prof. dr hab. Zofia Sokołowicz
- Jednostka:
Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich / Department of Animal Production and Poultry Products Evaluation - Budynek: D9
- Pokój: 348
- Nr telefonu: 17-785-53-48
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-4483-079X
- Konsultacje dla studentów: środa, 9:30 - 11:00
Informacje
Zainteresowania prof. dr hab. Sokołowicz:
- wpływ systemu chowu i poziomu dobrostanu zwierząt na jakość jaj i mięsa drobiowego;
- wpływ czasu i warunków przechowywania na jakość jaj i mięsa drobiowego;
- wpływ marynowania i metod utrwalania na jakość mięsa i przetworów drobiowych;
- żywność drobiowa wzbogacona;
- żywność tradycyjna i regionalna.
Prof. Sokołowicz research interests:
- Effect of the rearing system and the level of animal welfare on the quality of eggs and poultry meat;
- The effect of storage time and conditions on the quality of eggs and poultry meat;
The effect of marinating and preservation methods on the quality of meat and poultry products;
- enriched poultry foods;
- traditional and regional foods.
Publikacje
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Kačániová M, Ormian M [et al.] Quality Assessment of Minced Poultry Products Including Black Fermented Garlic. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 1
- [współaut.] Dykiel M, Staniszewska A Ocena jakości kiełbas wieprzowych sieci detalicznej Podkarpacia W: Uwarunkowania produkcji żywności i odnawialnych źródeł energii. Cz. 5 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 53-70
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Hanus P [et al.] The Effect of Temperature and Storage Duration on the Quality and Attributes of the Breast Meat of Hens after Their Laying Periods. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 23
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Kačániová M [et al.] Quality and Microbiological Safety of Poultry Meat Marinated with the Use of Apple and Lemon Juice. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Dykiel M, Topczewska J, Krawczyk J [et al.] A Comparison of the Plumage Condition of Three Egg-Laying Poultry Genotypes Housed in Non-Cage Systems. - Animals, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Kačániová M, Dykiel M, Augustyńska-Prejsnar A [et al.] Influence of Storage Packaging Type on the Microbiological and Sensory Quality of Free-Range Table Eggs. - Animals, 2023, Vol. 13, iss. 12
- [współaut.] Krawczyk J, Lewko L, Koseniuk A [et al.] Effect of Hen Genotype and Laying Time on Egg Quality and Albumen Lysozyme Content and Activity. - Animals, 2023, Vol. 13, iss. 10
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Ormian M Skala transportu zwierząt gospodarskich w Unii Europejskiej. - Polish Journal for Sustainable Development, 2023, T. 27, cz. 1, s. 65-70
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W Nieprawidłowości w obrocie zwierzętami i materiałem biologicznym W: Szanse nauk o zwierzętach / pod redakcją Brygidy Ślaskiej, Andrzeja Junkuszewa, Bożeny Kiczorowskiej. Lublin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie: 2023, S. 135-142
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Kačániová M The Effect of the Addition of Hemp Seeds, Amaranth, and Golden Flaxseed on the Nutritional Value, Physical, Sensory Characteristics, and Safety of Poultry Pâté. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 10
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Tobiasz-Salach R Nutritional and Health-Promoting Value of Poultry Meatballs with the Addition of Plant Components. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 21
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Topczewska J, Ormian M [et al.] The Effect of the Addition Turmeric on Selected Quality Characteristics of Duck Burgers Stored under Refrigeration. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Topczewska J, Ormian M Quality of Poultry Roast Enriched with Hemp Seeds, Hemp Oil, and Hemp Flour. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 23
- [współaut.] Dykiel M, Augustyńska-Prejsnar A, Krawczyk J The Effect of Storage Duration on Some Quality Traits and Composition of Eggs from Different Housing Systems. - Annals of Animal Science, 2022, Vol. 22, iss. 1, s. 459-475
- [współaut.] Ormian M, Augustyńska-Prejsnar A Determinanty wyboru produktów tradycyjnych i regionalnych w opinii studentów W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 19-28
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Hanus P, Kačániová M Assessment of technological characteristics and microbiological quality of marinated turkey meat with the use of dairy products and lemon juice. - Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 2021, Vol. 34, no. 12, p. 2003-2011
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Krawczyk J, Kačániová M [et al.] Technological and Sensory Quality and Microbiological Safety of RIR Chicken Breast Meat Marinated with Fermented Milk Products. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 11
- [współaut.] Basznianin B, Augustyńska-Prejsnar A The Effect of Inulin Addition on the Quality of Low-Fat Poultry Sausages. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, nr 2, s. 5-10
- [współaut.] Burdzy S, Augustyńska-Prejsnar A Effect of the addition of inulin on the quality of poultry burgers®. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, T. 31, nr 1, s. 29-34
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Lechowska J Does Experience Make Hucul Horses More Resistant to Stress? A Pilot Study. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 12
- [współaut.] Wilk A, Augustyńska-Prejsnar A Effect of lactic acid concentration on the quality of marinat ed broiler breast FIllets®. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, T. 31, nr 1, s. 50-55
- [współaut.] Dymiński M, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ marynowania sokiem owocowym na cechy jakościowe mięśni piersiowych kurcząt brojlerów W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-19
- [współaut.] Zaworska P, Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wpływ rodzaju marynaty na jakość marynowanych jaj kurzych i przepiórczych W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 70-81
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Effect of the addition of oat and wheat fiber on the quality of poultry burgers. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2020, T. 30, nr 2, s. 22-26
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Hanus P, Ormian M [et al.] Quality and Safety of Marinating Breast Muscles of Hens from Organic Farming after the Laying Period with Buttermilk and Whey. - Animals, 2020, Vol. 10, iss. 12
- [współaut.] Dykiel M, Topczewska J, Krawczyk J [et al.] The Effect of the Type of Non-Caged Housing System, Genotype and Age on the Behaviour of Laying Hens. - Animals, 2020, Vol. 10, iss. 12
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Hanus P [et al.] Effects of Marinating Breast Muscles of Slaughter Pheasants with Acid Whey, Buttermilk, and Lemon Juice on Quality Parameters and Product Safety. - Journal of Food Quality, 2019, Vol. 2019, Article ID 5313496 (8s.)
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Kluz M Effect of using acid whey for marinating chicken breast muscles in organic production. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2019, Vol. 31, iss. 4, p. 281-287
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Kosiński K Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa bażantów rzeźnych odchowywanych w wolierach z dostępem i bez dostępu do zielonego wybiegu. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2019, T. 29, nr 1, s. 65-68
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Rogowska A Effect of marinating broiler chicken meat with acid whey on product quality and consumer acceptance. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, R. 26, nr 1, s. 125-136
- [współaut.] Dykiel M Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych. - Herbalism, 2019, nr 1, s. 111-118
- [współaut.] Dykiel M, Krawczyk J, Augustyńska-Prejsnar A Effect of layer genotype on physical characteristics and nutritive value of organic eggs. - CyTA-Journal of Food, 2019, Vol. 17, iss. 1, p. 11-19
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 68-78
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Wpływ rasy i obróbki termicznej na jakość mięśni piersiowych kur z chowu ekologicznego po pierwszym roku użytkowania nieśnego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 1, s. 151-162
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, T. 28, nr 2, s. 90-96
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Physicochemical and Sensory Properties of Broiler Chicken Breast Meat Stored Frozen and Thawed Using Various Methods. - Journal of Food Quality, 2018, Vol. 2018, Article ID 6754070
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Zmiany cech jakościowych mięśni piersiowych kurcząt brojlerów przechowywanych zamrażalniczo. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, T. 28, nr 1, s. 9-13
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Kosiński K Effects of thawing methods on the physicochemical properties of freezer stored broiler chicken breast muscles. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2018, Vol. 23, nr 2, s. 55-61
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M, Topczewska J [et al.] Oddziaływanie ferm trzody chlewnej i drobiu na środowisko. - Proceedings of ECOpole, 2018, Vol. 12, nr 1, s. 117-129
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M Effect of alternative housing system and hen genotype on egg quality characteristics. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2018, Vol. 30, iss. 8, p. 695-703
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M Effect of outdoor access on quality of eggs from Sussex hens (S-66). - European Poultry Science, 2018, Vol. 82, 16 s.
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M Productivity of laying hens in different production systems. - Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 2018, vol. 17, iss. 2, s. 3-10
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M The Effect of the Type of Alternative Housing System, Genotype and Age of Laying Hens on Egg Quality. - Annals of Animal Science, 2018, vol. 18, iss. 2, s. 541-555
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Effects of marination processes on physicochemical traits of breast meat following thermal treatment. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, nr 4, s. 247-252
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Physical, chemical and sensory quality of meat from greenleg partridge hens subjected to thermal treatment. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, Iss. 2, s. 81-87
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M The influence of frozen storage duration and thawing methods on the meat quality of broiler chickens. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, Iss. 4, s. 253-259
- [współaut.] Ormian M, Augustyńska-Prejsnar A Jakość mięsa kur z chowu ekologicznego po zakończonym okresie nieśności. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2017, T. 27, nr 2, s. 11-14
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Wpływ marynowania na jakość mięśni piersiowych kurcząt brojlerów po obróbce termicznej. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2016, T. 26, nr 1, s. 22-26
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Wpływ marynowania na jakość mięśni piersiowych kurcząt brojlerów. - Wiadomości Zootechniczne, 2016, Vol. 54, nr 1, s. 45-52
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa kurcząt brojlerów z chowu bez dostępu oraz z dostępem do wybiegu. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2016, Z. 586, s. 3-10
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wpływ metod obróbki termicznej i temperatury wewnątrz mięśni na jakość sensoryczną mięsa kurcząt brojlerów. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, nr 4, s. 209-214
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wpływ systemu chowu i metody termicznej na wyniki instrumentalnej oceny barwy i siłę cięcia mięsa kurcząt brojlerów. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, nr 4, s. 2015-220
- [współaut.] Krawczyk J, Świątkiewicz S Quality of poultry meat from native chicken breeds - a review. - Annals of Animal Science, 2016, Vol. 16, iss. 2, s. 347-268
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M Wpływ czasu przechowywania na jakość i właściwości funkcjonalne jaj od kur objętych w Polsce programem ochrony. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, nr 2, s. 49-57
- [współaut.] Topczewska J Chów zwierząt w gospodarstwach ekologicznych w aspekcie zrównoważonego rozwoju. - Polish Journal for Sustainable Development, 2016, T. 20, s. 169-176
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wpływ genotypu niosek na jakość jaj z chowu ekologicznego W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 108-117
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i cechy sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 99-107
- [współaut.] Dykiel M, Ślusarczyk B, Gargała-Polar M [et al.] Asortyment i ceny żywności ekologicznej na lokalnym rynku W: Żywność dla świadomego konsumenta / pod redakcją Krzysztofa Melskiego, Doroty Walkowiak-Tomczak. Poznań, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu: 2016, S. 85-93
- [współaut.] Ormian M, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ metod obróbki termicznej i temperatury wewnątrz mięśni na jakość sensoryczną mięsa kur po zakończonym okresie nieśności W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 71-79
- [współaut.] Ormian M, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ metod obróbki termicznej na jakość sensoryczną mięśni piersiowych kaczek rzeźnych W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 90-98
- [współaut.] Topczewska J Ekologiczna produkcja zwierzęca jako element zrównoważonego rozwoju W: III Konferencja Naukowa pt. "Retardacja materialnego przekształcania zasobów. Osiągnięcia, problemy, perspektywy", Rzeszów, 15-17 wrzesień 2016 r. / [kom. org. Joanna Kostecka] ; Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy. Rzeszów, [b.w.]: 2016, S. 44
- [współaut.] Krawczyk J Effect of chicken breed and storage conditions of eggs on their quality. - Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 2015, vol. 14, iss. 4, s. 109-118
- [współaut.] Krawczyk J Ochrona bioróżnorodności kur w uwarunkowaniach mechanizmów wsparcia rolnictwa przez Unię Europejską. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, t. 17, z. 1, s. 118-122
- [współaut.] Krawczyk J Zmiany w rozwoju krajowej produkcji mięsa drobiowego po integracji Polski z Unią Europejską. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 3, s. 357-361
- [współaut.] Ormian M, Augustyńska-Prejsnar A Wpływ obróbki termicznej na wybrane cechy jakości mięśni piersiowych kurcząt z chowu wybiegowego. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2015, nr 2, s. 43-46
- [współaut.] Puchała M, Krawczyk J, Utnik-Banaś K Effect of Breed and Production System on Physicochemical Characteristics of Meat From Multi-Purpose Hens. - Annals of Animal Science, 2015, vol. 15, nr 1, s. 247-261
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A Czynniki kształtujące jakość sensoryczną mięsa kurcząt brojlerów. - Wiadomości Zootechniczne, 2014, R. 52, z. 2, s. 108-116
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Technologia drobiu i jaj : przewodnik do ćwiczeń. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, 128, [2] s.
- [współaut.] Dykiel M Wpływ czasu przechowywania na jakość jaj z chowu wybiegowego W: Acta Carpathica 19 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 97-102
- [współaut.] Kłos K, Bielińska H Sterowanie nieśnością jako czynnik poprawiający efektywność chowu gęsi na obszarach przyrodniczo cennych. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2013, T. 15, nr 1, s. 91-96
- [współaut.] Krawczyk J Wykorzystanie kur nieśnych objętych programem ochrony w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2013, T. 15, nr 1, s. 115-120
- [współaut.] Krawczyk J, Świątkiewicz S, Sosin-Bzducha E Effect of outdoor access and increased amounts of local feed materials in the diets of hens covered by the gene-pool protection programme for farm animals in Poland on quality of eggs during peak egg production. - Annals of Animal Science, 2013, vol. 13, nr 2, s. 327-339
- [współaut.] Krawczyk J, Świątkiewicz S, Korelecki J [et al.] Performance and egg quality of hens from conservation flocks fed a diet containing maize Distillers Dried Grains with Solubles (DDGS). - Annals of Animal Science, 2012, vol. 12, no. 2, s. 247-260
- [współaut.] Krawczyk J, Herbut E Jakość jaj z chowu ekologicznego w pierwszym i drugim roku użytkowania niosek. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, nr 4, s. 185-194
- [współaut.] Krawczyk J, Augustyńska-Prejsnar A Production of table eggs in alternative production systems as a component of sustainable development and conservation of chicken biodiversity W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 135-146
- Wymagania środowiskowe ptaków użytkowych W: Hodowla i użytkowanie drobiu / pod red. Jana Jankowskiego. Warszawa, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne: 2012, S. 165-182
- [współaut.] Krawczyk J, Szymczyk B Effect of housing system on cholesterol, vitamin and fatty acid content of yolk and physical characteristics of eggs from Polish native hens. - Archiv für Geflugelkunde, 2011, Vol. 75, Iss. 3, s. 151-157
- [współaut.] Krawczyk J, Utnik - Banaś K Uwarunkowania rozwoju ekologicznej produkcji drobiarskiej w aspekcie koncepcji rozwoju zrównoważonego. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, nr 4, s. 87-90
- [współaut.] Lechowska J Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych W: Kompendium rolnictwa ekologicznego / pod red. Janiny Błażej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 181-214
- [współaut.] Kłos K, Badowski J, Bielińska H Określenie możliwości szacowania umięśnienia nóg gęsi Białych Kołudzkich na podstawie pomiarów przyżyciowych. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2010, t. 37, nr 1, s. 55-62
- [współaut.] Krawczyk J Znaczenie chowu drobiu w gospodarstwach agroturystycznych w opinii mieszkańców województwa podkarpackiego;. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, t. 12, z. 4, s. 314-316
- [współaut.] Krawczyk J Time trends in the economic efficiency of broiler chicken production in the market conditions of Poland W: Welfare and economic aspects of animal production. Kraków, Instytut Zootechniki. Państwowy Instytut Badawczy: 2010, S. 200-211
- [współaut.] Herbut E, Krawczyk J Poultry production and strategy for sustainable development of rural areas. - Annals of Animal Science, 2009, vol. 9, nr 2, s. 107-117
- [współaut.] Krawczyk J Świadomość rolników i konsumentów na temat dobrostanu kur w różnych systemach utrzymania a konkurencyjność na rynku jaj w dobie globalizacji. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, t. 11, z. 1, s. 94-398
- [współaut.] Krawczyk J Dylematy rozwoju drobiarstwa w warunkach unijnej polityki zrównoważonego rozwoju rolnictwa. - Polskie Drobiarstwo, 2009, R. 17, nr 9, s. 12-15
- [współaut.] Krawczyk J Konkurencyjność krajowej produkcji mięsa drobiowego w handlu zagranicznym a ceny skupu żywca i opłacalność produkcji pierwotnej na przykładzie wybranej fermy. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, t. 11, z. 3, s. 192-195
- [współaut.] Krawczyk J Makro i mikroekonomiczne uwarunkowania efektywności produkcji kurcząt brojlerów. - Polskie Drobiarstwo, 2009, R. 16, nr 4, s. 6-8
- [współaut.] Krawczyk J System chowu kur nieśnych jako czynnik zrównoważonego rozwoju. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 249-252
- [współaut.] Slatyńska A Dobrostan kur w różnych systemach utrzymania W: Materiały Jubileuszowej V Ogólnopolskiej Młodzieżowej Konferencji Naukowej "Młodzi naukowcy - praktyce rolniczej" nt. "Nauki rolnicze w rzeczywistości społeczno-gospodarczej współczesnych obszarów wiejskich", Rzeszów, 21-23 kwietnia 2009 / [oprac. red. materiałów konf. Marta Pisarek, Dawid Polar, Marta Gargała] ; Uniwersytet Rzeszowski. Wydział Biologiczno-Rolniczy. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 24-27
- [współaut.] Krawczyk J Aktywność rolników w korzystaniu z unijnych środków podstawą konkurencyjności na rynku Wspólnoty. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 390-394
- [współaut.] Krawczyk J Efektywność znakowania jaj w obrocie handlowym. - Polskie Drobiarstwo, 2008, R. 15, nr 6, s. 9-11
- [współaut.] Krawczyk J Implementacja unijnych regulacji do polskiego prawodawstwa w aspekcie konkurencyjności krajowe produkcji jaj. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 208-212
- [współaut.] Krawczyk J Koszty i opłacalność niskotowarowej produkcji kurcząt brojlerów w latach 2005-2007. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 382-388
- [współaut.] Krawczyk J Some quality traits of eggs from Greenleg Partridge hens raised with limited outdoor access. - Annals of Animal Science, 2008, Vol. 8, nr 3, s. 289-294
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M Hen housing system and egg quality as viewed by consumers. - Annals of Animal Science, 2008, Vol. 8, nr 1, s. 71-80
- [współaut.] Krawczyk J Behavior of conservation breed hens kept with or without access to open-air runs. - Annals of Animal Science, 2007, suppl. 1, s. 153-156
- [współaut.] Krawczyk J Biological value of hatching eggs of parents stocks derived from coks from conservation flocks. - Annals of Animal Science, 2007, suppl. 1, s. 241-244
- [współaut.] Krawczyk J Efektywność produkcji kurzych jaj spożywczych w różnych systemach utrzymania. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2007, T. 34, z. 2, s. 251-259
- [współaut.] Krawczyk J Effect of free-range production system on egg quality of native Greenleg Partridge hens. - Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2007, T. 57, nr 4 (B), s. 339-341
- [współaut.] Krawczyk J Uwarunkowania konkurencyjności produkcji jaj spożywczych na przykładzie wybranej fermy. - Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, (2006), nr 1118, s. 491-496
- Innowacyjność drobiarstwa warunkiem jego konkurencyjności na europejskim rynku. - Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, (2006), nr 1116, s. 105-111
- Rozwój proekologicznej produkcji drobiarskiej jako czynnik rozwoju obszarów wiejskich. - Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, (2006), nr 1116, s. 710-715
- [współaut.] Dykiel M Wyniki produkcyjne i opłacalność odchowu kurcząt brojlerów w fermie prywatnej i spółdzielczej W: Wybrane problemy rolnictwa i ochrony środowiska / red. Maria Ruda i Dariusz Kusz. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2006, S. 41-48
- [współaut.] Ruda M Dobrostan w chowie zwierząt gospodarskich W: Wybrane problemy rolnictwa i ochrony środowiska / red. Maria Ruda i Dariusz Kusz. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2006, S. 117-126
- Effect of two different system of hens keeping on cost and profitability of egg production W: "Science for poultry practice - poultry practice for science" : XVIII International Poultry Symposium PB WPSA, Rogów, 4-6 September 2006 / Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej. Warszawa, Wydaw. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego: 2006, S. 216-219
- [współaut.] Krawczyk J Dochodowość produkcji kurcząt brojlerów w pierwszych miesiącach po integracji europejskiej. - Polskie Drobiarstwo, 2005, R. 12, nr 5, s. 37-39
- [współaut.] Krawczyk J Economic efficiency of broiler chicken production in the polish market conditions of 1999-2004. - Messenger of Lviv National Academy of Veterinary Medicine, 2005, vol. 7, nr 2, s. 268-273
- [współaut.] Krawczyk J Economic efficiency of lengthening the productive life of laying hens through moulting. - Annals of Animal Science, 2005, vol. 5, nr 1, s. 215-223
- [współaut.] Krawczyk J, Ruda M Trends in the profitability of broiler chicken production before and after European integration using the example of a selected farm. - Annals of Animal Science, 2005, vol. 5, nr 2, s. 387-396
- Hipertermia w odchowie kurcząt brojlerów. Kraków, Wydaw. Instytut Zootechniki: 2005, 84 s.
- [współaut.] Herbut E Economic effect of disturbing broiler chicken welfare by overheating. - Annals of Animal Science, 2004, supl. 1, s. 197-200
- [współaut.] Krawczyk J Efektywność produkcji jaj wylęgowych w warunkach wolnego rynku. - Polskie Drobiarstwo, 2004, nr 7, s. 41-43
- [współaut.] Krawczyk J Effect of stocking density on condition of feathers and canibalism in laying hens. - Annals of Animal Science, 2004, supl. 1, s. 105-108
- [współaut.] Krawczyk J Jak określić optymalny termin likwidacji stada reprodukcyjnego?. - Polskie Drobiarstwo, 2004, nr 10, s. 57-58
- [współaut.] Krawczyk J Jakość jaj spożywczych uzyskanych od kur w pierwszym i drugim roku użytkowania. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2004, t. 31, z. 2, s. 243-249
- [współaut.] Krawczyk J Możliwość poprawy opłacalności produkcji kurcząt brojlerów w warunkach wolnego rynku. - Polskie Drobiarstwo, 2004, nr 4, s. 51-53
- [współaut.] Krawczyk J Opłacalność produkcji kurcząt brojlerów w latach 2001-2003. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2004, t. 31, z. 1, s. 133-141
- [współaut.] Krawczyk J Profitability of hatching egg production in 2002-2003. - Annals of Animal Science, 2004, vol. 4, nr 2, s. 421-428
- [współaut.] Krawczyk J Uszkodzenia i jakość skorupy jaj kurzych w zależności od wielkości obsady. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 285-291
- [współaut.] Krawczyk J Wpływ czynników rynkowych na opłacalność produkcji kurcząt brojlerów. - Wiadomości Zootechniczne, 2004, R. 42, nr 4, s. 53-58
- [współaut.] Krawczyk J Wpływ wieku kur i wielkości obsady na jakość jaj spożywczych. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2004, t. 31, z. 1, s. 103-113
- [współaut.] Krawczyk J, Calik J Suitability of Astra H and S hens for rearing with the use of bedding material. - Annals of Animal Science, 2004, supl. 1, s. 201-204
- [współaut.] Krawczyk J, Dykiel M Ekonomiczna efektywność produkcji jaj wylęgowych kur mięsnych. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, 2004, z. 2, s. 137-144
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Molenda P The influence of pre-slaughter rest on the rate of post-slaughter bleeding off and qualitry of meet in porkers. - Animal Science Papers and Reports, 2004, T. 22, supl. 3, s. 205-210
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Molenda P Wpływ czasu wypoczynku przedubojowego na stopień poubojowego wykrwawienia i jakość mięsa. - Prace i Materiały Zootechniczne, 2004, z. spec. 15, s. 224-226
- Możliwości poprawy opłacalności produkcji kurcząt brojleróww warunkach wolnego rynku. - Polskie Drobiarstwo, 2004, nr 4, s. 51-53
- Wpływ krótkotrwałego stresu termicznego na produkcyjność kurcząt brojlerów. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2003, z. 17, s. 711-714
- [współaut.] Herbut E Wpływ chronicznego stresu termicznego na masę wybranych gruczołów u kurek i kogutków brojlerów. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, (2002), Z. 61, (2), s. 22-23
- [współaut.] Herbut E, Sosnówka-Czajka E, Rychlik I Welfare of chickens reared muder different thermal conditions. - Annals of Animal Science, 2002, supl. 1, s. 71-74
- [współaut.] Połtowicz K Effect of stocking density on layer welfare. - Annals of Animal Science, 2002, supl. 1, s. 79-84
- Efektywność produkcji kurcząt brojlerów w latach 2000-2001. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, (2002), Z. 61, (2), s. 87-88
- Wpływ krótkotrwałego obniżenia temperatury na wyniki odchowu i jakość tuszek kurcząt brojlerów. - Roczniki Naukowe Zootechniki, 2002, z. 16, s. 163-166
- [współaut.] Herbut E Effect of thermal acclimation of broiler chickens on their performance, metabolic rate, and thyroid activity. - Annals of Animal Science, 2001, vol. 1, nr 2, s. 199-205
- [współaut.] Herbut E Wpływ wymuszonego przepierzenia na wyniki reprodukcyjne stada rodzicielskiego kur mięsnych. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, 2001, nr 57, s. 263-270
- [współaut.] Krawczyk J Wpływ czynników genetyczno-żywieniowych na opłacalność produkcji kurcząt brojlerów. - Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, 2001, nr 57, s. 287-298
- [współaut.] Tereszkiewicz K, Ruda M Initial and final pH values of meat derived from porker's loins and ham. - Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, (2001), Vol. 10/51, No. 3, p. 236-238