss. 11, p. 978-983
- [współaut.] Pyrek-Bajcar E Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie i jakość ziarna nowych odmian owsa oplewionego i nieoplewionego / Edyta Pyrek-Bajcar ; prom. Renata Tobiasz-Salach. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2018, 97 s.
- [współaut.] Kamizela A Wpływ wybranych czynników środowiskowych i agrotechnicznych na jakość i ilość nasion gryki zwyczajnej Fagopyrum esculentum Moench W: Jakość produktów sektora rolno-spożywczego i jego pozycja na rynku : monografia naukowa / pod redakcją Barbary Krochmal-Marczak. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia: 2018, S. 89-98
- [współaut.] Stadnik B Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na ilość i jakość ziarna jęczmienia jarego (Hordeum Vulgare L.) W: Jakość produktów sektora rolno-spożywczego i jego pozycja na rynku : monografia naukowa / pod redakcją Barbary Krochmal-Marczak. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia: 2018, S. 77-88
- [współaut.] Krochmal-Marczak B Jęczmień, jego uprawa i możliwości wykorzystania ziarna w żywieniu człowieka W: Wybrane aspekty z bezpieczeństwa żywności : monografia naukowa / pod redakcją Barbary Krochmal-Marczak. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia: 2017, S. 117-127
- [współaut.] Krochmal-Marczak B, Ślusarczyk B, Betlej I [et al.] Rośliny i żywność genetycznie modyfikowana W: Wybrane aspekty z bezpieczeństwa żywności : monografia naukowa / pod redakcją Barbary Krochmal-Marczak. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia: 2017, S. 47-59
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Wpływ nawożenia azotowego na plon i wartość żywieniową ziarna owsa. - Przegląd Zbożowo-Młynarski - Gazeta Młynarska, 2016, nr 4, s. 28-30
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Pyrek-Bajcar E, Buczek J Response of hulled and naked oat to foliar fertilization. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2016, nr 15 (2), s. 77-88
- [współaut.] Krochmal-Marczak B Możliwości wykorzystania ziarna owsa w diecie człowieka. - Herbalism, 2016, Vol. 1, no. 2, s. 138-145
- [współaut.] Pyrek-Bajcar E, Bobrecka-Jamro D Assessing the possible use of hulled and naked oat grains as energy source. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 3, pp. 35-40
- [współaut.] Krochmal-Marczak B, Pyrek-Bajcar E Ocena ziarna owsa oplewionego i nieoplewionego jako żywności funkcjonalnej W: Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna : bezpieczeństwo żywności i pasz : monografia naukowa III Międzynarodowej Konferencji, Krosno 12-13 maja 2016 / redakcja naukowa Grzegorz Bazylak, Henryk Różański. Wrocław ; Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia: 2016, S. 82-90
- [współaut.] Pyrek-Bajcar E, Bobrecka-Jamro D Transport żywności w świetle obowiązujących przepisów prawnych W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 57-70
- [współaut.] Warchoł R, Pyrek-Bajcar E, Bobrecka-Jamro D Walory żywieniowe w diecie człowieka W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 80-87
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Warchoł R Dobra praktyka rolnicza szansą zrównoważonego rozwoju w rolnictwie na terenie Unii Europejskiej W: Rynek aktywów biologicznych i produktów rolniczych / red. nauk. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 53-64
- [współaut.] Pyrek-Bajcar E, Bobrecka-Jamro D Grupy producentów rolnych szansą rozwoju przedsiębiorczości obszarów wiejskich W: Prawno-ekonomiczne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw w Polsce / pod redakcją Jarosława Brodnego. Legnica, Stowarzyszenie Instytut Nauk Ekonomiczno-Technicznych w Legnicy: 2015, S. 89-100
- [współaut.] Warchoł R Rozwój rolnictwa ekologicznego na terenie województwa podkarpackiego w latach 2010-2014 W: Gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne w Polsce / pod red. Jarosława Brodnego. Legnica, Instytut Nauk Ekonomiczno-Technicznych: 2015, S. 81-90
- [współaut.] Janowska-Miąsik E, Bobrecka-Jamro D Produkcja zbóż w województwie podkarpackim w latach 2002-2011. - Fragmenta Agronomica, 2013, Vol. 30, nr 2, s. 153-161
- [współaut.] Kapusta I, Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D [et al.] Identification and quantification of phenolic compounds from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers. - Journal of Food, Agriculture & Environment, 2013, Vol. 11, iss. 3-4, s. 601-606
- Wpływ nawożenia azotem na plon i jakość ziarna owsa siewnego uprawianego w warunkach glebowo-klimatycznych województwa podkarpackiego : rozprawa habilitacyjna. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2013, 104, [2] s.
- [współaut.] Janowska-Miąsik E, Bobrecka-Jamro D Responses of photosynthesis and Photosystem II to salt stress in two wheat and oat cultivars, (Avena Sativa) and (Avena Nuda ) W: Plant functioning under environmental stress / ed. by Maciej Grzesiak, Andrzej Rzepka, Tomasz Hura, Stanisław Grzesiak. Cracow, F. Górski Institute of Plant Physiology. Polish Academy of Sciences: 2013, S. 175-183
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Wpływ nawożenia dolistnego i zmniejszonych dawek herbicydu na plon i cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej. - Fragmenta Agronomica, 2012, nr 1, s. 7-15
- [współaut.] Buczek J, Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D Wpływ gęstości siewu i dawki tribenuronu metylu na zachwaszczenie pszenicy jarej. - Progress in Plant Protection, 2012, vol. 52, iss. 1, s. 62-66
- [współaut.] Jankowska D, Bobrecka-Jamro D, Buczek J Grain yield and chemical composition of new, naked lines of barley grown in conditions of Subcarpatian region. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2012, vol. 11, iss. 1, s. 99-111
- [współaut.] Marchel M The migration of cadmium, lead, copper and zinc in the soil-plant system, under the influence of pollution be means of transport and their influence on physiological processes W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 341-349
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Ocena produkcyjności i wzajemnego oddziaływania zbóż jarych uprawianych w mieszankach. - Fragmenta Agronomica, 2011, nr 4, s. 116-122
- [współaut.] Jankowska D, Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Yield and chemical composition of the train of new dwarf breeding lines of oat (Avena sativa L.). - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2011, T. 10, nr 4, s. 161-171
- [współaut.] Pisulewska E, Cieślik E, Witkowicz R [et al.] The effect of different nitrogen fertilization on the content and quality of lipids in covered and naked oat. - Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, Vol. 58, suppl. 3, s. 129-130
- [współaut.] Pisulewska E, Witkowicz R, Cieślik E [et al.] Wpływ warunków siedliska na ilość i jakość lipidów w wybranych formach owsa. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, Vol. 18, Iss. 3, s. 66-77
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Augustyńska-Prejsnar A, Szpunar-Krok E Rolnictwo ekologiczne na Podkarpaciu. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010, Z. 549, s. 217-227
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Buczek J, Szpunar-Krok E Reakcja owsa oplewionego i nagoziarnistego na działanie regulatorów wzrostu. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, nr 3 (70), s. 174-181
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Skuteczność stosowania pełnych i zredukowanych dawek herbicydów w pszenicy jarej. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio E, Agricultura, 2010, vol. 65, nr 1, s. 9-17
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Weed infestation and yield of spring cereal mixtures depending on cultivation method. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2010, Vol. 9, nr 3, s. 3-12
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D Plonowanie owsa nagoziarnistego i bobiku uprawianych w siewie czystym i w mieszankach. - Fragmenta Agronomica, 2009, R. 26, nr 2 s, s. 145-151
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Tłomak J Produkcja i rozdysponowanie słomy na przykładzie powiatu mieleckiego. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010, Z. 549, s. 207-215
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Wpływ dokarmiania dolistnego na plon i skład chemiczny ziarna owsa nieoplewionego. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio E, Agricultura, 2009, vol. 64, nr 1, s. 19-28
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu i stosowanych herbicydów. - Fragmenta Agronomica, 2009, R. 26, nr 3, s. 7-14
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Buczek J Wpływ poziomu intensywności uprawy na bioróżnorodność flory zachwaszczającej mieszankę wyki siewnej z jęczmieniem jarym. - Fragmenta Agronomica, 2009, R. 26, nr 4, s. 170-180
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Kubit P Skład chemiczny ziarna owsa nagoziarnistego i nasion bobiku uprawianych w siewie czystym i w mieszankach. - Fragmenta Agronomica, 2009, R. 26, nr 2, s. 152-157
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Buczek J Plonowanie i skład chemiczny ziarna nowych rodów jęczmienia nieoplewionego uprawianych w rejonie Podkarpacia W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : III ogólnopolska konferencja naukowo-szkoleniowa, Puławy, 27-28 października 2009 / [Instytut Nawożenia i Gleboznawstwa. Państwowy Instytut Badawczy w Puławach]. Puławy, Instytut Nawożenia i Gleboznawstwa. Państwowy Instytut Badawczy: 2009, S. 133-134
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Buczek J Wielkość plonu i skład chemiczny ziarna nowych rodów owsa krótkosłomego uprawianych w rejonie Podkarpacia W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : III ogólnopolska konferencja naukowo-szkoleniowa, Puławy, 27-28 października 2009 [Instytut Nawożenia i Gleboznawstwa. Państwowy Instytut Badawczy w Puławach]. Puławy, Instytut Nawożenia i Gleboznawstwa. Państwowy Instytut Badawczy: 2009, S. 131-132
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Buczek J, Szpunar-Krok E Reakcja owsa oplewionego na dolistne dokarmianie. - Fragmenta Agronomica, 2008, R. 25, nr 1 (97), s. 420-427
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E, Buczek J Nawożenie dolistne a struktura plonu i jakość ziarna owsa. - Fragmenta Agronomica, 2008, R. 25, nr 1 (97), s. 428-435
- [współaut.] Buczek J, Kryńska B Reakcja pszenicy ozimej na doglebowe i dolistne stosowanie azotu. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio E, Agricultura, 2008, vol. 63, nr 4, s. 48-57
- [współaut.] Buczek J, Szpunar-Krok E Ocena zawartości ołowiu i kadmu w ziarnie zbóż uprawianych przy drogach Podkarpacia. - Fragmenta Agronomica, 2008, R. 25, nr 1 (97), s. 18-26
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D Wpływ sposobu i intensywności uprawy na kształtowanie struktury plonu i plonowanie wyki siewnej (Vicia sativa L.). - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2008, Vol. 7, nr 3, S. 125-134
- [współaut.] Buczek J, Kryńska B Ocena zasobów biomasy drzewnej na cele energetyczne w województwie podkarpackim W: Innowacje w technologiach roślinnych podstawą kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej przez samorząd terytorialny / pod red. Doroty Bobreckiej-Jamro, Barbary Kryńskiej, Jaba Buczka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2008, S. 132-149
- [współaut.] Szpunar-Krok E Agrotechnika ważniejszych wieloletnich gatunków roślin energetycznych W: Innowacje w technologiach roślinnych podstawą kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej przez samorząd terytorialny / pod red. Doroty Bobreckiej-Jamro, Barbary Kryńskiej, Jaba Buczka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2008, S. 70-99
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Buczek J Wymagania siedliskowe i biologia rozmnażania jednorocznych i wieloletnich roślin energetycznych W: Innowacje w technologiach roślinnych podstawą kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej przez samorząd terytorialny / pod red. Doroty Bobreckiej-Jamro, Barbary Kryńskiej, Jaba Buczka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2008, S. 53-69
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Buczek J Plonowanie owsa w siewie czystym i w mieszankach ze zbożami jarymi. - Fragmenta Agronomica, 2007, R. 24, nr 4, s. 218-223
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Buczek J Reakcja owsa na dolistne nawożenie preparatem Bio-algeen. - Fragmenta Agronomica, 2007, R. 24, nr 2, s. 351-356
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Wpływ dolistnego dokarmiania na plon i skład chemiczny ziarna owsa.. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007, nr 246, s. 55-60
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E, Buczek J Ocena wartości gospodarczej odmian owsa nagoziarnistego uprawianych w rejonie Podkarpacia. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007, nr 244, s. 183-189
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Ocena plonowania i odchwaszczającego działania jarych mieszanek zbożowych. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, Z. 516, s. 11-18
- [współaut.] Buczek J, Szpunar-Krok E Przydatność konsumpcyjna ziemniaków i warzyw [korzeniowych] uprawianych w pobliżu dróg regionu rzeszowskiego. - Acta Agrophysica, 2007, vol. 10, z. 2, s. 293-301
- [współaut.] Buczek J, Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D Ocena skuteczności stosowania wybranych herbicydów w pszenicy jarej. - Fragmenta Agronomica, 2007, R. 24, nr 2, s. 48-57
- [współaut.] Buczek J, Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D Wpływ herbicydów powschodowych za zachwaszczenie i plonowanie bobiku. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007, nr 244, s. 231-238
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Buczek J Przydatność wybranych odmian bobiku do mieszanek z pszenicą jarą. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, Z. 522, s. 325-332
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Buczek J Reakcja soczewicy jadalnej (Lens culinaris MEDIK.) na inokulację nasion Rhizobium leguminosarum. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, Z. 522, s.333-340
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Stan obecny i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu. - Inżynieria Ekologiczna, 2006, nr 15, s. 64-70
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Wpływ nawożenia azotowego na plon ziarna, zawartość białka i elementy struktury plonu owsa. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006, nr 239, s. 41-47
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Jastrzębska W Nakłady inwestycyjne na ochronę środowiska w powiecie przemyskim. - Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, (2006), nr 1116, s. 734-740
- [współaut.] Jastrzębska W, Bobrecka-Jamro D Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw w procesie globalizacji i integracji europejskiej W: Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy. Z. 9, Problemy globalizacji i regionalizacji. Cz. 2 / red. nauk. Michał Gabriel Woźniak; Uniwersytet Rzeszowski. Katedra Teorii Ekonomii. Rzeszów, Mitel: 2006, S. 73-84
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Uwarunkowania i perspektywy produkcji roślinnej w gminie Dynów. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 64-73
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Możliwości i ograniczenia rozwoju rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu W: Kształtowanie środowiska i ochrona środowiska : uwarunkowania przyrodnicze, techniczne i społeczno-ekonomiczne : konferencja naukowa, Olsztyn, 15-17 czerwca 2005 r. / red. tomu Jan Siuta, Józef Koc, Andrzej Skwierawski ; Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa UWM w Olsztynie. Warszawa, PTIE: 2005, S. 114-116
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Szanse i ograniczenia rozwoju przedsiębiorczości obszarów wiejskich na przykładzie gminy Świlcza. - Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, (2004), nr 1030, s. 259-267
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Produkcja zbóż na Podkarpaciu. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2003), Z. 1, s. 7-13
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Wpływ gęstości siewu na plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego. - Fragmenta Agronomica, 2002, R. 19, nr 2, s. 71-78
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego w rejonie Bieszczadów. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Sesja Naukowa, (2001), Z. 76, s. 35-41
- [współaut.] Bobrecka-Jamro D Uprawa owsa nagoziarnistego w rejonie województwa podkarpackiego. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Sesja Naukowa, (2001), Z. 76, s. 255-260
- [współaut.] Pizło H, Bobrecka-Jamro D Zawartość składników pokarmowych w nowych rodach owsa uprawianego w Beskidzie Niskim. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Sesja Naukowa, (2001), Z. 76, s. 261-266