Dietetyka

DIETETYKA, STUDIA I STOPNIA

Absolwent kierunku Dietetyka I stopnia zdobywa umiejętności zawodowe:

  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności;
  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją;
  • oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
  • zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points - HACCP);
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
  • organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.

 

 Absolwenci kierunku Dietetyka I stopnia mogą szukać zatrudnienia w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali
    i innych placówek zbiorowego żywienia (catering);
  • organizacjach konsumenckich; placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
  • szkolnictwie - po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).

 

DIETETYKA, STUDIA II STOPNIA

Absolwent kierunku Dietetyka II stopnia zdobywa umiejętności zawodowe i uprawnienia zawodowe do wykonywania zawodu dietetyka, który zgodnie z projektem ustawy
i rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie określenia zakresu uprawnień zawodowych osób wykonujących zawód wykonywany w ochronie zdrowia - projekt z dnia 29.01.2004 r., polaga na:

  • planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności;
  • stosowaniu żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób;
  • planowaniu i przygotowywaniu potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
  • samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
  • nadzorowaniu i kontrolowaniu prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych;
  • kontrolowaniu jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania;
  • prowadzeniu instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej
    i produkcyjnej;
  • uczestniczeniu w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza;
  • rozpoznawaniu, zapobieganiu i leczeniu niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
  • ocenie stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów;
  • prowadzeniu dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
  • udzielaniu porad dietetycznych;
  • prowadzeniu edukacji żywieniowej.

 

Ponadto, wykonywanie zawodu dietetyka przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe polega (za § 2 ust.2), obok działań wymienionych powyżej, na:

  • prowadzeniu samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych, zarówno ludzi zdrowych jak i chorych;
  • pracy w charakterze nauczyciela w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz prowadzeniu szkolenia i staży zawodowych w ramach podnoszenia kwalifikacji;
  • planowaniu i prowadzeniu badań naukowych w zakresie żywienia ludzi zdrowych
    i chorych;
  • planowaniu i prowadzeniu programów ochrony i promocji zdrowia

 

Absolwenci kierunku Dietetyka II stopnia mogą szukać zatrudnienia w:

  • publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
  • domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
  • szkolnictwie - po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela),
  • instytutach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka,
  • placówkach sportowych.

 

Ponadto absolwent jest przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia na studiach trzeciego stopnia (doktoranckich) i studiach podyplomowych.