Aktualności
Studenckie Koło Naukowe Browarników stworzyło pierwszy studencki browar w Polsce - UwaRzone!
Wśród licznych Kół Naukowych działających w Uniwersytecie Rzeszowskim, powstało nowe, które przyciągnęło uwagę studentów z całej uczelni. To Studenckie Koło Naukowe Browarników, którego celem jest propagowanie wiedzy na temat procesu warzenia piwa. Podstaw piwowarstwa studenci UR uczą się od lat - w ramach zajęć studenci warzą piwa i przygotowują receptury. Teraz pasjonaci browarnictwa robią to zdecydowanie na większą saklę, czego efektem jest browar UwaRzone.
W dniu 24.02.2023 r. w Kolegium Nauk Przyrodniczych, przy Instytucie Biotechnologii, powołano Studenckie Koło Naukowe Browarników.
Inicjatorem powstania koła jest grupa studentów, którzy pasjonują się piwowarstwem i chcą rozwijać swoje zainteresowania w tym zakresie. Opiekunem Koła Naukowego Browarników jest dr Daniel Broda. W skład koła wchodzi ponad 35. studentów różnych kierunków, którzy dzięki współpracy chcą zdobyć nową wiedzę i umiejętności w zakresie browarnictwa.
Studenci nie tylko poznają proces warzenia piwa i opracowują receptury w uczelnianym laboratorium, ale też wymyślili nazwę i logo dla swojego browaru. Takie czynności pokazują, że studenci w ramach działalności w kole uczą się również podstaw biznesu i przedsiębiorczości. Członkowie najpopularniejszego obecnie Koła Naukowego mówią, że są już na ostatniej prostej, dopracowują szczegóły, a produkt będzie gotowy na przełomie kwietnia i maja. Browar UwaRzone działa na zasadzie browaru kontraktowego - to rodzaj browaru, który nie posiada własnego zakładu produkcyjnego, ale wynajmuje czasowo zdolności produkcyjne innej istniejącej już browarni w celu wyprodukowania swojego piwa.
O to, jakie będzie piwo UwaRzone, zapytaliśmy członków Studenckiego Koła.
„Piwo UwaRzone, będzie stworzone z duchem kraftu, zamiłowaniem do piwnej sztuki oraz przedsiębiorczości! Biorąc pod uwagę wyniki ankiety przeprowadzonej wśród studentów, dołożyliśmy wszelkich starań, by trafić w każde gusta! Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na następujące style:
- przedstawiciel 90% współczesnego rynku światowego w mocno chmielowym wydaniu – hoppy lager,
- klasyczne piwo belgijskie – witbier o aromatach kolendry i skórki pomarańczy,
- american wheat, czyli piwo pszeniczne z dodatkiem amerykańskich nowofalowych odmian chmielu,
- New England IPA, czyli maksymalnie aromatyczny, nie za gorzki przedstawiciel IPA.
Nasze piwo trafi do sprzedaży już pod koniec kwietnia. Natomiast już teraz zachęcamy naszych pełnoletnich odbiorców do wypróbowania każdego rodzaju i wybrania swojej ulubionej wersji!” - zdradzili nam czlownkowie SKN Browaników.
Foto. Adrian Zagórski