Aktualności
Patent na wynalazek pn. „Sposób obniżania zawartości kwasu szczawiowego w ogonkach liściowych rabarbaru”
Z przyjemnością informujemy, że Urząd Patentowy RP w dniu 13 stycznia br. opublikował przyznany patent na wynalazek pn. „Sposób obniżania zawartości kwasu szczawiowego w ogonkach liściowych rabarbaru”, autorstwa: dra inż. Miłosza Zardzewiałego, dr hab. inż. Natalii Matłok prof. UR oraz prof. dra hab. Macieja Balawejdera
z Wydziału Technologiczno- Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Opracowana w ramach wynalazku metoda stanowi przełom w obszarze przetwarzania i wykorzystania rabarbaru, czyniąc go bardziej przyjaznym dla zdrowia konsumentów. Opatentowana metoda pozwala w unikalny sposób obniżyć zawartość kwasu szczawiowego – związku, którego nadmiar w diecie może być niekorzystny dla zdrowia. Wynalazek zakłada zastosowanie procesu ozonowania rośliny rabarbaru przed zbiorem ogonków liściowych. Zaproponowane czynniki wpływają na biosyntezę wybranych związków metabolicznych surowca, w tym ograniczają biosyntezę kwasu szczawiowego.
Mechanizm tego procesu został określony i opublikowany w międzynarodowym czasopiśmie naukowym.